AD

CURIOZITATI

Dinții de lapte căzuţi de la copii sunt „comori de aur”! Motivul pentru care să nu-i arunci

todayoctombrie 26, 2017 4

Background
share close
AD
AD

Dinţii de lapte căzuţi ai copilului sunt nu doar un moment emoţionant în orice familie, aceştia au ajuns să aibă o menire mult mai folositoare.

Unii părinţi păstrează primii dinţi de lapte căzuţi pentru a-i folosi ulterior în scopuri medicale, la necesitate.

Ultimele studii arată că dinţii de lapte conţin un material genetic aparte care poate fi folosit la nevoie pentru vindecarea unor boli grave. Dinţii de lapte conţin celule stem care pot regenera neuroni, ţesuturi osoase, ţesuturi cartilaginoase şi chiar şi o serie de celule ale muşchiului cardiac.

Aceste celule pot fi folosite oricând în urma îmbolnăvirii la orice etapă a vieţii. Celulele stem prelevate la vârsta copilăriei fragede pot fi folosite pentru vindecarea leucemiei sau a bolii Hodkin.

Primul dinte de lapte al copilului trebuie congelat în condiţii speciale în interval de maximum 48 de ore de la căderea acestuia.

La trei ani de cand in Romania mai multe firme au inceput recoltarea de celule stem din sangele placentar, in curand parintii care n-au avut o astfel de sansa ar putea si ei sa le asigure sanatatea urmasilor. Banalii dinti de lapte care le cad in mod natural tuturor copiilor aflati la prepubertate s-ar putea transforma intr-o sursa de celule stem.

Recoltarea se poate face de la varsta de 4 ani pana la 14. Dintr-un dinte se pot preleva intre 1.500 si 3.000 de celule stem, care vor fi depozitate pentru 20 de ani.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant spun ca vor aviza si la noi o astfel de procedura de prelevare de celule stem din dinti, dupa o analiza amanuntita.

Trecerea de la dintii de lapte la dintii permanenti

Dezvoltarea copilului in diferitele sale etape de viata cunoaste si momentul de debut pentru eruptia dintilor permanenti. Astfel, de la dintii de lapte se trece prin etapa de dentitie mixta, care trebuie sa evolueze fara fenomene zgomotoase.

In mod normal (desi nu exista un standard absolut), primii dinti “noi” aparuti la copil sunt molarii de 6 ani. Ei apar in spatele sirului de dinti de lapte fara sa inlocuiasca nimic. De aceea, uneori, ei pot fi confundati cu molari temporari, mai ales daca asociaza si carii profunde. Datoria medicului dentist este de a atentiona parintii asupra acestui aspect si de a face recomandari speciale cu privire la igienizarea lor. Uneori, datorita reliefului anatomic pronuntat, se indica sigilarea acestor dinti.

Dupa eruptia molarilor de 6 ani, urmeaza permutarea dintilor in ordine cronologica, fiecare copil avand particularitatile date de sex, dieta, afectare carioasa sau traumatisme.

Secolul al XXI-lea ne pune de multe ori in fata cazurilor (tot mai numeroase) de absenta a mugurilor dintilor permanenti, ca semn de evolutie a speciei umane. Din acest considerent, este bine ca toti copii sa beneficieze de consultatii stomatologice de la cele mai fragete varste si chiar de consiltatii ortodontice. Acestea, de multe ori, pot intercepta diferite forme de anomalii dentare in curs de instalare.

Medicul ortodont poate schimba cursul evolutiei intr-unul favorabil, dand indicatii pentru eliminarea obiceiurilor vicioase (ex. suptul degetului) si intervenind timpuriu in procesul de aliniere dentara prin diverse tipuri de aparate.

De mentionat ca in prezent profilaxia trebuie sa joace un rol dominant, cu atat mai mult cu cat accesul la informatie al parintilor, educatorilor si chiar al copiilor este mai facil.

Costa mai putin sa previi decat sa tratezi!

sursa:frumusetile.com/doc.ro

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com