“Am înviat o bătrânică, i-am făcut operații estetice, i-am pus podoabe și mai trăiește o sută de ani”. Învierea din mahalaua Sfinților din București care a trezit la viață și strada unde astăzi beau hipsterii cafele

București, un oraș plin de case care plâng. Clădiri valoroase, de patrimoniu, dar cu acte grele și încurcate. Lăsate să moară încet dintr-o logică speculativă: terenul de sub ele este mai valoros decât casa. Pe Strada Sfinților din București, într-o mansardă, Mircea Eliade a scris “Romanul adolescentului miop” și tot pe ea au locuit Iuliu Maniu și Anton Pann, era cântăret în strană, la biserica Sfinților. Loredana Preda, cândva o fetiță care își dorea un palat, are astăzi un palat. Cum a reușit să transforme basmul în realitate? Mai jos, excepționala poveste a Palatului Noblesse de pe strada Sfinților, un nou episod din seria noastră “Make Bucharest Great Again”, dedicată clădirilor de patrimoniu salvate de la dispariție.

Știți strada Sfinților din București? O găsiți ușor, e lângă Piața Rosetti. Începe din spatele Spitalului Colțea și se termină în vestita Cale a Moșilor, cândva o arteră vibrantă, pestriță, plină de mușterii si de negustorime de toate națiile și de toate felurile. In prezent, se intâmplă o minune mică, dar tot minune se cheamă: zona se ridică, au apărut bistrouri cool cu hipsteri vioi și case vechi readuse la lumină. 

strada sfintilor
Strada Sfintilor a devenit un loc cool pentru tineri, vis a vis de aceasta cârciumioară modernă a locuit Mircea Eliade intr-o mansardă in care a scris operele de tinerețe. Patru case mai incolo a stat Iuliu Maniu. Pe strada Sfintilor au mers si ei, cindva, exact cum mergem noi azi. Cred că lui Mircea Eliade i-ar fi plăcut sa bea cafele la „Papila” si să vrăjească pupile. Lovely cozy place, beautiful design, cum bine zice TripAdvisor .

Strada Sfinților este mică, mică și ingustă, dar ascunde un trecut fermecător. E ca un videoclip care concentrează esența Bucureștiului vechi. “Orașul nostru are o bogăție arhitecturală incredibilă, găsești în el de la stil baroc și brâncovenesc, până la art deco. Toată galeria de stiluri o găsim în București. Îl iubesc foarte mult, cu toate că aveam multe oportunități de a pleca în Franța, nu mi-am dorit niciodată să plec, mi-am dorit să rămân și să fac ceva în țara mea”, îmi spune Loredana Preda, fata cu un vis precis care-a salvat Palatul Noblesse.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com