loading...

Anunț important despre facturile la curent. Ce trebuie să facă neapărat toți românii de la 1 ianuarie 2018

La data de 1 ianuarie, piata energiei electrice va fi complet liberalizata, pentru toti clientii casnici din Romania.

Consumatorii trebuie sa stie ca au oricand optiunea sa schimbe furnizorul de energie electrica sau ramana la acelasi furnizor, dar sa schimbe contractul.
Economiile la factura sunt in general notabile si nu exista niciun risc.

Toti cei opt milioane de consumatori de energie electrica din Romania pot schimba, si acum, si dupa 1 ianuarie, furnizorul de energie si/sau contractual de furnizare pe care il au acum cu unul dintre cei patru mari furnizori de ultima instanta: Enel, Electrica, E.On si CEZ.

Cine nu o va face, va ramane client care va primi eneregie electrica in sistem de ultima instanta, la preturi care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate.

Iar factura va fi mai mare fata de varianta in care ar trece pe cealalta piata, cea concurentiala.

La ora actuala sunt zeci de furnizori pe piata concurentiala la care se poate transfera orice client casnic, dar, pentru cei care ezita sa schimbe furnizorul, am facut o comparatie intre tarifele aceluiasi furnizor de la care primesc acum energie in regim de pret reglementat de stat si tarifele pe care le-ar primi daca ar accepta oferta de energie electrica de piata libera .

Toti cei patru mari furnizori de ultima instanta au si oferte pentru piata libera, iar economia la factura este in general substantiala. Iata situatia pentru fiecare regiune in parte:

Transilvania Nord (Judetele Cluj, Bihor, Bistrita Nasaud, Salaj, Satu Mare, Maramures)

Consumatorii ramasi in sistem reglementat platesc furnizorului de ultima instanta Electrica un pret final de 0,65 lei/KWh.

In cazul in care decid sa treaca din sistem reglementat pe piata concurentiala, dar sa ramana la Electrica, au o oferta de la Electrica Furnizare la un pret cu doar 1,5% mai mic (0,64 lei/kWh), la fel ca si cei din nordul Munteniei

Si pentru aceasta zona, ca si pentru celelalte doua deservite de Electrica, sunt tot 41 de furnizori cu oferte mai bune pentru piata concurentiala.

Cel mai bun pret, si pentru clientii de aici, este oferit de RCS&RDS, cu 24% mai mic decat pretul reglementat platit acum in regim reglementat la Electrica.

Iar toti FUI (Enel, E.On, CEZ) au oferte de piata concurentiala mai bune decat oferta Electrica.

Transilvania Sud (Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Alba)

Zona este deservită în în sistem reglementat tot de Electrica Furnizare.

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă un preţ final de 0,61 lei/KWh.

În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Electrica, au o oefrtă mai dezavantoajoasă decât ce plătesc acum în regim reglementat. Preţul Electrica Furnizare oferit în regim de piaţă liberă este de 0,65 lei/kWh, deci cu 6% peste cel reglementat.

Ca de obicei, cea mai bună ofertă de piaţă liberă vine tot din partea celor de la RCS&RDS, care are un preţ de 0,50 lei/kWh, cu 17% sub cel reglementat.

Dacă totuşi consumatorii au o reticenţă în a trece la un furnizor alternativ, pot alege oferta de piaţă concurenţială a celorlalţi FUI, CEZ, E.On şi Enel, toate fiind mai bune decât ce primesc acum de la Electrica în regim reglementat.

Notă: Comparaţiile au fost făcute în baza datelor din Comparatorul de preţuri care se află pe site-ul ANRE

Avantajele trecerii pe piaţa liberă

Fie că rămân la acelaşi furnizor, dar trec pe contracte pe piaţa liberă, fie că schimbă şi furnizorul, consumatorii de energie electrică trebuie să ştie că această mutare nu prezintă vreun risc.

În cazul în care furnizorul ales dă faliment, locul de consum este preluat automat de furnizorul de ultimă instanţă al zonei (unul dintre cei patru mari), în regim de serviciu universal. Clientul nu va rămâne niciun moment fără energie electrică.

Este adevărat că, în perioada în care trece automat în regim de serviciu universal, va plăti preţurile avizate de reglementatorul ANRE, mai mari decât ce plătea înainte furnizorului privat, dar este liber să aleagă oricând, inclusiv în acea perioadă, un alt furnizor de pe piaţa liberă.
Advertisement

În plus, dincolo de o factură mai mică, furnizarea în regim de piaţă liberă îi oferă consumatorului garanţia că, în perioada contractuală (de regulă un an, maximum doi), preţul său la energie rămâne fix, spre deosebire de situaţia în care rămâne în regim de serviciu universal, în care preţurile avizate de ANRE se pot modifica de mai multe ori în decursul unui an.

16 Lucruri care trebuie sa le ştii despre mintea ta

Mintea omenească este o capodoperă minunată, care are potențiale imense. Cele mai multe dintre potențiale, totuși, rămân neutilizate la majoritatea oamenilor, deoarece noi nu suntem responsabili, mintea noastră preia controlul. Pentru a controla ceva, trebuie să cunoaștem mai întâi chestia în cauză, așa că trebuie să ne cunoaștem mintea pentru a fi responsabilă de ea. Ce trebuie să știm despre minte?

1.Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştim despre mintea noastră este că nu este ceva care există separat, individual, ca un obiect neînsuflețit. Mintea nu este un obiect – este un proces. Procesul de gandire continua. Acest flux de gânduri este ceea ce percepem ca minte. Natura fundamentală a gândurilor este că ele se află într-o mișcare constantă și această mișcare, aproape automat, creează mintea.
2.O caracteristică a minții noastre este că se menține într-o stare fluidă, rătăcește; funcționează cumva in mod automat. Gândurile vin și pleacă tot timpul.
3.În cea mai mare parte a timpului, mintea se rătăcește fie în trecut, fie în viitor, în gândurile noastre ne confruntăm cu experiențe din trecut, ofense suferite în trecut sau cu planurile, obiectivele și temerile noastre viitoare.
4.În cele mai multe cazuri, mintea noastră este închisă în închisoarea trecutului de un eveniment al cărui rezultat este neplăcut pentru noi. Gândurile noastre se îndreaptă spre acest eveniment în trecut, ne-ar plăcea să schimbăm cursul evenimentelor sau ne îngrijorăm ce ar putea crede ceilalți despre noi din cauza comportamentului necorespunzător din acel moment trecut.
5.O altă modalitate de a deveni prizonieri este atunci când mintea noastră ne vrăjeşte cu un viitor imaginar sau imaginea unei stări idilice dorite asupra noastră. Apoi mobilizăm toate energiile noastre pentru a face acele imagini să devină realitate și avem tendința de a trece peste oportunitățile oferite de prezent aproape orbește.
6.Forța creatoare a minții este accesibilă numai în momentul prezent, aici și acum.

Citeste continuarea articolului pe pagina >>> 2 >>>

 

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !