Angajatul lipseste de la locul de munca pentru urgente familiale: cum recupereaza zilele libere

Salariatii, fie ca sunt angajati la stat sau la privat, au dreptul la zece zile libere pe an pentru urgente familiale. Noua reglementare a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut.

a

Absentarea de la locul de munca pentru urgente familiale este reglementata la art. 152^2 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

La alin. (1) al art. 152^2 se prevede ca absentarea de la locul de munca se face cu informarea prealabila a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

Notiunea de recuperare a perioadei absentate se refera la realizarea efectiva de ore de munca de catre salariat prin care el recupereaza perioada de absenta de la locul de munca pentru motivul prevazut la art. 152^2.

Orele de recuperarea a perioadei de absenta nu sunt ore suplimentare ci efectiv, programul de lucru al persoanei care a absentat, se prelungeste de asa maniera incat salariatul sa presteze (sa recupereze) munca aferenta perioadei in care a absentat. Prin urmare, este necesar sa identificati o modalitate prin care salariatul efectueaza orele de munca ce trebuie recuperate, chiar daca compania are un program fix. 

In opinia noastra, nu exista varianta recuperarii sumei, deoarece aceasta ar insemna ca de fapt, in perioada in care a absentat pentru motivul prevazut la art. 152^2, salariatul s-ar fi aflat intr-un fel de zile de concediu fara plata, or nu acesta este scopul reglementarii si acordarii acestui tip de drept.

SURSA: https://e-juridic.manager.ro/articole/angajatul-lipseste-de-la-locul-de-munca-pentru-urgente-familiale-cum-recupereaza-zilele-libere-29287.html?fbclid=IwAR2SJ547Os0usROUCs7buposTa9kJ_c-OaO8ZbgjlsvdvCUrG8gDbWCOeuE

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com