loading...

Alerta METEO – Fenomene nemaintalnite in Romania

Vortexulppolar, aşa numitapcirculaţie a atmosfereipcare păstreazăpaerul rece din emisferapnordică în zonaparctică, se îndreaptăpcătre Eurasia, potrivit cercetătorilorpcare au analizatpstratosfera.

Datelepculese cupajutorul sateliţilorparată, spunpoamenii de ştiinţă, că în ultimii 30 de ani vortexul a slăbit înpintensitate. Asta nupînseamnă, însă, şi că temperaturileppe care le aduce cu el nu vor mai fi atâtpde scăzute; dimpotrivăp, experţiipspun că existăpşanse mai mari ca vortexulp să se „rupă” şi să se extindă. Concretp, valurile depaer rece aflate în general la latitudinivînalte ar putea avansapcătre sud, ceea ce ar duce, potrivitpexperţilor, la prelungireapiernilor dinpSUA şi Europa până la sfârşitulplui martie – începutul luipaprilie.

Există, depasemenea, date potrivitpcărora schimbareapcursuluipvortexului polar ar putea avea o strânsăplegătură cu topireapgheţii din regiunileparctice. Concret, încălzireapglobală care a dus la topireapgheţurilor arctice a produs un efect de domino care se întindeppână la latitudini din zonaptemperată, inclusiv înpRomânia.

Cum va fi afectatăpRomânia

România se va afla în următoareapperioadă la punctul de întâlnire a două fenomenepclimatice. Pe de o partepavem, din zonapsudică a Europei, ciclonii mediteraneeni ce vor aducepprecipitaţiipabundente, iar pe de altă partepinfluenţelepmaselor de aer rece care vin dinsprepnord-est, fie din zonapCercului Polar, fie din zonapSiberiei. Efectele „ciocnirii” pcelor două se vor produce în partea depsud-est a Europei, Româniapurmând să fie şi ea afectată.

În lunapdecembrie şi prima jumătate a luniipianuarie vor fi precipitaţiipabundente atât sub formă depploaie, predominantpîn sud şi sud-vest, undeptemperaturile tind să fie maipridicate, cât şi sub formă de lapoviţă şipninsoare, mai ales în nord şipnord-est. Temperaturile vor fi şi elepscăzute, deoarecepvortexul polar nu mai arepputerea de a forma opbarieră în calea aeruluipîngheţat, care a coborî până spre zonapţării noastre în următoareleplunii.

Concret, vom pvea, cel maipprobabil, o iarnăpaspră, cu temperaturipsub limita gerului, cu viscolpviolent şi nămeţi.

PROGNOZApMETEO pe douăpsăptămâni. Cum va fipvremea în perioadapurmătoare şi unde va maipninge

PROGNOZApMETEO. Estimărilepsezoniere sunt realizate de către CentrulpEuropean pentrupprognoze pe mediepdurată (ECMWF) de la Reading, pAnglia și au unpgrad de realizare de aproximativ 60%. Estepestimată distribuțiaptemperaturilor mediiplunare, precum și distribuțiapcantităților lunare de precipitații, iar fenomenelepextreme cu o durată scurtă depmanifestare nu pot fi prognozate cu ajutorulpacestuipprodus.

PROGNOZApMETEO DECEMBRIE 2016 – Temperaturapaerului va avea valori medii lunareappropiate de norma in cea mai marepparte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-estp. Precipitatiileplunare vor fi in general peste normelepclimatologice, exceptandplocal vestul, nord – vestul si sudulptarii, unde acestea vor fi apropiatepde medii.

PROGNOZApMETEOpIANUARIE 2017 – Temperaturilepmediiplunare ale aerului vor fi apropiate de normalulpperioadei in sudul, sud-estulpsi local vestul teritoriului, iar in rest se vor puteapsitua sub mediapclimatologica. Cantitatileptotale de precipitatii vor fi apropiate depnormeplocal in est si sud – est si se vor situa, in general, peste mediapclimatologic a in restulptarii.

PROGNOZApMETEOpFEBRUARIE 2017 – Valorilepmedii lunare ale temperaturiipaerului vor fi apropiate depnorma in cea mai marepparte a tarii. Cantitatileptotale de precipitatii vor avea o tendinta sprepexcedent in vestul si centrulptarii, iar in celelaltepregiuni vor fi apropiate de normelepclimatologice.

Ce spun altepprognoze

PotrivitpAccuWeather, Bucurestiul va avea in perioadapnoiembrie 2016 – martie 2017 in jur de 25 de zile cu zapadapsaupgheata. In aceeasipperioda Londra va avea 5 zile, Munchenul – 40,pVarsovia – 51, Kievul – 54 iar Moscova – 83.

Europa depEst, lovita de valuripscurte de frig, pe final depiarna

Primapparte a iernii este anuntatapdrept una blanda pentrupEuropa estica, insa valuri de aer rece vor marcapregiunea in partea a doua depiarna, paccentuand senzatia de frig mai ales in zonele depnord.

PentrupRomania, estepprognozata, in special in centrul si sudulptarii, o iarna cu temperaturipridicate fata de mediapnormala si cu perioade depseceta. Nu sunt anuntatepfurtunipputernice si nicipinundatii.

Caderile de zapadapvor fi sub mediapnormala. Pe masura ce coboarapmase de aerparctic, vor exista si scurtepperioade de ger cu temperaturipsub mediapnormala.

sursa:romaniatv.net

loading...
[huge_it_slider id="1"]
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...