loading...

Leuşteanul, planta aromatică a norocului și bunăstării. De ce e magică?

De ce e atât de respectată şi iubită această plantă și nu se poate concepe o ciorbă românească deasupra căreia să nu se presare leuștean?

Îi adresăm întrebarea dr. Anca Daniela Raiciu, specialist în aromoterapie:

Leușteanul îndruma fetele spre un bun măritiș!

”Leuşteanul este o plantă aromatică, originară din Asia şi folosită încă din antichitate în bucătărie dar şi ca tratament pentru diferite boli. Grecii şi romanii îi atribuiau calităţi magice, şi la fel au făcut și tradiţiile româneşti care pun leuşteanul la loc de cinste, ca păzitor al grădinii, aducător de dragoste, de noroc şi bunăstare.

Atât de binecuvântată era socotită de către predecesorii noștri încât se pregăteau turtiţe din făină şi leuştean pentru a îndruma fetele spre un bun măritiş, animalele se binecuvântau cu ramuri de leuştean pentru a le păzi de rele şi oamenii purtau la brâu, într-o punguţă, talisman din frunze uscate, pentru a-i feri de primejdii.

De Rusalii se atârnau rămurele de leuştean la ferestre sau la uşa casei, iar fetele împleteau coroniţe din flori, neuitând să adauge şi frunze din această plantă miraculoasă.

Ca orice plantă aromatică, calităţile ei terapeutice au dus la concluzia că ar fi magică și într-adevăr oferă o bogăție de remedii.

Folosiți leuşteanul, căci are acţiune antibacteriană, antifungică şi antiinflamatorie!

Leuşteanul conţine uleiuri volatine, terpeni, taninuri şi săruri minerale, elemente care acţionează împreună asupra unor boli, reuşind să calmeze şi să vindece afecţiuni importante.

Balonările şi afecţiunile digestive pot fi tratate cu infuzie de leuştean obţinută dintr-o lingură de frunze mărunţite la o cană de apă.

Aceeaşi infuzie are şi rolul de a opri senzaţia de foame necontrolată, de aceea este folosită de persoanele care vor să slăbească şi să-şi purifice organismul.

Ceaiul de leuştean este des folosit pentru a vindeca bronşitele şi pentru a calma tusea, are efect contra depresiei şi este un excelent diuretic.

Vinul de leuştean se obţine adăugând 100 grame de frunze mărunţite în 750 ml de vin alb, se lasă la macerat două săptămâni, într-un loc răcoros, apoi se filtrează şi se bea câte un păhărel înainte de mese, reglează tensiunea arterială, previne indigestiile şi ajută buna funcţionare a ficatului.

Leuşteanul are acţiune antibacteriană, antifungică şi antiinflamatorie, de aceea este folosit şi exterm, se zdrobesc frunze proaspete şi se aplică peste răni sau furuncule, calmează durerile reumatice şi combate psoriazisul – susține dr. Raiciu și precizează:

În bucătăria românească este des folosit, se adaugă în ciorbe, dar nu uitaţi că trebuie adăugat proaspăt, după ce aţi oprit focul. Nu degeaba se credea înainte că leuşteanul alungă răul, sub orice formă s-ar fi manifestat el, considerându-se că o gospodărie fără tufe de leuştean parcă nu era păzită bine. Nici chiar astăzi nu este greu de realizat acest lucru, un ghiveci cu leuștean poate crește nestingherit în balcon sau la pervazul unui geam, pentru a beneficia de frunzele sale mustind de beneficii” – concluzionează interlocutoarea noastră.

Interviu realizat de Iuliana Zamfir

loading...
[huge_it_slider id="1"]
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...