Anunț de ultimă oră pentru români! Se schimbă pașapoartele

O serie de modificări prezente într-un proiect legislativ îi vizează pe cetățenii români care au domiciliul în străinătate. Este vorba despre pașapoartele acestora, care vor suferi câteva modificări importante. Despre ce este vorba mai exact?

a

Un nou proiect legislativ aflat în dezbaterea Senatului vine în ajutorul cetățenilor români ce au domiciliul în străinătate. Potrivit acestuia, în pașapoarte trebuie să apară și adresa din țara de domiciliu, nu doar numele țării.

Având în vedere că pașapoartele sunt considerate documente de călătorie, nu și acte de identitate pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, aceste persoane sunt nevoite să prezinte, atunci când interacționează cu instituțiile, două documente: pașaportul CRDS și o carte de identitate provizorie.

Proiectul de lege de la Senat vine însă cu modificări

Mai exact, cetățenii români care și-au stabilit domiciliul în străinătate vor putea solicita eliberarea unui pașaport simplu electronic ori a unui pașaport simplu temporar cu menționarea adresei din țara de domiciliu, nu doar a țării de domiciliu, așa cum stabilește legea acum, transmite avocatnet.ro.

Există anumite situații în care se va aplica noua regulă. Potrivit sursei citate, situațiile când se aplică sunt cele în care un cetățean român:

– a dobândit un drept de ședere pentru o perioadă de cel puțin un an sau, după caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de ședere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;

– a dobândit un drept de ședere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat;

– a dobândit un drept de lungă ședere sau, după caz, un drept de ședere permanentă pe teritoriul statului respectiv;

– a dobândit cetățenia statului respectiv;

– a dobândit un drept de muncă ori este înscris într-o instituție privată sau publică cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională.

S-ar rezolva o problemă des întâlnită

Modificările vin astfel să rezolve o problemă des întâlnită de către românii care au un domiciliu în străinătate, pentru că elimină nevoia prezentării a două documente atunci când intră în contact cu autoritățile din România.

De asemenea, cetățenii români care dețin deja un pașaport CRDS valabil au posibilitatea de a solicita ca adresa de domiciliu să fie înscrisă pe document prin simpla aplicare a unui autocolant.

Menționăm că, pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, proiectul legislativ trebuie să fie mai întâi adoptat de Parlament, apoi promulgat prin decret prezidențial și publicat în cele din urmă în Monitorul Oficial.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com