Câți protestatari sunt în aceste momente în Piața Victoriei și ce se întâmplă

Zeci de mii de oameni din diaspora, dar și din țară, s-au strâns vineri în Piaţa Victoriei, la mitingul anti-Guvern.

►În cursul după-amiezii, protestul nu a fost lipsit de incidente, astfel că 36 de persoane au primit îngrijiri medicale, după ciocniri între jandarmi și mai mulți protestatari care au încercat să pătrundă în curtea Guvernului.
►Noi ciocniri între protestatari și jandarmi au avut loc și în cursul serii. Mai multe persoane, între care și copii și femei au primit îngrijiri medicale. În total, peste 170 de persoane au primit îngrijiri medicale, începând cu ora 17.00.
► În jur de 50.000 de persoane protestează.
►Oamenii s-au adunat să protesteze și în alte orașe din țară.
►Jandarmii au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.
►Înainte să ajungă la Bucureşti, cei întorşi în ţară au protestat în mai multe oraşe. Chiar de la intrarea pe teritoriul României, ei au fluturat steaguri tricolore şi au afişat mesaje antiguvernamentale.

În intervalul 20.00 – 21.00 pompierii SMURD au acordat asistență medicală unui număr de 61 de persoane.

Protestatarii au aprins luminile telefoanelor. Oamenii au scandat: „România, trezește-te!”

Jandarmeria Română anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.

„În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!”, se arată într-un mesaj al Jandarmeriei Române postat, vineri, pe Facebook.

Jandarmii folosesc tunuri cu apă împotriva protestatarilor.

Anumiți protestatari au încercat să rupă gardurile instituite, în timp ce alții aruncă cu obiecte spre jandarmi.

Metrourile nu mai opresc în Piața Victoriei

„Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, a precizat Metrorex.

Mărturiile românilor din diaspora: „Nu mai suport să ne conducă prostimea”

În intervalul 19.00-20.00, s-au acordat îngrijiri medicale unui număr de 35 persoane, au precizat reprezentanții ISU București-Ilfov.

Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri.

„Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe arunca din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucăţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele fără să poată fi extraşi de jandarmi. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi”, se arată într-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, de Jandarmeria Română.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se observă cum anumiți protestatari aruncă cu sticle spre jandarmi.

Dan Barna, președintele USR, acuză jandarmii că au „incitat” mulțimea.

Preşedintele USR, Dan Barna, a povestit, într-un clip video postat pe contul său de Facebook, că o dată la jumătate de oră, Jandarmeria foloseşte gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei. El spune că era în centrul manifestaţiei şi aduna semnături pentru iniţiativa „Fără penali”, iar jandarmii au „incitat” mulţimea, conform News.ro.

„Sunt de două ore aici (în Piaţa Victoriei –n.r.), cam o dată la jumătate de oră s-a dat uşor, acum s-a dat un jet foarte tare, un jet de gaze lacrimogene. Toţi oamenii sunt iritaţi, revoltaţi. Eram aici în mijlocul Pieţei, adunam semnături (pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice – n.r.), este o atmosferă liniştită şi normală şi totuşi jandarmii reuşesc să incite şi să distrugă această manifetare paşnică”, a spus Dan Barna, aflat în Piaţa Victoriei împreună cu mai mulţi lideri USR.

De asemenea, el a spus că este un abuz incredibil când „un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protesteze”, precizând că la mijloc au fost prinşi şi copii.

„Este revoltător ce se întâmplă, este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protesteze. Sunt copii plini de lacrimi şi le curge nasul în mod teribil, pentru că nişte jandarmi revoltaţi şi tembeli au hotărât să dea cu gaze lacrimogene, în condiţiile în care nu există nicio violenţă masivă”, a mai relatat el.

În jur de 15.000 de oameni protestează în Piața Victoriei.

Jandarmeria Română le-a solicitat persoanelor care participă la protestul din Piața Victoriei să nu vină însoțite de copii și să se delimiteze de grupurile care provoacă violența.

Proteste similare în țară

Manifestaţii la care participă sute de protestatari au loc vineri seara, în jurul orei 19,00, în unele oraşe din ţară cum ar fi Sibiu, Braşov, Iaşi şi Bistriţa, informează Agerpres.

Peste 2.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii din Sibiu, la mitingul Diasporei, majoritatea fiind cu steaguri şi vuvuzele. „PSD, ciuma roşie!”, „Demisia!”, „Jos Dragnea!” sunt doar câteva din scandările care se aud la Sibiu. Acest miting este autorizat de Primărie să aibă loc până la ora 22.00.

În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca erau adunaţi după ora 19.00 în jur de 1.000 de protestatari. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD şi cer demisia Guvernului.

Peste 300 de ieşeni erau prezenţi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Ei spun că s-au solidarizat cu manifestaţia de la Bucureşti, din Piaţa Victoriei, şi scandează lozinci antiguvernamentale.

La Braşov peste 200 de persoane protestează vineri, în faţa Prefecturii, începând cu ora 18.00, împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului. Protestatarii poartă steaguri tricolore şi fluieră din vuvuzele. Ei scandează „PSD-ciuma roşie″, „Demisia″⁣, „Demisia″⁣, „Uniţi, salvăm toată România″⁣, „Fără penali la guvernare şi în funcţii publice″⁣. Protestul se desfăşoară fără incidente.

Aproximativ 200 de persoane erau adunate, după ora 19.00, în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa, la o manifestaţie de protest împotriva coaliţiei de guvernare şi de solidaritate cu mitingul diasporei din Capitală. Protestatarii agită steaguri tricolore şi folosesc vuvuzele şi portavoci pentru a se face auziţi.

Jandarmeria a adus un tun cu apă în zonă.

În intervalul orar 17.30 -19.00 pompierii SMURD au acordat asistență medicală unui număr de 40 de persoane. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feței, informează ISU București-Ilfov.

Circa 10.000 de persoane protestează vineri seară în faţa Guvernului, conform Agerpres.

Cei prezenţi scandează sloganuri precum „Demisia, Demisia!”, „Diaspora e cu noi!”, „Unitate, unitate!”, „Vrem ţara înapoi” şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

Marius Tian, corespondentul Știrile ProTV: „În urmă cu doar câteva minute au fost ciocniri violente între protestatari și jandarmi.

Femei și copii lăcrimau și mergeau spre ambulanțe să primească îngrijiri medicale. Sunt mulți oameni care vin dinspre Piața Victoriei, unii se adăpostesc pe Kiseleff. Sunt multe steaguri ale românilor care au venit din alte țări ca să protesteze.

Oamenii vor o bună guvernare, ceea ce înseamnă folosirea cu bun simț a banului public. Marea lor nemulțumire e că lupta anticorupție a începus să slăbească. Oamenii scandează împotriva Guvernului.”

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa guvernului.

Mai mult persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al acestora.

O persoană în a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. Din imagini pare să fie vorba despre o femeie în cărucior.

Grupurile de manifestanţi care sosesc în continuare în Piaţa Victoriei sunt primiţi cu aplauze de ceilalţi manifestanţi.

Dacian Cioloş spune că mitingul de vineri ar trebui să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti. Fostul premier a precizat că cei care conduc astăzi România nu sunt „cauza a ceea ce nu merge bine în ţară”, ci mai degrabă „efectul”.

36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după incidentele dintre jandarmi și protestatari, iar două dintre ele au ajuns la spital.

Printre persoanele tratate de medici se numări și doi jandarmi, dintre care unul ar avea o fractură la degetul mâinii drepte.

Majoritatea persoanelor care au solicitat intervenția medicilor au avut iritații ale ochilor sau ale căilor aeriene, după ce jandarmii au folosit spray lacrimogen.

Lumea continuă să vina în Piața Victoriei, la protest.

Un jandarm a fost rănit la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei, el fiind transportat la spital, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

“A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca”, a spus Opriţa.

Mulțimea scandează împotriva Jandarmeriei, după ce forțele de ordine au folosit spray lacrimogen împotriva manifestanților.

Situația s-a mai calmat, însă traficul în Piața Victoriei este blocat.

Protestatarii au forțat poarta Guvernului. Zeci de jandarmi au fost trimiși de urgență la fața locului pentru interveni. Detalii, AICI.

Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care tulbura ordinea publică în zona in care se desfășoară protestul din Piața Victoriei, a fost condus la secția de poliție pentru identificare și stabilirea masurilor legale, transmite Poliția.

Jandarmii nu i-au permis accesul în piață unui tânăr care avea într-un rucsac mai mullte spray-uri cu vopsea. I s-a transmis că acestea sunt inflamabile, că în piață se fumează și există pericol de incendiu. ”Bannerele trebuiau pregătite înainte”, i-au spus jandarmii.

Inițial, bărbatul s-a retras, dar a revenit încercând din nou să introducă spray-urile în piață. Va fi condus la secția de poliție pentru a fi legitimat și sancționat.

În Piața Victoriei s-a anunțat, la microfon, că autocare cu protestatari au fost blocate la intrarea în Capitală.

Poliția Română a anunțat prompt printr-un comunicat:

”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, conform cărora mai multe autovehicule au fost oprite, în mai multe localități din țară, precum și la intrarea în municipiul București, și nu li se mai permite deplasarea, respectiv intrarea în Capitală, Centrul de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

La nivel național, nu a existat niciun caz în care un autovehicul să fie oprit în trafic și să nu i se permită deplasarea către municipiul București.

Polițiștii sunt în trafic pentru siguranța și fluența traficului rutier, prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și salvarea de vieți.

Avem rugămintea să verificați, la autoritățile competente, informațiile apărute în spațiul public, pentru a nu da curs unor speculații. Vă mulțumim!”

Corespondentul Știrilor Pro TV transmite că, la această oră, în Piața Victoriei sunt aproximativ 1.000 de persoane. Din cauza căldurii, oamenii se retrag în parcurile din apropiere și apoi revin în piață.

Un bărbat îmbrăcat în costum tradițional ar fi lovit cel puțin doi protestatari și a fost ridicat de jandarmi, relatează HotNews.ro

Aproximativ 50 de persoane, cele mai multe venite din zona Ardealului, cu steaguri tricolore s-au adunat în Piața Universității, relatează HotNews.ro. Se scandează lozinci anti-PSD și au bannere cu mesajul: ”No amu-i bai!”

Motocicliștii ploieșteni au anunțat că vin la protestul din Piața Victoriei.

”Civilizati, imbracati in negru, dar hotariti, toti motociclistii, iubitorii de libertate si dreptate care vor si inteleg importanta zilei de vineri, din Ploiesti sau din toata Prahova sa mergem la protest vineri la guvern. Intalnirea langa benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17, Asteptam o jumatate de ora si plecam”, au anunțat pe Facebook.

Alexandra Climovici, corespondentul Știrilor Pro TV, a transmis din Piața Victoriei:

”La această oră sunt câteva sute de oameni în Piața Victoriei. Protestatarii au venit încă de la primele orele ale dimineții. Sunt oameni care au venit din Italia, Spania, Anglia, Olanda, dar și din SUA. Sunt și persoane care au venit din țară, ca să susțină protestul românilor din diaspora.

Polițiștii au făcut dimineață un control pirotehnic la mașinile parcate în Piața Victoriei. Tot atunci, jandarmii au împrejmuit zona cu garduri. Avem pe stradă și echipaje de la Brigada Rutieră, care, deocamdată, fluidizează traficul, pentru că nu au fost instituite restricții de circulație până la această oră.

Oamenii sunt pregătiți să rămână aici mult de-acum înainte. Au venit cu mâncare și apă.”

Sute de protestatari s-au adunat deja în Piața Victoriei, cu câteva ore înaintea începerii propriu-zise a mitingului.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru mitingul care va avea loc vineri în Piaţa Victoriei vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus că nu s-a făcut o pregătire specială pentru mitingul de vineri.

“Va fi un număr de echipaje care vor asigura asistenţa de urgenţă. Normal că acest lucru se face la orice miting, nu este o pregătire să zicem specială pentru acest miting, pentru că şi pentru celelalte mitinguri care au avut loc au fost astfel de echipaje care erau mobilizate după numărul preconizat al oamenilor care vin. Vor fi echipaje cu medici, paramedic şi chiar vor fi un număr de oameni care vor asigura primul ajutor dacă se întâmplă să leşine cineva în mulţime, să poată să intre să îl scoată şi să îl ducă către o ambulanţă. Este procedura noastră obişnuită şi se aplică şi aici ca în orice situaţie. Ce avem, de regulă, la cifră mare. De exemplu, dacă luăm când au fost aproximativ 200.000 de oameni în piaţă, cam acolo suntem şi acum la cifra de personal. Se vor aduce un număr de echipaje din afara Bucureştiului, echipaje de paramedici. Motivul este să nu scoatem maşinile de intervenţie din Bucureşti, pentru că, dacă nu aducem din afara Bucureştiului, înseamnă că trebuie să reducem capacitatea de intervenţie în Bucureşti”, a explicat secretarul de stat.

El a subliniat că este păstrată capacitatea de intervenţie în Capitală. “Noi păstrăm capacitatea de intervenţie în Bucureşti şi pentru miting aducem un număr de echipaje suplimentare din câteva judeţe din jur care asigure zona mitingului. Aceasta este o procedură care s-a făcut şi cu prilejul altor mitinguri, nu este o premieră. Aceasta este procedura obişnuită a noastră, aplicăm exact ce am făcut şi în alte dăţi”, a indicat Raed Arafat.

Ieşenii care susţin protestul diasporei au format o coloană de 50 de maşini care a plecat vineri dimineaţa din Piaţa Unirii din municipiu spre Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii fiind nemulţumiţi fiind de actuala guvernare.

Coloana de maşini va străbate oraşele Târgu Frumos, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Urziceni, Bucureşti. Printre cei care au plecat de la Iaşi se numără şi Alexandru Rusu, un bărbat plecat de 12 ani la muncă în Germania.

“Am realizat tot ce îmi doresc, dar am un copil de patru ani care aş dori să facă aici o şcoală, să facă aici un viitor. Eu vacanţele nu mi le petrec prin Spania sau alte părţi. Deşi am posibilitatea să mă duc în vacanţă unde vreau, eu vin tot în ţara asta. De la vamă de la Nădlac şi până la Iaşi nu văd nimic că s-a realizat în ultimii 28 de ani. Pentru asta merg încă 600 de kilometri în plus, şi cât va fi nevoie, până la Bucureşti. Să fac ceva pentru români, pentru noua generaţie. Sper ca în seara asta să iasă cât mai multă lume nu doar la Bucureşti. Toţi românii să iasă să lupte pentru bucăţica lor”, a declarat Alexandru Rusu.

Alţi protestatari au afirmat că pleacă la Bucureşti pentru a susţine protestul celor din diaspora pentru că vor “un guvern mai competent”.

“Avem nevoie de specialişti, nu de diletanţi. În momentul în care ţara noastră este în cădere liberă, economia este la pământ, chiar dacă PSD spune că suntem pe creştere economică, cetăţeanul de rând vede în fiecare zi care este creşterea economică. Trăim din ce în ce mai prost. Străzi nu avem, se investeşte foarte puţin, bani de la Uniunea Europeană nu sunt capabili să atragă pentru a face autostrăzi atât în Moldova, cât şi în restul ţării, spitalele sunt vai de capul lor, învăţământul este, de asemenea, în cădere liberă. Ce putem să aşteptăm de la acest guvern?”, a declarat şi Ioan Apostol.

Zeci de persoane au ajuns în Piața Victoriei încă de la această oră.

Poliţia Capitalei anunţă vineri dimineaţă că a cerut IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei de către participanţii la mitingului diasporei, programat pentru ora 17.00. DETALII AICI

În drum spre Capitală, câteva zeci de români stabiliţi în afara ţării s-au oprit joi seară în Piteşti. Alături de localnici au scandat mai bine de o oră, înarmaţi cu steaguri şi vuvuzele:

“Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, “Nu vrem să fim conduşi de hoţi!”

Zeci de oameni s-au întâlnit şi pe autostradă, lângă Timişoara, ca să vină împreună în Bucureşti. Cei mai mulţi sunt români care locuiesc în străinătate.

“Uniţi, salvăm toată România!”, au strigat.

″Nici copiii nu poţi să îi aduci aici, trebuie să îi duci la studiat în străinătate. Dacă îi duci în străinătate, nu se mai întorc”, spune un tânăr.

Câţiva dintre cei care au protestat la Timişoara au făcut un popas şi în Sibiu.

“Bine aţi venit la Sibiu! Bine aţi venit în zona liberă de corupţie!” – au fost întâmpinați.

După ce au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, şi-au strigat nemulţumirile în fața sediului PSD din oraş:

“PSD ciuma roşie! PSD ciuma roşie!”

“Sunt din diaspora, din Germania, plecată de 28 de ani şi m-am hotărât să mă alătur şi eu românilor. Din cauza problemelor care sunt, a celor că ne conduc, din cauza lor am plecat din România”, spune o femeie.

Un alt grup a plecat din Baia Mare cu steaguri şi pancarte.

“Ce se întâmplă în ţara acum e de plâns”, spun doi tineri.

“Vrem o ţară fără hoţi, vrem o ţară că afară, simplu ca bună ziua. Deci nu mai vrem penali care să ne conducă”, spun maramureșenii.

“Mergem către Bucureşti. Suntem în concediu special pentru asta veniţi. Exclusiv pentru copil am plecat şi mi-aş dori ca oportunităţile de acolo să le aibă în ţară”, sunt explicate motivele.

Secvenţe similare s-au derulat şi în Târgu Mureş.

“Vin din Scoţia. România nu ar trebui să arate aşa şi dacă arată, arată din cauza faptului că este această corupţie care ne conduce”, spune un protestatar.

Unii dintre protestatari au trecut ieri şi prin Cluj-Napoca.

“Să vă fie frică, poporul se ridică!” – s-a scandat

Mario lucrează de 11 ani în Occident şi spune că s-a întors în ţară special pentru protest.

“Noi nu venim să ocupăm ţara. Noi venim să aducem democraţia reală din Vest, nu din Est”, spune Mario.

Inquam Photos/ Octav Ganea
“Atât timp cât ţara noastră e condusă de hoţi, penali şi infractori, noi nu vom putea să ne întoarcem niciodată, nu vom putea să creştem copii în tradiţiile noastre româneşti!” – spune o femeie.

Jandarmeria a făcut câteva precizări legate de evenimentul programat în Piaţa Victoriei.

Marius Militaru, șef serviciu Comunicare Jandarmeria Română: “Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau a ordinii de drept şi constituţionale. Au fost lansate recent în spaţiul public mesaje şi ameninţări, îndemnuri explicite, la ocuparea instituţiilor publice ale statului român. Cu astfel de lucruri nu ne jucam şi vom lua măsuri.”

 

sursa: stirileprotv.ro

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !