10 TRUCURI pentru ȘOFERI pe care nu o să le auzi NICIODATĂ la ȘCOALĂ. Al 7-lea îți salvează VIAȚA!

Dacă inițial șofatul era privit ca o artă, acum este un obicei pe care l-au deprins foarte multe persoane. Nici chiar cei care conduc de multă vreme nu știu toate secretele condusului. Iată câteva trucuri care îți vor fi de folos dacă vrei să fii un șofer încrezător, care se simte confortabil la volan și evită situațiile periculoase:

1. Ai grijă ca oglinzile să fie aranjate corect

Dacă oglinzile nu sunt aranjate cum trebuie, vor rămâne părți din drum pe care nu vei putea să le vezi. Ca să eviți asta, ajustează oglinzile laterale astfel încât să nu-ți poți vedea mașina în ele (sau să o vezi numai foarte puțin). Atunci când aranjezi oglinzile, stai în postura în care conduci de obicei.


2. Încearcă să știi exact unde sunt roțile

Dacă vrei să eviți gropile și zgârierea discurilor, trebuie să știi foarte bine unde sunt roțile mașinii. Pentru asta, ia o sticlă goală de plastic, apas-o cu piciorul și pune-o pe asfalt. Treci peste ea cu roata din dreapta – față apoi cu cea din stânga – față. Deschide geamul ca să auzi sunetul făcut de sticlă.

3. Atunci când parchezi, concentrează-te la oglinzi

Oprește-te imediat ce vezi trotuarul în oglinda retrovizoare, astfel încât distanța dintre mașină și trotuar să fie minimă. Atunci când parchezi paralel cu trotuarul, ai grijă să nu zgârii discurile. Lipește o bucată de scotch colorat sub parbriz – oprește de îndată ce trotuarul ajunge în dreptul semnului.

4. Cu mașina prin apă

Chiar și atunci când treci printr-o baltă mică, mergi încet și nu face nicio manevră. Când viteza e mare, apa poate să ajungă în sistemul de aprindere. Mai mult decât atât, poate să intervinăă acvaplanarea, iar mașina va aluneca. Când ieși din baltă, nu pune frână și nu accelera.

5. Fii atent la ce fac mașinile înalte din fața ta

Atunci când conduci, nu te uita numai la mașina din fața ta, ci fii atent și la cele mai înalte – șoferii lor pot să vadă mai bine ce se întâmplă pe drum. Dacă acestea încetinesc, poate că a avut loc un accident sau a apărut un alt obstacol pe drum pentru care ar trebui să te pregătești.

6. Dacă motorul nu pornește, treci la faza lungă

Uneori, motorul nu pornește când e iarnă și e foarte frig. Înainte de a încerca să pornești mașina, încălzește bateria aprinzând luminile în faza lungă sau radioul.

7. Când conduci noaptea, coboară oglinda retrovizoare

Nu mulți oameni știu că oglinda retrovizoare are două moduri – unul de zi și unul de noapte. Ca să nu te orbească farurile mașinii din spate, schimbă unghiul oglinzii retrovizoare atunci când conduci noaptea.

8. Pornește aerul condiționat

Chiar dacă nu folosești aerul condiționat (pe timp de iarnă, de exemplu), pornește-l pentru câteva momente, ca să nu ți se usuce lichidul de răcire.

9. Folosește frâna de mână

Chiar și când nu-ți parchezi mașina în pantă, folosește în mod regulat frâna de mână – nu și când e foarte frig, însă.

10. Dacă observi că mașina din fața ta frânează, redu și tu viteza

Dacă mașina de pe bandă pune frână, încetinește și tu puțin, pentru că s-ar putea să întâlnești și tu obstacolul văzut de celălalt șofer – poate că e vorba de un pieton sau un animal care traversează strada.

Tărâmul necunoscut: TOP 5 secrete incredibile ale Siberiei

Siberia e un teritoriu vast, care se întinde din estul Munților Urali până la Oceanele Pacific și Arctic. Cu trei locuitori pe kilometru pătrat, regiunea este una dintre cele mai puțin populate de pe glob.

Cu toate acestea, ținutul puțin explorat al Siberiei este o comoară pentru arheologi, iar aerul uscat și permafrostul au păstrat intacte artefacte misterioase, ce datează de zeci de mii de ani.

Deși acum este total neospitalieră, Siberia era cândva un tărâm populat de o multitudine de culturi.

Idolul Shigir este cea mai veche statuie descoperită până acum, vechimea ei fiind estimată la aproximativ 11.000 de ani. Ea este, astfel, de două ori mai veche decât marile piramide și a fost realizată cu 6.000 de ani înainte de construirea monumentului de la Stonehenge.

Figurina de 2,8 metri înălțime a fost sculptată din lemn de zadă, ce provenea de la un copac care, după analiza inelelor, a trăit 157 de ani. Statuia este foarte bine conservată și păstrează încă o serie de linii și inscripții.

Unii cercetători cred că aceste inscripții conțin informații codate, în timp ce alții consideră că idolul, care avea la origini 5,2 metri, ar putea fi precursorul totemurilor amerindiene.

Armura de oase


În 2014, arheologii au descoperit în ținuturile Siberiei o armură confecționată din oase. Echipamentul de protecție, vechi de 3.900 de ani, a fost realizat din oase ce provin de la un animal necunoscut și a fost îngropat individual, separat de proprietarul lui, în stepa împădurită din jurul orașului Omsk.

Deși majoritatea artefactelor descoperite în zonă provin din cultura Krotov, cercetătorii cred că armura aparține culturii Samus-Seyminskaya, care își are originile în Munții Altai. Armura a fost descoperită în stare perfectă de conservare, la o adâncime de 1,5 metri sub pământ.

Armurile din oase nu sunt specifice doar culturilor din Munții Altai. Atât inuiții, cât și populațiile Tlingit foloseau astfel de echipamente de protecție.

Operație pe creier acum 3.000 de ani

În 2015, arheologii au descoperit, în necropola Nefteprovod II din Siberia, un craniu care pare să fi suferit o intervenție chirurgicală acum 3.000 de ani. Din cercetări reiese că pacientul ar fi suferit leziuni la oasele temporale și parietale stângi și ar fi dezvoltat un hematom, iar medicii au decis să-l opereze prin tehnica trepanației.

Potrivit Listverse.com, analiza oaselor arată că operația a fost un succes, iar pacientul a mai trăit apoi câțiva ani. Oamenii de știință au concluzionat că operația a fost făcută de chirurgi ai populației scitice Pazyryk și a fost realizată respectând recomandările din scrierile lui Hipocrate, reunite sub titlul de „Corpus Hippocraticum”.

Au fost concepute aproximativ în aceeași perioadă în Grecia antică, la nu mai puțin de 5.000 de kilometri distanță. Ceea ce nu se știe încă este dacă aceste competențe medicale se datorează unei legături între nomazii din Siberia și specialiștii în domeniu ai lumii antice sau dacă medicii culturii Pazyryk au ajuns de unii singuri la aceleași concluzii ca și savanții din Grecia antică.

Schelete care se țin de mână


Arheologii au descoperit de curând două schelete care se țin de mână de aproximativ 5.000 de ani. Scheletele, care datează din epoca bronzului, par să fi aparținut unui demnitar și soției lui.

Descoperit pe malul Lacului Baikal, cuplul provine din cultura antică Glazkov și a fost înmormântat alături de mai multe inele rare de jad alb, pandantive confecționate din dinți de căprioară și mosc, un pumnal din jad de 50 de centimetri și un obiect de metal neidentificat, plasat într-un săculeț între picioarele bărbatului.

Cei doi au fost îngropați cu fața în sus, cu capetele îndreptate spre vest și ținându-se de mână. Scheletul bărbatului este complet, dar cel al femeii a fost distrus parțial de către rozătoare.

Cuplul a fost îngropat într-un cimitir antic sacru, iar pentru a-i descuraja pe profanatorii de morminte, locul exact al acestuia a fost ținut secret față de public.

Cel mai vechi ac de cusut


Cel mai vechi ac de cusut are 50.000 de ani și a fost descoperit în Peștera Denisova. Obiectul de 7 centimetri are o gaură pentru ață și a fost confecționat dintr-un os provenind de la o pasăre mare, neidentificată.

Datorită înfățișării sale, acul nu pare să fi fost realizat de homo sapiens, ci de o specie dispărută de oameni, cunoscută sub denumirea de „denisovani”. Potrivit Siberian Times, această descoperire demonstrează că denisovanii foloseau instrumente avansate.

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !