loading...

Viața în pași de dans

Dansul reprezintă un mod prin care, din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au arătat dragostea, nebunia, pasiunea și curajul, dar și un mod prin care și-au hrănit sufletul cu muzică și au trăit fiecare sunet în pași. Martha Graham afirma că dansul reprezintă cântecul trupului, fie cel de bucurie, fie cel de tristețe.

M-am înscris la un workshop de dans, pentru a vedea ce înseamnă, de fapt, dansul. Așa am învățat pașii de bază pentru trei stiluri latino: Salsa, Bachata și Kizomba și mi-am descoperit o nouă pasiune. Ei bine, da, prin dans descoperi că ești o altă persoană. Cred că el îți dă curajul să te exprimi pe ritmuri diverse.

„Dansurile latino” reprezintă o denumire generică și se referă la o gama variată de dansuri de societate şi dansuri populare originare din America Latină. Prin ele se simte cultura latino-americană din Cuba, Venezuela sau Brazilia.

Muzica este un stil de viaţă, o formă de expresie şi comunicare. Noua mea ocupație, dansul, m-a dus la Cătălin Munteanu, instructorul, dar și deținătorul Școlii IDance Studio din București, care mi-a povestit despre muzica și dansurile latino și despre cursanți.

Georgiana Popa: Salsa, Bachata și Kizomba sunt trei dintre cele mai cunoscute dansuri latino. De cât timp le practicați?
Cătălin Munteanu: Practic aceste stiluri de dans de 14 ani, însă sunt dansator profesionist de 18 ani. Iubesc aceste stiluri. Îmi plac foarte mult și datorită muzicii latino pe care o pun și la cursuri.

G.P: Ce îi face pe cursanți să vină la cursurile pe care le țineți?
C.M.: De multe ori, elevii îmi spun că nu-și pot scoate melodiile din cap și peste tot vor să asculte muzică latino. Cursanții mei se îndrăgostesc iremediabil după ce descoperă atât dansul în sine, cât și muzica. Am văzut că sunt foarte atrași de ritmurile melodiilor pe care dansează. Oricum, asta face ca cele trei dansuri despre care am vorbit să fie unele dintre cele mai pasionale. Sunt foarte mulți care vin la cursurile de dans, și sunt mulți care nu se limitează, rămânând să meargă mai departe, în competiții.

G.P: Ce vârste au cursanții și ce îi face să revină la Școala de dans Idance?
C.M.: Sunt persoane cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care se înscriu din diferite motive personale. Sunt cursanți care vin pentru relxare, pentru socializare, pentru a se destinde sau pentru a cunoaște oameni noi, dar pe toți îi leagă un singur lucru la început – plăcerea pentru dans. Până acum nu am avut cursanți care să plece după prima oră.
G.P: Ce abilități dezvoltă dansurile latino?
C.M.: Dansurile de acest gen îmbunătățesc capacitatea de concentrare, stimulează spiritul competitiv, dau încredere celor timizi și dezvoltă, bineînțeles, abilitățile de socializare.
G.P: În fiecare duminică se ține „Practice party”. Ce presupune aceasta?
C.M.: Fiecare grupă are un program de cursuri, de obicei de două ori pe săptămână. Pe lângă acest program, noi oferim gratuit, cursanților noștri, posibilitatea de a veni încă o dată, adică a treia oară în fiecare săptămână, la sală, pentru a-și exersa pașii de dans. Asta înseamnă „practice” și, deși este opțional, este un mod excelent de a-ți fixa cunoștințele acumulate la cursuri. Fără dubii, cine vine la practice învață să danseze mai repede. Se pune muzică, se danseză și poți socializa cu ceilalți elevi. Practice-ul este gândit ca un mini party.


Salsa, cea mai populară variație a unui dans latino, este un dans originar din America de Sud și Insulele Caraibe, caracterizat prin mișcări bruște ale brațelor și mișcări lente ale picioarelor.

Bachata este un stil celebru de dans latino ce provine din Republica Dominicană. Muzica este una romantică, pasională, plină de sentimente, reușind să redea prin acorduri de chitară o poveste de dragoste plină de pasiune și trăiri profunde.

Kizomba, ca stil de dans, a fost influențat major de Samba și Tango-ul argentinian. Partenerii dansează într-o poziție apropiată. Datorită poziției apropiate a partenerilor, Kizomba reprezintă unul dintre cele mai senzuale dansuri în pereche, conexiunea dintre parteneri formându-se încă de la primele acorduri ale unei melodii.

Autor: Georgiana Popa

 

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !