68% din apa plată vândută pe piata colcăie de bacterii.

Libertatea a verificat 19 sortimente de apă dintr-un supermaket, la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) București. Rezultatele pe care le deținem sunt dezastruoase: 11 sticle depășesc limita admisă de bacterii prezente în apă. Trei dintre ele depăşesc limita admisă de 15 ori, adică colcăie de microorganisme.

Din punct de vedere tehnic, testul se referă exclusiv la numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apa plată de băut, test repetat de două ori: odată la temperatura de 22 de grade Celsius, apoi la 37 de grade Celsius. La primul test apa nu trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar la al doilea, standardul este de 20 de microroganisme (20 ufc/ml).

Am luat 19 sticle de pe raft şi le-am dus la DSV. Printre sortimentele testate au fost și trei de import, una dintre ele, San Benedetto, Italia, fiind „apă necurată” campioană, în sesnul că depășește limita de bacterii de 15 ori!

Din cele 19 sticle, doar 8 au trecut testul de curăţenie. Asta însemană că 68% din apa din magazine colcăie de bacterii!

Este uimitor că după scandalul din primăvară, când Autoritatea Națională pentru Protecția Consuamtorului (ANPC) a depistat cinci sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nici până astăzi situația nu s-a ameliorat, iar românilor li se vinde în continuare otravă pe post de apă de băut.

Mai mult, după investigația ANPC s-a dat vina exclusiv pe firmele românești care îmbuteliază asemenea produse, adică acestea ar fi mai puțin serioase decât cele occidentale. Iată că nici apa de importat nu respectă normele internaționale de puritate! Ba, importurile bat în multe cazuri apa românească la capitolul mizerie!

O altă problemă a apei îmbuteliate testate de Libertatea este că în aproxiamtiv 30% din cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă, practic ea nu are trasabilitate și nu se pot preveni incidentele nedorite. Degeaba ai detectat o sticlă cu ”otravă” dacă nu ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp produsul infectat şi a evita îmbolnăviri în masă.

De reamintit cazurile de bebeluși din Argeș infectați cu ecoli O26 (s-au înregistrat și decese), în februarie. În prima fază a anchetei s-a dat vina pe o fabrică de brânzeturi din Curtea de Argeș. După ce a fost închisă fabrica, s-a constatat că acea firmă nu avea nicio vină. Până astăzi, nu se cunoaște oficial cine şi ce a îmbolnăvit acei copii! În acest context, se poate spune că doar Dumnezeu îl ocroteşte pe consumatorul român.

Îmbolnăvirile pot fi îngrozitoare

Este sau nu periculos să bei apă cu microroganisme? ”Depinde de tipul şi de numărul de microorganisme – adică nu este periculos în toate cazurile. În general însă, în apă nu trebuie să existe decât apă. În al doilea rând standardele de conţinut au fost calculate în urma a numeroase studii, adică este ceva foarte serios care trebuie rspectat. Organismul nu se poate proteja imunitar decât până la o anumită limită, după care se îmbolnăveşte. Iar dacă depăşirea de 15 ori a standardului de microorganisme este cu virus hepatic, de exemplu, îmbolnăvirea este îngrozitoare”, ne-a explicat medicul Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, despre sensul limitării conţinutului de microorganisme din apă.

În luna martie, în urma unui control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind calitatea apei îmbuteliate din magazine au fost depistate produse de-a dreptul înfricoşătoare: depăşiri ale parametrilor legali între 10 şi 200 de ori.

Controlul s-a desfăşurat începând, la nivel naţional. În Bucureşti s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri. Parametrul verificat de ANPC în sortimentele de apă era legat de numărul de germeni la centimetrul cub de lichid şi nu poate fi mai mare de 100 pentru a fi consumată în siguranță. Din 17 eşantioane analizate, 5 au dat rezultate cutremurătoare.

Drept la Replică:

“Considerăm că articolul în cauză este o interpretare pur personala, nesusținuta și părtinitoare, a autorilor acestuia, care încearcă în mod trunchiat să atragă atenția în mod negativ asupra produselor comercializate sub sigla AQUA QUEEN, relevand nerespectarea regulilor minimale de deontologie profesională şi încalcand dreptul constituțional, conform căruia libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine, iar exercitarea dreptului la liberă exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi.
Facem precizarea că toate mențiunile au fost și sunt în continuare neîntemeiate, iar comercializarea produselor care fac obiectul articolelor s-a realizat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare și sub stricta supraveghere a instituțiilor abilitate în acest sens.
Astfel, așa cum, în mod corect, se afirmă la un moment dat în materialele de presă, chiar reprezentanții laboratorului la care ANPC a testat apele au declarat: „NU avem competența să decidem dacă apa e conformă sau nu consumului uman”. Adică laboratoarele care au avut sarcina de a analiza probele transmise de către cei de la ANPC, prelevate într-o modalitate cel puțin spus improprie, NU sunt acreditate de RENAR (organismal național de acreditare).

Așadar, opiniile, interpretările și concluziile conținute în toate buletinele date publicității nu pot constitui baza la care ar trebui să ne raportăm atunci când decidem, unilateral, ce este bun sau nu pentru consum. Pentru a putea face acest lucru, consumatorul final are nevoie să cunoască toate datele, să beneficieze de transparență și de interpretare CORECTĂ a unor concluzii date de INSTITUTII ABILITATE.

În ceea ce privește produsul care face obiectul articolelor, asupra acestuia au fost efectuate o multitudine de teste, de către instituții și organisme acreditate a emite un punct de vedere valabil, expertize și rapoarte care sunt atașate prezentului drept la replică și care reflectă calitatea de necontestat a acestui produs.

Astfel, o chestiune care ținea practic de fondul verificărilor o constituie modalitatea de prelevare a acestor probe: la sursa, sau după îmbuteliere. Pentru fiecare dintre acestea sunt stabilite anumite condiții privind limitele maxim admise și compoziția fizico-chimică a acestor produse. Conform rezultatelor pe care vi le punem la dispoziție se poate constata cu ușurință faptul că toate condițiile privind punerea pe piata a produsului supus comercializarii catre client au fost cu strictete indeplinite, atat la nivelul prelevarii probelor de la sursa, cat si la nivelul prelevarii probelor supuse direct comercializarii, in ceea ce priveste toate punctele de interes (22 C si 37 C).

Mai mult, lipsa de informare de care autorii articolelor au dat dovadă se regăsește și în inexistența unui punct de vedere oficial solicitat autorităților care practic guvernează activitățile de comercializare a produsului finit. Fără acordul acestor instituții, nu se poate discuta despre comercializarea sub o formă care ar putea să aduca atingere sănătății și integrității personale a consumatorilor finali.

Din verificarea rapoartelor atașate prezentului drept la replică se desprinde clar faptul că apa comercializată sub sigla AQUA QUEEN a fost analizată sub toate aspectele expres solicitate prin acte normative în vigoare, pornind de la aspect, gust, miros, si ajungand la limitele Pseudomonas aeruginosa si NTG, ufc/ml la 22 C si la 37 C. Concluziile acestor rapoarte au fost interpretate în sensul în care apa comercializată NU conține niciun element care ar putea pune în pericol sănătatea umană. La momentul întocmirii rapoartelor de încercări au fost analizați patru parametri de calitate: germeni, bacterii coliforme, eColi și paraziți.

În concluzie, apa comercializată de societatea AQUA QUEEN îndeplinește toate cerințele legale, încadrându-se în limitele stabilite prin acte normative în vigoare, neexistând niciun element care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor finali.

Termenul “otravita utilizat in cadrul unor articole este tendentios, scopul fiind de a induce in eroare consumatorul final! Precizam ca NU au existat cazuri de imbolnaviri sau efecte adverse generate de consumul de apa AQUA QUEEN.

Având în vedere aspectele de mai sus, vă solicităm să publicaţi acest drept la replică în aceleaşi condiţii ca articolul invocat, în vederea rectificării informaţiilor prezentate opiniei publice, deoarece acestea nu sunt conforme cu realitatea şi sunt de natură să aducă atingere imaginii şi prestigiului societatii AQUA QUEEN, precum şi colaboratorilor si asociaților din cadrul acestei entități de drept privat.”

 

 

Dieta cu apa- ce trebuie sa stii

Apa e buna pentru organism din foarte multe motive si printre acestea se numara si faptul ca poate contribui la pierderea kilogramelor in plus. Exista chiar si o dieta cu apa, care promite sa te scape de un surplus considerabil de kilograme in numai o saptamana. Explicatia ar fi ca „apa scoate apa’ in sensul ca o buna hidratare reuseste sa elimine retentia de apa generata de alimentele sarate si aliementatia dezechilibrata, in lipsa unei hidratari optime. ​Medicii nu recomanda sub nicio forma o dieta bazata exclusiv pe apa, fie ca se adauga lamaie sau bicarbonat de sodiu, ci dieta zilnica a oricarei persoane, indiferent de numarul de kilograme sau varsta, trebuie sa fie una sanatoasa, echilibrata, cat mai diversificata.

Ai auzit specialisti spunand ca e posibil ca atunci cand ai senzatia de foame sa iti fie, de fapt, sete? Recomandarea acestora e ca atunci cand ti se face foame nejustificat (adica la scurt timp dupa ce ai mancat deja sau cand nu e ora mesei) e sa bei un pahar de apa si sa astepti un timp sa vezi daca nu cumva iti trece. Asta presupunand, desigur, ca esti genul de om care si-a format un stil de viata sanatos si mananci de obicei de foame, nu doar de pofta.

Cum se tine dieta cu apa?
Pentru inceput, la prima ora bei pe stomacul gol un pahar mare de apa calda, in care pui si zeama unei lamai. Aceasta bautura are foarte multe beneficii asupra organismului si e indicat sa iti incepi astfel ziua, daca nu exista contraindicatii, si fara sa fie in cadrul unei diete specifice.

In restul zilei, trebuie sa respecti o alimentatie sanatoasa, bazata pe un raport optim de carbohidrati, preferabil legume, fructe si cereale integrale, proteine de calitate si grasimi sanatoase, sa nu fumezi sau sa bei alcool.

Pe tot parcusul zilei, ulterior, bei apa o data pe ora sau, daca poti, o data la fiecare jumatate de ora. Nu o inghititura, ci un pahar, care are in general aproximativ 200 de ml.

Apa trebuie sa fie plata, nu carbogazificata. E singurul lichid pe care ai voie sa il consumi, alaturi de o ceasca de ceai verde sau negru, in special pe post de inlocuitoare de cafea, daca obisnuiai sa bei. Altfel, nici cafeaua si nici alcoolul nu sunt permise in saptamana in care tii dieta cu apa.

Sucurile din comert sunt interzise cu desavarsire, indiferent daca sunt sau nu acidulate. Poti, in schimb, sa iti fac acasa limonade fara zahar, cu lamaie si eventual grapefruit, nu cu portocale, la acer poti adauga cateva frunze de menta proaspete.

Cum ne ajuta sa slabim dieta cu apa?
Consumul de apa ne ajuta din multe puncte de vedere, fiind indicat chiar sa bem un minimum de doi litri pe zi sau sa calculam cantitatea optima, in functie de greutatea corporala pe care o avem.

Apa ajuta digestia si previne senzatia de balonare, impiedica instalarea constipatiei, ajuta buna functionare a rinichiilor, contribuie la detoxifiere, ajuta circulatia, asigura un aspect sanatos si placut al tenului – o multime de beneficii, nu-i asa? Rolul ei in dieta este si acela ca scade pofta de mancare, dand senzatia de satietate si de stomac plin.

Apa rece activeaza metabolismul si contribuie putin si la arderea caloriilor, intrucat organismul depune efort pentru a reface temperatura corpului.

De ce e bine sa bem cat mai multa apa zilnic?
Apa are capacitatea de a te face sa te simti bine instantaneu, la fel ca atunci cand respiri aer curat cand ai deschis fereastra sau ai iesit la plimbare intr-o zona cu iarba verde. Efectul consumului regulat de apa va fi vizibil in cateva zile atat asupra starii generale, cat si asupra aspectului fizic. Pielea va fi mai luminoasa si isi va recapata elasticitatea. Apa este vitala pentru toate organele, asigurandu-le o buna functionare. Incheieturile si articulatiile beneficiaza si ele de consumul de apa, ca si oasele si sistemul limfatic. Astfel, sunt usurate durerile si creste mobilitatea.

Efecte mai putin placute!

Consumul de apa toata ziua, chiar daca nu iti este sete, va face sa ai nevoie sa mergi des la toaleta pentru a urina, chiar si seara, cand te vei trezi din somn pentru asta. Cu siguranta, insa, merita acest efort. Daca iti vei masura ph-ul urinar cu o banda speciala de hartie vei constat ca de la zi la zi va fi mai putin acida si se va mentine in zona recoamndata de medici.

Indicatii!

Dieta cu apa nu inseamna ca ai voie sa mananci dulciuri si mancare de la fast-food! Vei manca hrana sanatoasa, compusa din legume proaspete crude sau cat mai putin preparate termic, proteine din carne si lactate, oua, peste, seminte. Supele sunt si ele recomandate, cu un continut redus de garsime, care se poate cel mai bine elimina cand supa este rece, din frigider si grasimea se solidifica la suprafata. Ai nevoie in continuare de trei mese pe zi si doar doua gustari hipocalorice, precum un mar sau un pumn de seminte ori nuci, iar apa nu inlocuieste niciuna dintre acestea.

Sportul este indicat indiferent daca esti sau nu la dieta, intrucat miscarea te ajuta sa iti mentii corpul in forma.Nu uita sa ai la indemana o sticulta de apa din care sa bei in pauzele dintre exercitii.

 

 

 

sursa:Libertatea.ro/doc.ro

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !