Ce să nu faci pe 24 februarie, la întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

In fiecare an pe 24 februarie crestinii ortodocsi praznuiesc Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul. Evenimentul religios este marcat cu cruce neagra in calendarul ortodox. De aceasta zi se leaga mai multe traditii si obiceiuri.

In perioada lui Irod s-a poruncit taierea capului Sfantului Ioan la un ospat organizat chiar de ziua sa de nastere. Irodiada nu ii privea doar pe pruncii nou-nascuti, ci si pe profetii si iubitorii Fiului Domnului.

Traditii si obiceiuri de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul. Superstitii legate de 24 februarie

1. Pe 24 februarie, toate pasarile se imperecheaza inclusiv cele devenite stinghere din cauza vanatorii ori a mortii. Pasarile care nu reusesc sa se imperecheze in aceasta nu vor zbura in stoluri tot anul.

2. Fetele si baietii fac hora afara, la camp, si petrec ziua cu multa veselie. In aceasta zi nu e bine ca oamenii sa se supere. Cei care varsa lacrimi vor suferi tot anul.

3. Credinciosii care muncesc astazi vor avea parte numai de pagube. Se spune ca pasarile le vor manca porumbul vara.

4. La tara, femeile le leaga copiilor un snur din arnici rosu impletit cu bumbac alb, ca sa nu ii prinda soarele.

5. Se spune ca daca pe 24 februarie zapada netopita nu e folosita de fete ca sa isi spele chipurile, se vor urati si nu vor avea noroc in dragoste tot anul.

6. Daca pe 24 februarie ploua, primavara se va instala repede, iar vara va fi una lunga si calduroasa. Daca ninge in aceasta zi, iarna va mai sta putin. Daca cerul este senin si nu se anunta niciun fenomen meterologic special, anul va decurge cu bine, iar recolta va fi bogata.

7. Tot in aceasta zi, fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna ca sa isi viseze ursitul, așadar nu uita să faci asta!

sursa: revistateo.com

 

 

Eliberarea din religiile bazate pe frică: Cum să scăpați de închisoarea credinței și să faceţi faţă problemelor vieții

Motivul de bază pentru care mulți dintre noi credem și urmărim orbește dogmele religiei este frica.

De ce ne este teamă

Ne temem de multe lucruri, dar toate temerile noastre ajung în cele din urmă la o temere de bază: frica de moarte – adică frica de insubstanțialitate, temporaritate, goliciune.

Cu toții în adâncul nostru ne temem de tranzienţa noastră. Ego-ul pe care l-am creat şi construit atât de greu în mod inevitabil se va dizolva și va dispărea la un moment dat în viitor. Înspăimântaţi să acceptăm în mod conștient această senzație intuitivă, încercăm cu disperare să găsim ceva de care să ne agățăm, ceea ce ne va da speranță și ne va consola că vom continua să trăim pentru totdeauna, indiferent de ce acel “ceva” ar putea fi.

Unii oameni sunt dispuși să creadă într-o fecioară care poate da naștere, alții sunt gata să accepte că o figură Dumnezeiască plutește undeva deasupra norilor, iar alții nu au probleme cu închinarea la idoli.

Frica noastră de moarte ne-a făcut să credem în orice, indiferent cât de ilogic și stupid este. Iar această frică este exploatată de cei vicleni, cei care suferă de putere, care sunt dispuși să propună tot felul de ideologii religioase pentru a ne lege de ei: preoți, guru, profesori religioși de toate felurile etc.

Frica ne-a condus să acceptăm și să urmăm orbește credințele religioase dogmatice. Cu toate acestea, nu avem o bază empirică pentru aceste convingeri – de aceea ele se numesc convingeri în primul rând. De fapt, nu am avut niciodată un moment în care să ne gândim critic la convingerile pe care le avem despre credința noastră dragă și să punem sub semnul întrebarii validitatea ei – din nou, din teamă. Am fost condiționați să credem că, dacă punem la îndoială religia este păcat și ajungem în iad, şi nimeni nu vrea să ardă în focurile iadului, nu?

Problema cu sistemele de credință este că ne împiedică să căutăm adevărul. Acestea oferă un răspuns la absolut toate întrebările noastre existențiale, astfel încât să nu trebuiască să ne mai gândim la ele – doar ne întindem și ne prefacem că știm totul.

Căutarea adevărului poate fi dificilă și majoritatea oamenilor nu sunt gata să îndure durerea pe care trebuie să o suporte pentru a-l găsi, așa că aleg să creadă că ei știu tot ce trebuie să știe. Ignoranța este fericire, iar credințele religioase ne ajută doar să rămânem în ignoranță, consolându-ne, cântând cântecele de adormit copiii, astfel încât să rămânem într-o stare profundă de somn.

citeste continuarea pe sanatateminutcuminut.com

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !