Fenomenul despre care vorbește toată lumea! Vor fi cu sutele și vor apărea pe cerul României

Unul dintre fenomenele astronomice cele mai spectaculoase din această lună este ploaia de stele Perseidele. Acestea se văd pe cer în fiecare an în luna august.

Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” susține căximul acestei ploi va fi atins în noapte de 12 spre 13 august 2018 (duminică spre luni).

„Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”, descru fenomenul cei de la Observatorul Astronomic.

Perseidele sunt active de obicei în perioada 17 iulie – 24 august. Maximul curentului se va putea vedea și de pe tărâm românesc între 12 și 13 august noaptea, de la ora 22:00.

„Vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 13/14 august. Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic”, spun cei de la Observator.

„Din fericire, anul acesta Luna va fi în a doua zi după faza de Lună Noua. Asta înseamnă că în seara de 12 august, Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Lumina Lunii nu ne va deranja pe parcusul nopții și vom putea observa mai mulți meteori”, mai spun specialiștii.

sursa: revistateo.com

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !