Capricornul, o zodie perfectă

Capricornul este, de regula, un om cat se poate de corect. Gandeste sanatos, este ponderat in tot ceea ce face si spune – pe scurt, are mai mereu dreptate. „Mai mereu” am spus si tocmai aici este cuiul. Obisnuit fiind cu justetea gandirii si faptelor sale, Capricornul nu prea isi pune problema ca poate si el, ca orice om, sa se insele uneori, sa greseasca.

Seful Capricorn

Cum poate sa fie un sef care crede ca are intotdeauna dreptate? Depinde. Daca este Capricorn, nu este chiar asa de grav. Capricornul nu este orgolios. De ce? Pentru ca este un om corect. Si tot de aceea, te va asculta. Dar trebuie sa-i expui contraargumente inteligente, logice si clare. Daca vii cu „abureli”, n-o sa meraga pe mana ta.

Si mai are Capricornul o mare calitate: este, in general, apt pentru orice. De la stiinte exacte pana la cele umaniste, de la indeletniciri intelectuale pana la cele mai practice. Neajunsul este ca nu manifesta o chemare deosebita pentru nimic anume. Poate face atat de bine tot ceea ce este necesar dar nu are cu adevarat talent la nimic. De aceea, el este inclinat sa creada ca toti oamenii sunt la fel, ca pot, daca vor, sa faca la fel de bine orice li se cere. Zicala „omul potrivit la locul potrivit” nu le spune nimic.

Asa se face ca seful tau Capricorn iti poate cere sa treci de la o sarcina la alta, dintr-un compartiment intr-altul, iti poate propune tot felul de cursuri, recalificari si reprofilari in interesul companiei si, socoteste el, si al tau. Faptul ca nu-ti place, ca nu te atrage ceva nu i se pare o motivatie serioasa. Trebuie sa ai motive „beton” ca sa refuzi. De natura medicala, daca s-ar putea.

Da, este si aceasta o trasatura specifica a Capricornului: preocuparea pentru sanatate. Nu este tocmai ipohondru, dar in ansamblul constiinciozitatii sale intra si acest aspect, cu tot ce implica el: igiena, ergonomie, diminuarea pericolului si a stresului la locul de munca. Ave! Caci e o mare calitate la un sef!

Partenerul Capricorn

Se cam aplica cele de mai sus, pentru ca, intr-un cuplu, Capricornul se comporta ca un sef si nu din egoism, narcisism sau alte asemenea, ci din siguranta de sine si cu cele mai bune intentii. Stie el ce e bine pentru amandoi.

Pentru cei nascuti intr-o zodie aflata sub semnul focului (Berbec, Leu, Sagetator), sau avand un asemenea ascendent, viata langa un Capricorn nu este cel mai rau lucru posibil, dar aduce cu sine niste frustrari. Capricornul nu decoleaza de la realitate, nu risca, nu prea face gesturi gratuite si nu prea are simtul umorului.

Cei nascuti intr-o zodie aflata sub semnul aerului (Gemeni, Balanta, Varsator), treaba merge, pentru ca acestia traiesc cumva mai usor, levitand, la nevoie, putin deasupra realitatii. Nu pun la suflet faptul ca partenerul Capricorn n-are predispozitie spre misticism si nu pune mare pret pe intuitie.

Cu cei nascuti sau avand ascedentul intr-o zodie aflata sub semn de apa (Pesti, Rac, Scorpion), o combinatie cu un Capricorn ar putea fi salvatoare la un moment dat. Capricornul o sa-i aduca la echilibru pe linia de plutire pe Pesti, nu va profita de slabiciunea Racului si nu-l va face sa sufere inutil iar pe Scorpion il va ajuta – desigur cu argumente logice si cu un comportament ireprosabil – sa scape de inclinatiile sale paranoice.

