Legea salarizării 2018: ce salariu vei avea de luna aceasta. Anunţ de la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a publicat la finalul anului trecut o serie de clarificări referitoare la aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, agreate cu reprezentanţii Curţii de Conturi, după ce a constatat că legea a fost aplicată greşit la mai multe instituţii publice.

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele medicale beneficiază de majorarea cu 25% a salariilor faţă de luna decembrie 2017. Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază, stabilit potrivit legii salarizării personalului plătit din fonduri publice (153 din 2017) pentru anul 2022.

Cum se stabilesc salariile personalului din cadrul administraţiei publice locale începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Pentru personalul din cadrul administraţiei publice locale, ale căror salarii se stabilesc în baza nomenclatorului, acestea vor fi determinate începând cu 1 ianuarie 2018 în funcţie de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.
Pentru funcţiile care nu se regăsesc în nomenclator, începând cu 1 ianuarie 2018 se aplică art. 38 a), respectiv cuantumul salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor se majorează cu 25%.

Cum se stabilesc indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică, începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor, prevăzuţi la anexa IX din legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1900 lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Cum va fi salarizat personalul poliţiei locale, având în vedere că a beneficiat până la intrarea în vigoare a noii legi de diferenţieri salariale de până la 7,5 clase de salarizare faţă de restul personalului?

Ministerul Muncii: Salariile de bază ale personalului din cadrul poliţiei locale se vor regăsi grila de salarizare elaborată şi aprobată de Consiliul local/judeţean şi ca atare vor fi salarizaţi potrivit acestei grile, şi a celorlalte prevederi ale articolului 11 din lege.

Cum se salarizează personalul angajat în proiecte în afara organigramei?

Ministerul Muncii: Începând cu luna iulie 2017, salarizarea personalului angajat pe posturi în afara organigramei se făcea la nivel de salarizare aplicabil pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică, iar începând cu data aplicării OUG 91/2017, personalului prevăzut la alin. (10) i se aplică tarifele orare prevăzute de cererile de finanţare şi ghidul solicitantului – condiţii generale şi specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.

Care este nivelul de salarizare în situaţia în care nu există funcţie similară în plată pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale?

Ministerul Muncii: În situaţia în care nu există funcţie similară în plată, nivelul salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut în anexe cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, la care se aplică, după caz, prevederile articolului 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă. Prevederile de mai sus, referitoare la situaţia în care nu există funcţie similară în plată, se aplică şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale.

Cum se majorează salariile angajaţilor care desfăşoară control financiar preventiv ca activitate nouă?

Ministerul Muncii: Începând cu data de 1 iulie 2017, personalul care desfăşoară activitate de control financiar preventiv ca activitate nouă va beneficia de majorarea salariului de bază al funcţiei respective cu 10% pe perioada de exercitare a activităţii de control financiar preventiv, potrivit prevederilor Legii-
cadru nr. 153/2017.

sursa:rtv.ro

12 lucruri de zi cu zi care vor dispărea în curând

Telefoanele fixe au dispărut, la fel și casetele video. Cu progresele tehnologice neîncetate, există multe alte lucruri care vor ieși din modă sau vor deveni bune pentru nimic în viitorul apropiat.

Iată câteva lucruri pe care nu ți le poți imagina fără acum, dar s-ar putea să nu fie deloc familiar cu generația următoare. Această listă ar putea fi surprinzătoare pentru dvs. deoarece conține unele dintre lucrurile dvs. preferate.

Ciocolată

Nu vrem să vă șocăm, dar să ne confruntăm cu adevărul amar. S-ar putea să trebuiască să spuneți adio ciocolatei dvs. preferată într-o zi. Având în vedere ritmul în care se reduce producția de cacao, în curând ciocolata poate dispărea în întregime. Analiștii consideră că decalajul tot mai mare dintre cererea și oferta de ciocolată doar va crește în viitor.

Ți-am spus că lista asta va fi surprinzătoare.

Aurul

Asta ar putea fi o veste proastă pentru mulți oameni acolo. Metalul galben dispare încet de pe suprafața Pământului, iar minerii se retrag din această afacere. Investițiile în aur sunt în scădere, iar oferta se așteaptă să scadă cu 15-20% în următorii câțiva ani.

Se pare că oamenii își pierd interesul pentru acest metal prețios.

Banii fizici

Numerarul, și chiar cardurile de credit și cardurile de debit pentru acest lucru, pot înceta în curând să aibă vreun sens. La fel cum nimeni nu a crezut că 50 de ani în urmă că banii vor fi înlocuiți cu carduri, următorii 50 de ani vor vedea o altă transformare în metode de tranzacționare. Telefonul smartphone și amprentele digitale vor fi suficiente pentru a vă cumpăra lucrurile preferate. Ne întrebăm ce veți păstra în portofelul dvs. atunci?

Semnăturile

Semnăturile devin în curând un lucru al trecutului. Ultimul avans în tehnologie este biometria, cum ar fi irisul, amprenta și recunoașterea vocii. Nu există nicio șansă ca cineva să facă amprente false.

Telecomenzi

Câte telecomenzi aveți acasă chiar acum? Există o mare dependență de aceste creaturi dreptunghiulare. În plus, ele continuă să se rătăcească și ajungem să le căutăm.

Cu toate acestea, dacă Internetul lucrurilor (IoT) vede progrese regulate, nevoia de telecomandă se va termina în curând. Comenzile vocale și căutările vocale vor fi suficiente pentru a schimba canalele. Amazon Echo este un exemplu similar care utilizează comenzi vocale.

citeste continuarea pe pagina2>>

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !