Rasturnare de situatie! Anuntul momentului despre Elena Udrea

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a dezvăluit, miercuri, într-o conferință de presă, că extrădarea din Costa Rica a Elenei Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare, este posibilă. Udrea a fost judecată în dosarul ”Gala Bute”.

El a adăugat că există deja un precedent şi că deja este pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica.

”Am mai avut un caz de extrădare din Costa Rica. Și în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire”, a spus Toader.

Iată declarațiile ministrului Justiției:
”Extrădarea este posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica. Acesta este principalul mesaj.

În primul rând este necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată să fie dată în urmărire internațională.

Instanța emitentă a mandatului de arestare urmează să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a solicita Ministerului Justiției formularea cererii de extrădare.

În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea poate avea loc pe două proceduri. În primul rând în baza curtoaziei bilaterale internaționale.

Am mai avut un caz de extrădare din Costa Rica. Și în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire.
Trebuie de verificat următorul lucru: domeniul de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracțiunii comise de către cel care urmează a fi extrădat în baza respectivelor convenții.

Repet, am avut un act de extrădare pe baza curtoaziei bilaterale, iar altul este pe rol. Prin urmare, lipsa tratatului bilateral nu împiedică procedura de extrădare.

Știm că de la Poliție s-a făcut solicitarea către instanța care s-a pronunțat.

Așteptăm pașii următori în procedura de extrădare, iar eu vă asigur că imediat ce vom avea noutăți, vă vom informa.

Sunt obligat să promovez legislația din România și nu intră în competențele mele legislația din Costa Rica.

Poliţiştii au solicitat marţi seara instanţei emiterea unui mandat european de arestare şi a unei cereri de urmărire internaţională pe numele Elenei Udrea.

Elena Udrea se află în Costa Rica, unde susţine că a primit statutul de refugiat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea, fost ministru, la 6 ani de închisoare în dosarul “Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu”, a spus Toader.

Sursa: cancan.ro

5 probleme de sănătate comune care apar la bătrânețe și care ar trebui să ne îngrijoreze

Odată cu înaintarea în vârstă, suntem predispuși la apariția numeroaselor probleme de sănătate. Dacă știm din timp care sunt cauzele lor și ce trebuie să facem ca să prevenim apariția sau agravarea lor, atunci vom îmbătrâni frumos și, cel mai probabil, vom trăi mai mult timp. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Tratarea Bolilor din SUA, odată ce trecem de vârsta de 65 de ani, speranța de viață crește în medie cu 19 ani.

Un stil de viață echilibrat, renunțarea la fumat și păstrarea unei greutăți optime ne poate ajuta să evităm agravarea bolilor care apar la bătrânețe. Uite care sunt cele mai comune boli cu care se confruntă bătrânii:

Boli ale inimii

Conform datelor oferite de Agenția Federală de Statistici asociate Îmbătrânirii, bolile cardiovasculare afectează 37% dintre bărbați și 26% dintre femeile cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Factorii care provoacă apariția bolilor cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și creștere colesterolului, tind să se înmulțească odată cu înaintarea în vârstă. Dacă nu sunt tratate corespunzător, acestea se agravează și pot produce apariția infarctului miocardic.

Gonartroza

Deși poate fi confundată cu artrita, diferența dintre cele două este importantă. Spre deosebire de artrită, care reprezintă o inflamația a articulațiilor, gonartroza este o afecțiune degenerativă care afectează articulațiile genunchilor și poate duce chiar la pierderea mobilității. Această boală nu se vindecă, însă tratamentul pentru gonartroză ajută la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor afectate.

Bolile respiratorii

Boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC reprezintă, de fapt, un termen generic pentru diferite afecțiuni respiratorii, iar persoanele în vârstă sunt predispuse la apariția acestor afecțiuni din cauza sistemului imunitar scăzut. Dacă nu sunt tratate la timp, cresc vulnerabilitatea organismului la apariția pneumoniei și a altor infecții, mai ales la persoanele cu astm, bronșită cronică sau emfizem.

Artrita

Artrita reprezintă inflamarea articulațiilor, iar principalele simptome ale acestei boli, așa cum sunt prezentate de specialiștii de la MayoClinic, includ dureri, rigiditate, umflături la nivelul articulațiilor și scăderea mobilității. Deși persoanele în vârstă tind să nu mai fie la fel de active ca înainte, odată cu apariția bolii, este importantă consultarea medicului, deoarece acesta va dezvolta un plan de tratament și de exerciții pentru ameliorarea simptomelor.

Boala Alzheimer

Potrivit unui raport publicat de Asociația pentru Alzheimer, unul din nouă persoane cu vârsta peste 65 de ani se confruntă cu această boală degenerativă care afectează sistemul cognitiv. Aceasta este asociată cu tulburări de comportament, pierderea capacităților intelectuale și alterarea personalității, fiind una din cauzele care duc la apariția demenței.

Pentru susținerea bolnavilor de Alzheimer din România, Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași are în plan să construiască „Satul Alzheimer” cu scopul de a ajuta la reducerea suferinței și pentru le oferi un stil de viață cât mai normal. Costurile acestui proiect sunt estimate la 1 milion de euro, bani care vor fi obținuți printr-un proiect transfrontalier între România și Republica Moldova.

Sursa: a1.ro

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !