Anuntul de ultima ora facut de meteorologi. Cand va fi CEL MAI FRIG si cand VA NINGE CEL MAI MULT? Nu s-a mai intamplat de zeci de ani - RADIO FX NET

Anuntul de ultima ora facut de meteorologi. Cand va fi CEL MAI FRIG si cand VA NINGE CEL MAI MULT? Nu s-a mai intamplat de zeci de ani

ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) a publicat prognoza pe urmatoarele 3 luni (noiembrie, decembrie si ianuarie). Din pacate vestile nu sunt tocmai bune, iar din luna ianuarie ne asteapta cateva premiere meteorologice.

Astfel, meteorologii sustin ca in luna noiembrie temperaturile vor fi cuprinse in limita specifica acestei perioade, cu o medie multianuala a lunii de 3,8 grade. Cu toate acestea, se vor inregistra si temperaturi mai ridicate fata de norma specifica perioadei, in special in zonele de sud si vest ale tarii. Va ploua insa mai mult decat de obicei.

In luna decembrie, temperaturile, de asemenea, nu se vor diferentia prea mult fata de cele aflate in normele perioadei, de -0,8 grade Celsius. In zonele de centru, est si sud est va ninge abundent, mai mult decat de obicei, anunta meteorologii.

Anul 2018 va debuta cu ger si temperaturi mai scazute decat media normala perioadei, in nordul si centrul tarii, in timp ce in celelalte regiuni, se vor inregistra temperaturi normale perioadei, potrivit evz.

Ninsori abundente se vor inregistra in centrul si vestul tarii, in celelalte regiuni precipitatiile mentinandu-se in normalul perioadei.

Anul 2017 a fost marcat de anomalii climatice. Am avut caniculă, tornade, furtuni violente care au ucis oameni, dar şi ploi abundente. Toate acestea, spun specialiştii, vor fi din ce în ce mai dese.

Peste o săptămâna, pregătiţi-vă pentru un episod de frig, cu lapoviţă şi ninsoare. Experţii sunt îngrijoraţi şi că la Polul Nord ar putea avea loc mai repede decât de obicei ruperea vortexului polar. Asta ar înseamna că riscul de a avea o iarnă a extremelor creşte. Ceea ce se întâmplă zilele acestea cu vremea din România este provocat de un ciclon mediteranean.

Roxana Bojariu, climatolog: “Trecem un episod în care un ciclon mediteranean ne aduce foarte multă umezeală şi se roteşte în aşa fel încât mai ia umezeală şi de pe Marea Neagră şi asta amplifică, îl alimentează şi cantitatea de precipitaţii este destul de mare”

Nu este normal pentru această perioadă, când ar trebui să avem temperaturi cu măcar 4 grade mai mari, potrivit normelor. În plus, prognozele pe următoarele două săptămâni arată că finalul lunii va fi chiar mai rece decât acum în unele zone. Estimările meteorologilor vorbesc despre minus 6 grade, minimă la munte.

Unele prognoze europene arată că am putea avea strat de zăpadă de 8-10 centimetri la munte şi la deal. Nu ar fi exclus, spun specialiştii, mai ales că anul acesta a fost presărat cu anomalii climatice atât la nivelul temperaturilor, cât şi al precipitaţiilor şi vânturilor.

Roxana Bojariu, climatolog: “Am început cu un ianuarie cu aproape 4 grade sub media la nivelul României pentru lunile ianuarie din intervalul 1981-2010, dar în schimb luna martie a depăşit cu 3,4 grade Celsius norma pentru lunile martie. Şi apoi lunile au depăşit în mod constant mediile lor lunare pentru referinţă. Instabilităţi foarte puternice, un sezon cu grindină foarte activ. Am avut din păcate acele fenomene până în toamnă: furtunile din vestul ţării, cu victime omeneşti din păcate.”

Sfatul oamenilor de ştiinţă ar fi să ne aşteptăm la cât mai multe astfel de extreme. O veste proastă ar fi ruperea vortexului polar, de exemplu – care ar putea avea loc mai devreme decât de obicei.

Alex Deakin: “Oamenii de ştiinţă ştiu despre vortexul polar de foarte mulţi ani. Poate fi puternic, dar poate şi slabi. În mod normal vântul aici are viteze de peste 150 de mile pe oră (240 km/h). E unul dintre cele mai puternice uragane de pe pământ. Totuşi vortexul polar poate slabi şi când se întâmplă asta, se sparge şi se împrăştie. Iar asta are potenţial de afectare a vremii.”

O cercetătoare de la Institutul Potsdam pentru Climatologie, din Germania, spune că în mod normal această ruptură are loc în primăvară, dar e posibil să se întâmple şi mai devreme.

Marlene Kretschmer: “Dacă cedează vortexul polar, de regulă avem ierni mai reci, riscul iernilor extreme, mai reci creşte. Pătrunderea în zona continentală a Europei, spre România sau Germania, este influenţată şi de alte aspecte: de exemplu de Atlantic, de Curentul Golfului. Deci nu e musai dacă vortexul cedează să avem ierni mai reci dar riscul creşte.”

Meteorologii spun că, deşi prognozele arată o iarnă bogată în precipitaţii şi mai rece estimările pe termen nu sunt neapărat elocvente.

7 sfaturi care te vor ajuta să cheltui mai puţini bani în supermarketuri

Ați avut vreodată sentimentul după ce ați părăsit un supermarket că ați cheltuit mult mai mult decât v-ați așteptat și ați cumpărat practic nimic? Se pare că fiecare drum la un supermarket este greu de reținut și mai târziu nu puteți găsi un motiv pentru care ați cumpărat acel produs?

Ideea este că stând acolo, în mijlocul rafturilor și a tone de produse, toată lumea are senzația că au nevoie de tot ceea ce văd. Dintr-o dată, vreţi să cumpăraţi ceva ce aţi văzut recent la televizor și este doar unul dintre motivele pentru care cumpărăm și cheltuim mai mult decât ne-am planificat inițial. Pentru a evita acest sentiment, iată 10 sfaturi de lucru care vă vor ajuta să economisiți niște bani cel puțin în timp ce faceți cumpărături la un supermarket.

  1. Începeți la mijloc. Dacă vă imaginați imediat supermarketul dvs. local, vă veți aminti că cele mai strălucitoare produse sunt pe partea dreaptă și stângă a zonei, în timp ce produsele mai puțin vibrante sunt în mijloc.
  1. Învață să renunţi. Nu este nimic rău în a refuza să cumpăraţi ceva, chiar dacă stați la casă. Studiile au arătat că, în majoritatea cazurilor, oamenii au gânduri secundare când stau acolo. Și acesta este motivul pentru care sunt atât de înguste. Lipsa spațiului face mai dificilă renunţarea și returnarea unui produs.
  1. Sfat despre cumpărarea cărnii. Este mai convenabil să cumpăraţi o bucată mai mare de carne și să rugaţi un angajat din supermarket să o taie. De asemenea, puteți cere să scoateți osul, astfel încât să puteți face supă din el. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să întrebaţi.
  1. Muzica contează. De regulă, muzica de supermarket este lentă, dar nu trece neobservată. Ne face să ne mișcăm mai încet și să alegem produse. Încercați să purtați căștile cu muzică de antrenament rapid și veți observa că vă va face să mergeţi mai repede prin raioane și să cumpărați mai puțin în cele din urmă.
  1. Promoțiile nu sunt întotdeauna corecte. “10 pentru $ 10” de promovare nu este întotdeauna la fel de mare cum pare. Încercaţi să faceţi niște matematică înainte de a pune o astfel de ofertă în coșul dvs, deoarece poate fi un truc.
  1. Dezghețați-vă. În loc să cumpărați fructe de mare, încercați să mergeți la o secțiune “Înghețată anterior”. Veți vedea că produsele sunt la fel, dar la ghișeu, ele pot fi cu până la 40% mai scumpe.
  1. Nu umpleţi coșul de cumpărături complet. Luați doar un coș în schimb, pentru că un cărucior imens și o mulțime de spațiu face oamenii subconștient să dorească sa-l umple la maxim.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com