Cel mai bine merg combinatiile dintre Capricorn si una dintre zodiile aflate, ca si el, sub semnul pamantului: Taur sau Fecioara. Dar, atentie, un rol important joaca si aici ascendentul care poate fi deosebit de puternic. In aceste combinatii va domina spiritul practic, actiunea si rezultatul concret. Tot ce ar putea sa intervina neplacut ar fi ca Fecioara, rasfatata si narcisista, sa profite de buna credinta a Capricornului, storcandu-l de favoruri si dezvoltand o dependenta obositoare chiar si pentru Capricorn.

Sansa Capricornului: EDUCATIA

Aici voiam, de fapt, sa ajung. Pentru ca un Capricorn sa-si implineasca destinul de a fi un om aproape perfect, el are o singura sansa: educatia. Incepand de la cei sapte ani de acasa, continuand cu studiile in forme succesive de invatamant, cu multe, multe lecturi si ajungand pana la largirea orizontului sau spiritual spre toate domeniile a caror intelegere ii sta in putere – toate acestea sunt forme de dezvoltare spirituala.

Astfel, un Capricorn educat va sti sa relativizeze, sa nu se infatueze, sa nu se incapataneze; va pune pret pe dialog si va sti ca respectul pentru ceilalti inseamna inclusiv a le lua in considerare punctul de vedere oricat de surprinzator ar fi. Diplomatia ii va veni din interior in fiecare moment si incapatanarea va pierde teren.

Chiar si simtul umorului se poate imbogati prin largirea orizontului spiritual. Chiar daca nu-i va fi la indemana sa glumeasca, macar va sti cand celalalt glumeste si nu va lua in sensul propriu orice afirmatie.

In caz contrar – ramas fara studii si fara sa fi iesit prea mult in lume – Capricornul poate sa devina chiar violent, uneori, in impunerea punctului sau de vedere.

sursa:unica.ro

Cadoul imaginației umane și costul mare al pierderii

Imaginația este unul dintre acele lucruri care au fost discreditate si judecate în mod greșit în întreaga istorie și până la un anumit punct vilificat prin creșterea cinismului unei lumi modernizate. Societatea promovează consensual ideea imaginației în copilărie și deseori o echivalează cu imaturitatea sau lipsa de gândire în mod serios și rațional. Chiar și artiștii și oamenii cu un îndemn creativ, în general, au fost discreditați direct sau indirect la un moment dat în viața lor – fie la școală, la domiciliu sau de colegii lor. Este ca și cum folosirea liberală a imaginației este evitată în tăcere de societate.

Decesul istoric al imaginației

Rădăcinile acestui fapt provin dintr-o cultură globală în țările dezvoltate, care se îndreaptă din ce în ce mai mult spre o societate patriarhală, logică și rațională. În literatura spirituală, creativitatea este văzută a fi mai mult domeniul femininului și în neuroștiință, imaginația creatoare se găsește mai mult dominantă în emisfera dreaptă a creierului. Dacă te uiți la istoria lumii occidentale, se poate vedea un crescendo, mai ales în ultimii 200 de ani, a unei tendințe către o societate dominată de “creierul-stâng”. La începutul secolului XX, ideologiile precum fascismul și mișcarea științifică cunoscută sub numele de “pozitivism logic” vin în minte. Acestea sunt exemple notorii ale ideologiilor “șovine” sau “stângace”.

Imaginația ne conduce în viitor

“Ce ne-a făcut să facem saltul înainte ca oamenii de când am inventat focul este imaginația noastră”

Ceea ce mi se pare interesant când privesc cele două părți ale creierului nostru – raționalitatea logică vs. imaginația creatoare – dintr-o perspectivă istorică, este că lumea nu a progresat din cauza logicii și gândirii raționale, ci în ciuda acesteia. Ceea ce ne-a făcut să facem acest salt înainte ca oameni, de când am inventat focul, este imaginația noastră. Nu discreditez gândirea rațională. Rationalitatea a fost și este utilă pentru a rafina, a face idei și gânduri mai clare și de structură. Este, de asemenea, necesar să păstrăm imaginația în echilibru pentru că, dacă imaginația este prea sălbatică și în afara controlului, ea poate fi și ea distructivă, la fel de mult ca o societate complet lipsită de ea.

Chiar și știința care este considerată ca aparținând exclusiv domeniului gândirii logice și analitice a progresat din cauza imaginației umane. Dacă te uiți la cele mai mari teorii și descoperiri științifice, vei vedea că au fost impulsionate de folosirea imaginației și a intuiției. Rationalitatea, logica și matematica sunt ulterior folosite pentru a verifica (sau a falsifica), a structura și a defini acele presupuneri și idei. Pe scurt, imaginația este ceea ce face lumea să funcţioneze.

Puterea de a vă imagina lumea în ființă

“Cred că imaginația nu este doar puterea de a vedea imagini și fantezii în minte, ci mai degrabă puterea de a face ceva din ele …”

Revenind la motivul pentru care imaginația a fost judecată greșit, cred că i s-au dat atribute greșite. De exemplu, gândim că imaginația este în contradicție cu realitatea sau că este complet iluzorie și, prin urmare, nu are loc în viața de zi cu zi. Cred că imaginația nu este doar puterea de a cita imagini și fantezii în minte, ci mai degrabă puterea de a face ceva din ele și, prin urmare, are și o dimensiune practică.

Da, imaginația poate fi doar jucăușă și distractivă, fără nici o consecință în afară de a pune împreună niște imagini mentale fanteziste. Cu toate acestea, imaginația poate fi folosită și pentru a vă crea lumea în ființă. Vă poate face să vedeți lucrurile în mod diferit și dincolo de limitele a ceea ce vă “hrănește” realitatea. Te poate face să sari în afara matricei sociale și să te uiți la o situație din diferite unghiuri. Poate invoca viziuni puternice care te motivează să avansezi atunci când ești blocat și debilitat de a lua măsuri.

Cine ne-a omorât imaginația?

Nimeni nu știe dacă a fost un vinovat sau un asasin. Imaginația a fost o victimă a vremurilor noastre. Unii spun că pierderea noastră de a folosi imaginația creatoare, cum ar fi mai multe culturi “primitive”, a fost o consecință inevitabilă datorită schimbării ciclice a epocii și acum ne îndreptăm spre o epocă în care partea noastră creativă și imaginativă va fi îmbrățișată din nou.

“Sistemul nostru educațional are multe de-a face cu subversiunea părților noastre creative”

Într-o notă mai practică, cred că mulți dintre noi, sistemul educațional, au mult de-a face cu subversiunea părților noastre creative. Am construit un sistem de școlarizare adaptat pentru a încuraja gândirea academică, dar nu cum să gândim mai bine în primul rând, chiar mai puțin cum să folosim imaginația creatoare în moduri extraordinare.

Ce ratăm?

Cred că cea mai interesantă discuție despre imaginație are legătură cu modul în care poate fi folosită și aplicată. Din alt punct de vedere ne putem întreba “ce potențial ne lipsesc dacă ne pierdem imaginația”?

Există diferite aspecte practice ale imaginației, în afară de cele mai evidente, cum ar fi în Arte. Iată câteva dintre ele pe care aș vrea să le împărtășesc:

Schimbarea pozitivă inspirată:

Când sunteți blocat sau debilitat în luarea de măsuri, este pentru că nu puteți vedea peste situația actuală. Percepția și perspectiva dvs. sunt limitate. Imaginația vă poate face să depășiți această limitare prin “a vedea” lucrurile într-o posibilitate alternativă. Vă puteți imagina o realitate alternativă cu un supleant și cu cât este mai imaginabilă această imaginație, cu atât poate crea mai mult o atracție puternică față de acea realitate imaginată. Pe scurt, imaginația este ceea ce ne inspira să ne schimbăm. Nimeni nu sa inspirat vreodată să se schimbe, văzând lucrurile așa cum apar și fără a folosi puterea imaginației.

citeste continuarea pe pagina2>>

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !