Salariul mediu brut a urcat la 3.430 de lei in noiembrie 2017, iar castigul mediu net la 2.464 de lei

Câştigul salarial mediu brut pe economie a crescut cu 3,1% în noiembrie 2017, faţă de luna anterioară, până la 3.430 lei, în timp ce valoarea netă s-a situat la 2.464 de lei, în urcare cu 3% (72 lei), arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date vineri publicităţii.

Conform statisticii, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 6.157 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie 2016, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2017.

În luna noiembrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna octombrie 2017. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: 14% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv 10,2% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 7% şi 10% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport; între 5% şi 6% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Astfel, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: 3,6% în industria metalurgică; între 1,0% şi 2,5% activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+2,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

Potrivit datelor INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online Ada Vîlceanu)

SURSA:AGERPRESS.RO

50 de trucuri simple de bucătărie pentru a face alimentele mult mai sănătoase

Aceste 50 sfaturi vă vor ajuta să mâncați numai mese sănătoase și să vă simțiți cel mai bine.

-Utilizați o sticlă de pulverizare pentru ulei.

Pentru a pune exact cantitatea de ulei de care aveți nevoie într-o tigaie, folosiți un spray de gătit. Puteți să le cumpărați cu ușurință în orice supermarket. Dacă nu aveți un astfel de vas, folosiți o perie mare de patiserie.

-Se prăjește cu bulion, nu cu ulei.

Prăjirea cu bulion este încă o modalitate de a vă face mesele mai sănătoase. Două linguri de orice fel de bulion vor fi suficiente. Deși există și unele grăsimi în bulion, este mult mai sănătos decât uleiul.

-Utilizați iaurt natural în loc de sosuri cumpărate de magazin.

Uitați de sosurile pe care le cumpărați în supermarketuri, deoarece există cantități enorme de aditivi și conservanți în ele. Puteți face cu ușurință un sos de casă din iaurt.

-Adăugați semințe de susan la dieta dumneavoastră.

Susanul este bogat în calciu. Presăraţi salatele și alte feluri de mâncare cu semințe de susan pentru a le face sănătoase și atrăgătoare.

-Gatiti in cuptor.

Uitați de prăjire dacă v-ați decis să duceți un stil de viață sănătos. Coacerea este una dintre cele mai sănătoase moduri de gătit.

-Măcinaţi carnea acasă.

Carnea pe care o cumpărați în ambalaje sau în greutate este făcută din carne extrem de grasă. Mai mult, nu este proaspătă. De aceea este mai bine să petreceți ceva timp pentru a face carnea acasă și să vă bucurați de o masă delicioasă și sănătoasă.

-Nu folosiți pâine de grâu pentru pârjoale.

Pârjoalele conţin, de obicei, o cantitate de pâine de grâu pentru a lega carnea. Dar există o mulțime de variante scăzute în calorii, cum ar fi bilele de ou bătut sau squashul de măduvă fin măcinată. Acestea va face pârjoala moale și suculentă.

-Încercați diferite tipuri de acoperire.

Suntem obișnuiți cu făină și pesmet, dar nu sunt singurele. Încercați să îmbrăcați alimentele în semințe de susan, nuci de măsline, năut, făină de linte sau cereale. Alimentele dvs vor deveni mai sănătoase și vor avea o aromă diferită.

-Mananca mai putin sare.

Încercați să reduceți cantitatea de sare pe care o primiți din alimente. Sarea are efecte negative asupra sănătății noastre. De exemplu, reține apa și provoacă multe alte probleme de sănătate.

-Adăugați sare pe farfurie.

Nutriționiștii spun că sarea care nu a fost tratată termic este mai sănătoasă. Prin urmare, este mai bine să gătiți fără sare deloc. Puteți adăuga sare pe farfurie atunci când vasul este deja gătit.

-Utilizați sare de mare în loc de sare de masă.

În plus față de clorura de sodiu, sarea de mare conține, de asemenea, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, feric, iod și multe alte micronutrienți esențiali.

-Gatiti legumele in apa clocotita.

Când doriți să preparați legume, este mai bine să le puneți în apă clocotită decât în apă rece pentru a păstra mai multe substanțe nutritive și vitamine.

-Legume cu aburi.

Aburul este cel mai sanatos și mai ușor mod de a găti legume. Dacă nu aveți o nevoie puternică de fierbere a legumelor (pentru o supă, de exemplu), este mai bine să le aburiți. În zilele noastre puteți găsi cu ușurință dispozitive de gătit care vă vor ajuta să gătiţi cu aburi.

-Congelați bulionul.

Utilizați gheață pentru a îngheța bulionul. Apoi, puteți lăsa câteva cuburi în orice fel de mâncare pentru a adăuga un gust bogat mâncării. Mai mult, îl puteți folosi pentru prăjire, așa cum am spus deja.

-Nu uitați să adăugați condimente.

Condimente și ierburi nu dau numai aroma la orice fel de mâncare, ele sunt, de asemenea, foarte bune pentru sănătatea ta. Adăugați condimentele preferate la toate felurile de mâncare pentru a vă stimula sistemul imunitar.

-Mănâncă mai multe nuci.

Nu ezitați să adăugați nuci de masă la feluri de mâncare din legume și carne – aceasta este o combinație perfectă. Nucile sunt o sursă de acizi grași omega-3 care sunt exact ceea ce avem nevoie.

citeste continuarea pe pagina2>>

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !