loading...

13 Monumente istorice misterioase

Oamenii care au trait cu mii de ani înainte ne-au lasat mostenire niste cladiri incrdibile. Aceste clădiri au fost atât de vaste încât oamenii de știință au cercetat ani de-a randul raspunsuri cu privire la modul si scopul in care au fost construite .

Noi am facut un top, cu cele mai stravechi si misterioase monumente  :

Stonehenge, Anglia

Conform legendei, complexul de piatră a fost construit de magician Merlin. De fapt, Stonehenge a apărut cu mult înainte de timpul ipotetic al însoțitorul regelui Arthur. Dar cum au transporta oameni acesti bolovani imposibili de grei din cariera de piata , care a fost găsit la sute de kilometri distanță? Scopul constructiei nu este destul de clar.

Fie că a fost observator ( modelul fiind exact cel al sistemului solar) sau un sanctuar ( modul în care preotii druizii si celti il foloseau) nu vom  putea afla niciodata cu exactitate.

Baalbek, Liban

Ruinele unui  templu construit in stilul antic al unui oraș odată prosper. Singurul lucru este cert, romanii nu au avut nici o tehnologie care ar putea să le instaleze aceste blocuri de piatra care cantaresc pana la 1000 tone (acestea  se află in partea de jos). Putem compara Partenonul care este jumătate din dimensiunea acestui gigant libanez, iar cel mai mare bloc din Marea Piramida are o greutate de ‘doar’ 90 de tone. Fundația este atribuită egiptenilor, daca nu chiar gigantilor. Unii oameni cred că acesta  ar putea fi fundația turnului Babel.

Newgrange, Irlanda

În ciuda faptului că constructorii de drumuri au descoperit  monumentul in secolul al XVII-lea, oamenii au început să cerceteze acest punct de reper misterios abia trei secole mai târziu.

Săpăturile au arătat că monumentul este  perfect rotund, cu un diametru impresionant, și este mai vechi ca piramidele egiptene. În mijloc, arheologii au descoperit un mormânt. Dacă se întâmplă să vizitați Newgrange, în timpul solstițiului, puteți vedea un fenomen astronomic real, – o rază de lumină umple treptat întreaga cameră.

Superstitiile irlandeze spun că acest loc este intrarea în țara a  elfilor și zânelor.

Dolmene din Caucazul de Nord, Rusia

Aici, pe pantele muntelui se află case mici construite din pietre plate. Există găuri pe fatadele acestora , care pot fi închise cu un dop. Surprinzător este faptul că greutatea plăcilor „se calculează în tone, dar acestea se potrivesc atât de precis încât nici măcar o lamă de cuțit nu s- ar putea stracura între ele.

Vârsta acestor construcții ajunge la 5000 de ani.

Unele dintre aceste „dolmen”cum  ar fi Volkonsky, sunt renumite pentru proprietățile lor curative. Interesant este  faptul că „tradiția dolmen” o gasim  în diferite părți ale lumii.

Tikal, Guatemala

Una dintre cele mai mari așezări Maya este ascunsa în jungla verde. Gasim aici iazuri artificiale, un câmp pentru un joc de minge, și palate.O atenție deosebită este acordată piramidelor, acestea  formeaza  piețele orașului.

Ele au fost construite într-un model temporar corespunzătoare perioadelor sale de dezvoltare. Există mai multe teorii cu privire la funcțiile lor: clădiri religioase, centre de cercetare, cimitire, sau toate cele de mai sus.

Etimologia numelui „Tikal”, este, de asemenea, neclar. Dar există o „porecla” clar – orașul Vocilo. Chiar și o șoaptă acolo se aude in ecou.

Labirinturile de piatră din insula Balșoi Zayatsky , Rusia

Insulele Solovetsky sunt decorate cu o piatră asezata  în formă de spirală ce formeaza  labirinturi. Localnicii le-au numit „Babylons.” Intrarea și ieșirea sunt aceleași. Așa că, dacă te duci strict pe urmele formate de bolovani, după un timp vei iesi exact pe acolo pe unde ai intrat.

Dar ceea ce a fost înainte? Unii cercetători descriu caracterul practic, cum ar fi capcane de pește. Altii dimpotriva sustin ca in aceste labirinturi aveau loc ritualuri.

Petra, Iordania

Un „cuib”, monumental, la o înălțime de 900 de metri deasupra nivelului mării este ascuns în roci. Meștrii au trebuit să dea dovadă de răbdare remarcabilă, transformând rocile în capodopera lui Petra.

Așa că, la sfârșitul canion Siq , se deschide o vedere fantastică a fațadei cu coloane și porticuri – Al-Khazneh (The „trezoreria” în limba arabă). Se spune ca este un templu sau un mausoleu.

Problema este încercarea de a înțelege modul în care au lucrat scluptorii. La urma urmei, este imposibil sa creezi o  astfel de lucrare, fără schele, dar ei totusi au reusit intr-un mod  care ramane misterios si astazi.

Sferele de piatră din Costa Rica

 Sferele preistorice de pe coasta Pacificului aproape ca  au devenit victime ale actelor de vandalism: muncitorii care le-au găsit  au crezut  vor gasii  aur ascuns in interior. Artefactele încă au de suferit  si astazi. Pentru a atrage turiști, au fost puse in piețele orașului. Din cauza mișcărilor constante, o datare exactă este imposibilă. Teoria conform careia  sferele ar fi fost rezultat din erodarea rocilor  de catre apa nu s-a dovedit a fi viabila. Dar, la urma urmei, ce sunt ele: simboluri ale planetelor  sau semne ale unor granite imaginare? Toate aceste sunt inca in stadiu de teorii.

Armata de Teracota, China

Mausoleul Qin Shi Huang conține mai mult de 8000 de statui de războinici chinezi și cai. Ei au fost îngropați împreună cu guvernatorul, conform tradiției. Această armată scluptata manual pana in cele mai mici detalii ( nu exista doua fete ideintice) dateaza din anii 200 î.Hr.

In timpul săpăturilor (din anii 1970), oamenii de știință au trebuit să acționeze extrem de atent. Unul dintre aceste motive fiind siguranta arheologilor, o legenda straveche conform careia imparatul ar trebuie condus pe râuri de mercur  în viața de apoi.

Angkor Wat, Cambodgia

Europenii nu au fost conștienți de acest complex până în secolul al XIX-lea. După ce s-a descoperit templul ,s-a  pus la îndoială faptul că a fost construită de către poporul khmer. Zidăria este foarte densa: uneori, nu se poate găsi nici macar imbinarile dintre pietre, aceste fiind extrem de netede.

Constructia se bazeaza pe propria sa greutate. Ansamblul de 200 de temple a fost planificat în așa fel încât un călător care se apropie din ambele părți se poate vedea doar trei dintre ele. Panorama este  uimitoare in special în sezonul ploios: un șanț  lat, umplut cu apă, face Ankgor Wat similar cu o insulă în mijlocul unui vast ocean.

Timbuktu, Mali

Conform legendei, orașul a apărut datorită bătrânului Bucktu . El a fost personajul principal din povești medievale: pe străzile din aur, inteleptii, etc. El și un grup de războinici au încercat să cucerească Eldorado din Africa, dar nu au venit înapoi până când francezul René Caillié a pretins a fi un pelerin.

Imaginează-ți surpriza lui când a văzut un oraș sărac cu clădiri de noroi. Acum, oamenii care iubesc aventurile sunt atrasi de arhitectura unica a moscheilor.

Statuile din Insula Pastelui, Chile

O mică bucată de pământ in apele Oceanului Pacific, este acoperit cu moai gigantici. Există dovezi că au fost mutate din loc în loc.  Din păcate, urmasii  locuitorilor care ar putea spune despre modul in care s-au mutat aceste statui uriașe a murit cu mult timp în urmă, din cauza comercianților de sclavi.

Există doar o singură cale de a rezolva misterele insulei –  se uite direct la statuile. Experimentele au confirmat faptul că uriasele statui au fost mutate dintr-un loc in altul, dar noi încă nu știu cum.

Marele Sfinx din Giza, Egipt

Statuia colosala dîn mijlocul deșertului este, probabil, cel mai mare mister al tuturor timpurilor. S-a crezut că acest  a fost opera faraonilor. Cu toate acestea, ei au restaurat doar Sfinxul, trupul său, care seamănă cu cel al uni leu, este acoperit cu striații. Acestea ar putea fi urmele Marelui Potop. Un alt lucru ciudat este faptul că capul contrazice în mod clar proporțiile. In plus, se pare că există camere în interiorul și sub gigant.

Orice incercare de a le studia a dus la accidente sau restricții din partea autorităților. Este posibil ca acest nu este un gardian al deșertului, dar deține unele cunoștințe secrete.Multi cred ca acesta dateaza inca din vremea Atlantidei.

 

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !