Radu a plecat șofer în Statele Unite. Cum în weekend era liber a zis să-și ocupe timpul cu ceva. Dintr-o joacă și-a deschis ditamai afacerea. I-a înnebunit pe americani cu ceva din România.

Românul care vinde dulciuri din Transilvania în Statele Unite a dat lovitura cu celebrul colac secuiesc. Kurtosul cu migdale, ciocolată sau nucă de cocos este deliciul cu care Radu Sîrbu i-a cucerit pe pofticioșii din New York.În urmă cu 15 ani, Radu Sîrbu a părăsit orașul Cugir, județul Alba, și a emigrat în Statele Unite. S-a stabilit în New York și a vrut să-i răsfețe pe americani cu dulciuri din Transilvania natală, scrie Ziarul Unirea. Newyorkezii îl urmăresc cu mare interes mai ales când prepară celebrii colaci secuiești, garnisiți cu migdale, ciocolată sau nucă de cocos.

„Lucrez ca şofer pentru Sotheby’s International Realty de 12 ani, una dintre cele mai prestigioase firme de imobiliare din lume, de luni până vineri şi fiind liber weekend-urile, m-am gândit că aş putea avea ceva pe lângă job”, a povestit Radu, pentru sursa citată.
Bărbatul din Cugir aflase că mai era o persoană care pregătea kurtos în New York. Gustul nu era tocmai cel pe care-l știa de acasă.

„Bunica mea îmi făcea mie şi verişorilor mei kurtosi deasupra unei găleţi în care bunicul în prealabil făcea cărbuni. Şi atunci am decis să pornesc afacearea cu kurtosi.”, a mărturisit Radu Sîrbu.

Românul care vinde dulciuri din Transilvania în Statele Unite. Afacere pornită ca un hobby în week-end

 

Ca să-și deschisă afacerea, a investit într-un cuptor cu butelie, pe care l-a făcut la comandă în Statele Unite. Și-a cumpărat mese, tăvi, dar și o camionetă în care pune toate ingredientele necesare pentru a prepara colaci.

Diana, soția lui Radu, îl ajută să promoveze afacerea pe Internet. Atunci când vine kurtos colaci la evenimente, Radu este ajuta de Flaviu, un român tot din Cugir, dar și de Santiago, un bărbat din Ecuador, care lucrează la cea mai veche pizzerie americană.

 

Românul spune că oamenii din New York sunt înnebuniți după colacii secuiești.

 

„Sunt persoane care vin în fiecare weekend. Multă lume întreabă ce e… şi când le zic Transilvania, România, fac ochii mari!”, a povestit Radu.
Bărbatul din Cugir a vrut să inoveze, așa că a pregăti și conuri kurtos cu înghețată. Apetisanta spirală din cocă e umplută cu diverse tipuri de înghețată.

De trei ani, Radu vinde colaci secuiești, în fiecare sâmbătă, la o piață cu mâncare internațională din New York (Queens International Night Market). Nu ratează nicio ediție a „Romanian Festival on Broadway din New York” și nici a celui mai mare festival unguresc din New Jersey, care are loc în iunie. Mai apoi, în septembrie, pregătește kurtoși la un festival din Connecticut.

sursa:ioon.ro

Adevărul despre KURTOSKALACS

Este vorba despre colacul secuiesc glazurat cu zahăr ars, despre care puțini știu că are…rude în mai multe țări din Europa.

Albert Zoltan, coordonatorul Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Covasna, a declarat pentru Agerpres că pe data de 9 mai, de Ziua Europei, la Sfântu Gheorghe va fi organizat un festival internațional dedicat colacului secuiesc, la care vor putea fi gustate și preparatele înrudite cu colacul secuiesc.

Printre altele, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Județean Covasna, împreună cu Centrul de Informare Europe Direct, a editat recent o carte în limba maghiară despre colacul secuiesc, în care sunt prezentate și produsele amintite, la capitolul ”Preparate similare”.

 

”Kurtos” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn și este evident că denumirea provine de la asemănarea cu aceste obiecte. Ingredientele de bază ale colacului secuiesc, conform rețetei tradiționale, sunt zahăr, făină de grâu, unt, lapte, ouă, drojdie și sare, precum și nucă măcinată sau tocată, migdale, scorțișoară și zahăr vanilat pentru glazură, iar regula este ca acesta să fie copt direct pe jar.

 

Potrivit lui Albert Yoltan, prima atestare documentară a kurtos-ului datează din 1450, iar prima rețetă cunoscută este din 1784, cea a contesei Mikes Maria din Zăbala. Dar se presupune că produsul ar avea origini mai vechi.

”Se spune că povestea kurtos-ului a pornit pe vremea când tătarii au invadat Transilvania, iar oamenii s-au refugiat în peșteri. Tătarii au așteptat știind că aceștia vor ieși atunci când hrana li se va termina, dar cei din peșteră au făcut din ce mai aveau un fel de cozonac pe băț pe care l-au pus afară pentru păsări, dorind să arate astfel că mai au încă destulă mâncare. Tătarii au zis că nu are rost să aștepte și au plecat. Asta ar fi pe scurt povestea”, a declarat Albert Zoltan.

 

Printre „rudele” colacului secuiesc se numără Baumkuchen, o specialitate răspândită în Germania, care conține aproape aceleași ingrediente de bază ca și kurtos-ul, dar care are un mod de preparare puțin diferit.

Aluatul se coace tot pe rotisor, dar în mai multe straturi suprapuse, astfel încât în interiorul prăjiturii se formează inele subțiri, asemenea celor de pe trunchiurile copacilor. Din acest motiv i se spune ”Tortul copac”. Colacul se taie în bucăți mai mici sau mai mari, după preferințe, și se afundă într-o baie de ciocolată sau în diverse alte glazuri.
O altă specialitate înrudită cu colacul secuiesc este Sakotis, Gâteau a la broche sau Sekacz, cum i se mai spune, un desert popular în Lituania, Franța și Polonia. Aluatul așezat pe un rotisor conic se coace în mai multe straturi succesive, iar acesta trebuie să fie mai vâscos pentru a putea forma ”stalactite” prin picurare. Lituanienii o prepară în special în perioada sărbătorilor de iarnă, fiindcă are forma unui brăduț cu multe ramificații.

sursa:evz.ro

loading...
Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !