8 lucruri de stiut daca aveti grupa sanguina 0

Sangele uman a fost clasificat pentru prima data in 4 tipuri cunoscute in primul deceniu al anilor 1900 de catre medicul austriac Karl Landsteiner.

a

Nu este un secret faptul ca in caz de urgenta este important sa va cunoasteti grupa sanguina, deoarece potrivirea sangelui este esentiala pentru transfuzia sigura.

1. Cum sunt determinate grupele de sange?

Grupurile de sange sau grupele de sange sunt clasificate pe baza prezentei sau absentei anumitor antigeni care pot provoca un raspuns imun atunci cand sunt straini corpului. Acesti antigeni pot determina sistemul imunitar al pacientului sa atace sangele transfuzat. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa va cunoasteti grupa de sange.

2. Caracteristicile primei grupe sanguine.

Exista 4 tipuri principale de sange, care sunt determinate de prezenta sau absenta antigenelor A si B pe suprafata eritrocitelor si a anticorpilor A si B din plasma. Pe langa antigenele A si B, exista o proteina numita factor Rh, care poate fi sau nu prezenta.

Exista 8 subgrupe  sanguine in total: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + si AB-. Sangele de tip O nu are antigene A sau B in eritrocite, dar contine anticorpi A si B in plasma.

Tipul I sau zero – I (0) este cea mai frecventa grupa de sange, reprezentand 37% pana la 53% dintre persoanele din diferite grupuri etnice si rasiale.

3. Persoanele cu grupa 0 de sange sunt donatori universali.

Persoanele cu grupa sanguina O + pot dona sange tuturor celor 4 grupuri, dar numai persoanelor cu subgrup RH-pozitiv (O +, A +, B +, AB +). Globulele rosii de tip O pot fi transfuzate in toate cele 8 subgrupuri, facandu-le un tip de sange versatil, care este intotdeauna necesar pentru transfuzii de urgenta. Tipul O – sangele este transfuzat in caz de urgenta atunci cand este important sa mentineti pacientul in viata pana la finalizarea testului incrucisat. Mai mult, acesta este tipul O – sangele este cel mai sigur pentru nou-nascuti, al caror sistem imunitar este slab dezvoltat.

4. Detinatorii de sange de tip O pot primi doar sange tip O.

Persoanele cu sange de tip O + pot primi sange de la persoanele cu tipurile O + si O-, in timp ce cei cu sange de tip O- pot primi doar sange de acelasi tip. In caz de urgenta, cand sangele O este in cantitate redusa, acesta poate fi inlocuit cu sange O +.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com