loading...

Statistica ingrijoratoare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii: 10% din medicamentele de pe piata sunt contrafacute.

10% din medicamentele din ţările în curs de dezvoltare sunt contrafăcute sau de calitate inferioară, potrivit OMS. Cele mai frecvent utilizate produse medicale fără licență și de o calitate inferioară standardelor acceptate sunt medicamentele împotriva malariei și antibioticele administrate contra pneumoniei, însă această problemă afectează întregul domeniu medical, de la tratamentele anticancer și până la contraceptive.

Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca “Este inacceptabil!”, lansand si un apel comunității internaționale, cerându-i să coopereze pentru a stopa producția și traficul internațional cu astfel de produse.

OMS a început să colecteze rapoarte oficiale guvernamentale referitoare la aceste produse în anul 2013. Ingrijorator este ca, potrivit calculelor făcute de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh, cel puțin 72.000 de copii mor în fiecare an de pneumonie, din cauza unor antibiotice contrafăcute sau care au o calitate sub standardele acceptate.

Medicamentele contrafăcute conțin doze incorecte de substanță activă, ingrediente nepotrivite sau se remarcă prin lipsa completă a substanței active. În același timp, un număr îngrijorător de mare de medicamente autorizate nu îndeplinesc standardele de calitate din cauza mai multor factori, inclusiv din cauza depozitării lor în condiții neadecvate.

Studiile realizate de cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine. arata ca 116.000 de decese cauzate de malarie ar putea fi provocate în fiecare an de medicamente necorespunzătoare distribuite în țările subsahariene.

Bonus: Medicamente care pot îngrășa
Nu doar mancatul excesiv sau problemele legate de glanda tiroida ingrasa. Exista si medicamente care pot ingrasa, deoarece intervin in procesul normal de metabolizare al alimentelor, arata recente studii facute de americani.

Medicamente care pot ingrasa
De mentionat este faptul ca doar 5% dintre cazurile de supraponderalitate sunt cauzate de medicamentele administrate in exces. De fapt, este vorba despre medicamente care cresc foarte mult pofta de mancare.

Printre acestea se numara antidepresivele si insulina. Persoanele care se afla sub tratament cu antidepresive se pot ingrasa intr-o luna cu cel putin 2 kilograme. Este bine ca persoanele care au nevoie de aceste medicamente sa ceara sfatul medicului pentru a le prescrie pilule ce contin substante care nu au efecte secundare asupra poftei de mancare.

Pe lista medicamentelor care pot duce la ingrasare se afla si antipsihoticele. Administrarea acestor medicamente pot duce la ingrasare cu pana la 5 kilograme pe saptamana, mai ales daca persoanele care le iau nu sunt supravegheate de medic.

Si anumite medicamente care trateaza alergiile (antihistaminicele) pot creste pofta de mancare. Efectele acestora variaza insa de la persoana la persoana. Pe langa starea de somnolenta pe care o induc, cresc apetitul culinar.

Cat despre medicamentele care trateaza reumatismul, trebuie stiut ca acestea transforma energia in depozite de grasime. Corticosteroizii orali iau caloriile din depozitele de energie si le transforma in grasime pura.

Una dintre solutii este schimbarea medicamentelor cu unele care sa nu creasca pofta de mancare. Pentru asta e nevoie de avizul unui medic. Cateva kilograme in plus nu strica, mai ales daca vorbim despre persoanele care au imunitatea scazuta si sunt anorexice. Cand ele se acumuleaza intr-un timp foarte scurt, e semn ca ceva nu functioneaza bine in organism.

sursa:revistateo.com

 

 

Pisezi MEDICAMENTELE? Faci cea mai mare greșeală. Iată de ce!

Cu siguranta ai facut asta si tu. Iata de ce nu este deloc indicat sa pisezi medicamentele.
Cand vine vorba de pilulele din farmacie auzim tot felul de ipoteze. Pe langa faptul ca multi iau pastile fara a avea vreo reteta ori acordul medicului, unii spun ca atunci cand pisezi medicamentele efectul acestora este unul mai rapid.

Specialistii vin sa contrazica aceasta credinta populara si spun ca in momentul in care modifici forma medicamentului risti ca acesta sa devina ineficient. In plus, atunci cand pisezi medicamentele acestea isi pot pierde din cantitatea initiala de substante active, reducandu-se astfel doza necesara tratarii unor afectiuni.

Mai mult decat atat, in momentul in care pisezi medicamentele le expui si mai mult la lumina si aer, iar asta face ca anumite principii active sa isi piarda din eficienta.

Se pare ca nici dizolvarea pastilelor in lapte sau iaurt (o alta practica folosita de multi) nu este indicata, caci calciul este susceptibil de a degrada principiile active ale medicamentului.

In principiu orice medicament vine insotit si de anumite reguli de administrare, pe care toti trebuie sa le respecte intocmai. De exemplu pilulele gastro-rezistente sunt facute special pentru a traversa stomacul fara sa fie afectate de acidul gastric, astfel ca substantele active din acestea sa se elibereze abia la nivelul intestinului.

Astfel, atunci cand le sfarami nu faci altceva decat sa distrugi pelicula protectoare, raspunzatoare de tratamentul eficient al unor boli.

Alte medicamente care isi pierd eficienta sunt cele cu eliberare prelungita, special concepute pentru a nu fi absorbite imediat de catre organism. In caz ca aceste pilule sunt pisate durerile vor izbucni iarasi iar pacientul va fi tentat sa mai ia inca una, riscand astfel sa faca

sursa: revistateo.com

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !