loading...

S-a dat lege! Poți cere bani de la stat dacă vrei să-ți modernizezi locuința: Ajutorul ajunge până la 8.000 de lei

De anul acesta, nu doar companiile sau persoanele fizice autorizate pot solicita fonduri nerambursabile, ci și persoanele fizice fără niciun fel de afacere.

Acestea pot utiliza banii solicitați pentru instalarea, modificarea sau schimbarea sistemului de încălzire al casei (programul “Casa Verde”) sau pentru izolarea termică a locuinței (programul “Casa Verde Plus”), scrie avocatnet.ro.

Advertisement

Ajutor de stat de 8.000 de lei pentru eficientizarea sistemelor de încălzire a casei

Românii care vor să instaleze, să modifice sau să înlocuiască integral sistemul de încălzire al locuinței, astfel încât să utilizeze energie regenerabilă, vor putea solicita de la stat o sumă de până la 8.000 de lei.

Mai exact, persoanele fizice vor putea solicita până la 3.000 de lei pentru a instala panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a instala panouri solare presurizate și 8.000 de lei pentru a instala pompe de căldură, dar numai de tipul aer-aer. Acest program de finanțare este cunoscut sub numele de “Casa Verde”.

Cei interesați de obținerea acestor fonduri vor trebui să îndeplinească o serie de condiții, și anume să aibă domiciliul în România, să fie proprietari sau coproprietari ai casei pentru care solicită banii, să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cele locale, să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni împotriva mediului și să nu fi beneficiat, în anii trecuți, de o altă finanțare pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire.

Fonduri nerambursabile de până la 40.000 de lei pentru izolarea termică a locuinței

Cei ce vor să crească eficiența energetică a casei lor vor putea cere în acest an o sumă nereturnabilă de până la 40.000 de lei, prin intermediul programului „Casa Verde Plus”.

Prin acest program, statul dorește să încurajeze utilizarea materialelor izolatoare organic-naturale pentru a reduce consumul energetic al clădirilor, cu scopul de a îmbunătăți calitatea mediului.

Practic, persoanele interesate vor putea solicita o sumă de maximum 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei/m2 izolat și finisat, care se va acorda sub forma unei prime de eficiență energetică.

Pentru a putea primi acești bani, cetățenii trebuie să aștepte deschiderea sesiunii de înscriere, care va fi anunțată cu cel puțin 30 de zile înainte.

Banii obținuți prin acest program de către persoanele fizice se vor putea folosi pentru izolarea caselor existente sau a celor aflate în construcție, cu condiția ca acestea să aibă un regim de înălțime de cel mult P+2E.

Obişnuieşti să mănânci noaptea târziu? Iată de ce şi metode pentru a evita acest obicei

Cu toții facem acest lucru: este aproape miezul nopții și, brusc, simțim o dorință irezistibilă de a mânca. Mulți oameni mănâncă cea mai mare parte a alimentaţiei lor târziu seara sau în timpul nopții, chiar și atunci când nu le este foame. Opriți supraalimentarea noaptea este probabil una dintre cele mai mari lupte pentru majoritatea dintre noi. Și aici am adunat câteva sfaturi utile despre cum puteți face acest lucru:

Un studiu arată că, în ultimele două decenii, timpul mesei de seară se decalează spre ore din ce în ce mai târzii. Masa după servici – deja întârziată datorită unui program de lucru – este adesea întârziată de alte activități, cum ar fi cumpărăturile sau întâlnirile cu prietenii.

Se pare că atunci când mâncăm noaptea târziu, consumăm mai multe calorii decât trebuie. Oamenii care preferă o gustare pe timp de noapte au tendința de a mânca prea mult pentru că au așteptat atât de mult între mesele de zi, încât simt că sunt înfometați seara. Deci, ce vom face dacă nu putem rezista foamei?

Este util să mănânci o masă sau o gustare sănătoasă cel puțin o dată la cinci ore în timpul zilei pentru a evita foamea noaptea. După o masă, este important să rămâneți în poziție verticală timp de cel puțin o jumătate de oră, deoarece gravitatea ajută la menținerea conținutului în stomac.

Stresul este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii mănâncă atunci când nu le este foame. Cu toate acestea, folosirea alimentelor pentru calmare este o idee proastă. Deci, dacă ne simțim anxioși sau stresați, este mai bine să găsim un alt mod de a renunța la toate emoțiile negative și să ne relaxăm în loc să absorbim noaptea calorii.

Pentru a minimiza riscul problemelor digestive, nutriționiștii recomandă optarea pentru o masă ușoară, cum ar fi broccoli sau pui cu orez, în loc de chips-uri dăunătoare și hamburgeri. Oricum, pentru un somn bun, este mai bine să nu mergeți în pat prea înfometaţi sau prea plini. Găsirea echilibrului este cea mai importantă.

Tehnicile de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație, yoga sau baia fierbinte, vă pot ajuta să faceți față unei probleme de supraalimentare. Dacă te gândești la mâncare pentru că te-ai plictisit, poate ai nevoie de un hobby interesant. Un corp sanatos face o minte sanatoasa.

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !