Așa arată noul buletin electronic. Cât costă și cum se obține

Luni, 2 august, în România a fost lansat noul buletin electronic. Este prima zi în care cartea electronică de identitate este emisă în țara noastră, mai exact la Cluj, în cadrul unui proiect pilot. Mai multe informații despre acest subiect a oferit chiar ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

a

Cum arată noul buletin electronic

Noua carte electronică de identitate are dimensiunea unui card bancar și poate stoca datele biometrice ale posesorului. Buletinul nou va avea un cip prin care va stoca mai multe date, printre care amprenta facială și amprenta digitală.

Așa arată noul buletin electronic. Cât costă și cum se obține

Costul unui buletin electronic nou este de 14 euro. Prima solicitare pentru o astfel de carte de identitate va fi preluată începând de luni, 2 august și va putea fi obținută în maxim 10 zile.

Acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice. Poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului. Cetățenii trebui să știe ca această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate, a precizat ministrul Lucian Bode.

Cu alte cuvinte, începând de astăzi, România se aliniază la regulament european. Românii vor putea, în continuare, să solicite buletine simple, fără cip, care vor avea dimensiunea unui card bancar, dar nu vor putea fi folosite la graniță, pentru ieșirea din țară.

Așa arată noul buletin electronic. Cât costă și cum se obține

Primele buletine cu cip vor fi eliberate la Cluj, în cadrul unui proiect pilot care va fi extins curând la nivel național.

Anul acesta vor fi emise 5.000 de buletine electronice

Se estimează că în acest an vor fi emise 5.000 de cărți electronice de identitate. Buletinul se emite în 10 zile de la depunerea cererii.

Vorbim de minim 10 zile, termenul până la care poate fi înmânată cartea electronică de identitate, iar la acest termen se adaugă perioada de transport având în vedere că ele se vor produce centralizat la București, a mai spus Ministrul Afacerilor Interne.

Noul document de identitate va înlocui, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din anul 1997. Termenul Regulamentului Uniunii Europene este luna august 2031, astfel că, până atunci vor fi emise în paralel, cărți de identitate simple și cărți electronice de identitate.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com