Ce se intampla dupa caderea guvernului Grindeanu. Presedintele convoaca luni partidele la Cotroceni pentru consultari

Premierul demis si echipa sa trebuie de acum inainte sa asigure functionarea pur administrativa a Guvernului. El nu va putea lua decizii sau da ordonante de urgenta. Potrivit Constitutiei, in acest moment guvernul Grindeanu „indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern”.
Situatia de tranzitie poate dura insa chiar si o luna, timp in care vor avea loc consultarile cu partidele politice, in urma carora presedintele va desemna un nou premier. Klaus Iohannis nu este insa obligat sa desemneze premierul nominalizat de partide.
Parlamentul poate respinge o singura data propunerea presedintelui. La a doua respingere, Constitutia ii permite sefului statului sa dizolve Parlamentul, ceea ce va duce la noi alegeri legislative. De asemenea, noul prim-ministru va trebui sa vina in Parlament si sa obtina un vot de incredere.
Motiunea de cenzura, adoptata. Guvernul lui Sorin Grindeanu A FOST DEMIS de propriul partid, care l-a sustinut la investire
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrovolschi, a anuntat ca luni vor incepe consultarile la Cotroceni. „Presedintele a fost informat si a luat act de rezultatul votului din Parlament. Presedintele va convoca consultari cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, in vederea formarii unui nou guvern”, a afirmat Dobrovolschi.
Ea a amintit faptul ca presedintele Romaniei participa joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea de vara a Consiuliului european.

Liberalii au fost primii care au reactionat la anuntul facut de presedinte. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat dupa adoptarea motiunii de cenzura, ca organizatiile judetene ale partidului sunt chemate in weekend sa se pronunte asupra strategiei de urmat in vederea consultarilor pe care presedintele Klaus Iohannis le va face cu partidele parlamentare in vederea desemnarii unui nou candidat pentru functia de prim-ministru.
”Cand am fost ales presedinte am spus un lucru simplu: toate deciziile importante ale partidului vor fi luate cu consultarea bazei partidului. Maine la 11:00 am convocat Biroul Executiv pentru a analiza situatia si pentru identificarea posibilelor cai de urmat pentru PNL. Dupa sedinta acestui Birou Executiv, in tot cursul weekend-ului vom declansa consultarea bazei partidului in fiecare filiala judeteana, iar la finalul acestei consultari, luni, vom avea o reuniune a Biroului Politic National impreuna cu grupurile parlamentare pentru a stabili strategia PNL”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul PNL a mai spus ca obiectivul liberalilor este sa ”scoata de la butoane” PSD. ”Obiectivul nostru este sa scoatem de la butoane pe nebunii care si-au batut joc in ultimele sase luni. Acesta este obiectivul nostru (…) Pentru ca Romania sa poata sa mearga inainte trebuie sa scapam si de a doua gasca din PSD, gasca Dragnea – Olguta – Firea. Doar cand toti pesedistii vor fi trimisi acasa lucrurile vor reveni la normal in Romania”, a mai spus Orban. sursa: stirileprotv.ro

 
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !