Președintele României, Klaus Iohannis: „Ne aflăm într-un moment de cotitură”

Iată ce a declarat Klaus Iohannis astăzi:
„Domnule ministru,

Distinși profesori și cercetători,

Dragi elevi și studenți,

Doamnelor și domnilor,

Vă urez «Bun venit!» la Palatul Cotroceni cu prilejul decorării unor vechi instituții de învățământ din România, dar și a unora dintre cei mai promițători tineri cercetători pe care îi are țara noastră. Îmi face o deosebită plăcere să recunosc astăzi meritele dumneavoastră în educația și cercetarea românească.

Se discută încă prea puțin despre învățământ în spațiul public. Totuși, educația și cercetarea sunt două domenii cheie care au contribuit semnificativ la desăvârșirea Marii Uniri din 1918 și continuă să aibă un rol important în modernizarea României.

Mărturie în acest sens stă numărul mare de școli și licee care își sărbătoresc centenarul.

Să nu uităm că înainte de Unire, de-a lungul câtorva decenii, au fost înființate, cu mari eforturi, școli în aproape toate localitățile din Vechiul Regat al României.

Multe dintre unitățile de învățământ prezente aici au fost fondate ca parte a acestui efort de a crește nivelul de cultură, de a reduce rata ridicată a analfabetismului, dar și de a forma cetățeni capabili să ia parte la viața economică și civică a statului.

Măsurile inițiate de ilustrul ministru Spiru Haret au arătat puterea imensă pe care o pot avea reformele susținute, sprijinite pe termen lung de o clasă politică interesată de modernizarea statului.

Astăzi, ne aflăm într-un moment de cotitură similar cu cel existent la începutul secolului trecut. România s-a reintegrat în spațiul cultural și politic european, iar globalizarea ne obligă să oferim elevilor noștri o pregătire comparabilă cu cea existentă în țările dezvoltate de pe mapamond.

Avem nevoie, din nou, de spiritul lui Spiru Haret și de o susținere cât mai puternică a școlii din partea clasei politice.
Direcțiile de reformă necesare pentru școala românească sunt clare, problemele cărora trebuie să le răspundă fiind vizibile în statistici și în numeroase rapoarte interne și internaționale.

Școala trebuie să contribuie la prosperitate și la reducerea inegalității, să formeze absolvenți pregătiți pentru piața muncii și cetățeni activi în viața comunității și în viața statului.

Dezvoltarea educației în baza unei viziuni și a unei strategii este necesară pentru a evita haosul legislativ sau reformele care se anulează reciproc la câțiva ani distanță.

În acest sens, am derulat în ultimii doi ani proiectul «România educată» și am implicat principalii actori din educație în procesul de a identifica fundamentele unei astfel de viziuni și strategii.

Îmi doresc să avem un sistem de educație de calitate, care să ofere fiecărui copil un parcurs clar și predictibil.

Cercetarea trebuie să devină unul dintre pilonii de dezvoltare a României în al doilea său secol de existență, pentru că viitorul nostru este legat de construirea unei economii și a unei societăți bazate pe cunoaștere.

La recentul Consiliu European de la Göteborg s-a adus în discuție europenizarea accelerată a mediului universitar, inclusiv a cercetării, prin crearea de rețele europene de universități.

Pentru a deveni un partener puternic în cadrul unor astfel de consorții, mediul universitar românesc trebuie să contribuie cu activități de cercetare de calitate și deschidere spre cooperare.

Din nefericire, exodul tinerilor talentați face acest efort adesea dificil, o bună parte din cercetarea de vârf a cercetătorilor cu cetățenie română derulându-se în universități și institute din afara granițelor țării.

Suntem cu atât mai mult recunoscători celor care au ales să își desfășoare activitatea în universitățile românești, contribuind prin renumele și efortul lor personal la continuarea unei tradiții bogate de activitate științifică.

Dragi invitați,

Vreau să închei prin a vă mulțumi pentru prezența dumneavoastră astăzi, aici.

Vă invit să continuăm împreună drumul către o Românie educată și inovatoare, care își sărbătorește cel de-al doilea secol de existență prin acordarea importanței cuvenite educației și educatorilor.

Vă doresc succes în activitatea dumneavoastră și vă doresc ca vârsta venerabilă a unităților școlare pe care le reprezentați să reprezinte doar o mică parte din începutul existenței acestor universități. Vă doresc mult succes și fie ca anul Centenar 2018 să fie un an bun pentru educația și pentru cercetarea românească!”, notează știrileprotv.ro.

sursa:teotrandafir.ro

De ce este important să transformaţi frica în dragoste

Unul dintre citatele mele favorite de la Carl Jung: “Nu devii iluminat imaginându-ţi figuri de lumină, ci făcând întunericul conștient.” Acest lucru rezonează cu mine atât de mult, cred, pentru că am petrecut ultimii 10 ani în lectură, ascultând, absorbind, imitând și meditând pe următoarele mantre: “Gândeşte-te doar la gânduri pozitive”; “Toți suntem dragoste și lumina”; “Si aceasta va trece.”; “Depăşeşte-ţi ego-ul”

Am pagini și pagini de cuvinte în nenumărate jurnale care cer, nu pledează, cu Dumnezeu sau cu Universul să mă ajute să fiu mai bun și să mă scot din negativitate. Mă gândesc la mine: “Doamne, te rog să mă ajuți să fiu mai iubitor, mai plin de compasiune și să înțeleg mai bine”. Lasă-mă să încep și să spun, nimic nu e în neregulă cu rugăciunea pentru aceste lucruri, dar niciodată nu m-am oprit vreodată să cred că poate Nu deţin aceste trăsături, eu caut cu disperare un motiv.

Ce vrea această persoană sălbatică, împovărătoare, manipulatoare, egocentristă, să-mi arăte chiar acum? Vorbesc despre sinele meu “umbră” sau despre ego. Toți avem unul, și cu cât negăm mai mult și îl ascundem și încercăm să ne convingem că nu este acolo, cu atât apare mai mult conflictul intern. Locuim într-un basm dacă credem că suntem și trebuie să fim mereu fericiți, iubitori, strălucitori, plini de bucurie. Toată lumea vrea plăcere fără durere. Viața nu funcționează așa. Trăim într-o lume dualistă.

Psihicul nostru și experiențele noastre încearcă în mod constant să ne readucă în echilibru, de aici tulburarea pe care o putem simți atunci când întâlnim pe cineva care ne provoacă motivele, idealurile, credințele sau valorile noastre. Ne spunem: “Trebuie să rămân iubitor, trebuie să rămân compasional, trebuie să rămân liniștit”. Afirmație, afirmație, afirmație. Ne luptăm împotriva naturii noastre și ne confruntăm cu propriile noastre valori pentru a mulțumi pe alţii, de obicei prin subordonare. Pentru a nu răni pe alții, ne rănim pe noi înșine. Am avut o schimbare profundă în relația mea personală în acest an cu privire la acest așa-numit sine luminos / umbră.

citeste continuarea pe pagina2>>

x

Check Also

Ce au găsit în geanta Elenei Ceaușescu pe care a purtat-o înainte să fie omorâtă

Misterul din geanta Elenei Ceaușescu Dictatorii Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte ...

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !