Atenție de unde faceți cumpărăturile pentru Paște. ANPC a descoperit nereguli majore

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor desfășoară, în această perioadă, o serie de controale în magazinele care comercializează produsele-vedetă specifice acestei perioade. Oamenii au început deja să facă pregătiri pentru tradiționala masă de Paște, iar inspectorii ANPC atrag atenția că au descoperit nereguli majore la ouă, cozonac și alte produse aflate la mare căutare în aceste zile.

a

Mare atenție când cumpărați ouă pentru masa de Paște

Directorul ANPC, Paul Anghel, a trasat, printr-o postare pe Facebook, o serie de atenționări și recomandări pentru românii care au început cumpărăturile pentru tradiționala masă pascală. Ouăle sunt la mare căutare, dar, potrivit spuselor specialistului, trebuie să aveți grijă să le cumpărați numai din locuri special amenajate și să să verificați. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

De asemenea, la spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş. 

Și vopseaua de ouă trebuie procurată numai din locuri special autorizate. Ca să vă dați seama că este exact ceea ce aveți nevoie trebuie să verificați eticheta. În mod normal aceasta trebuie să conțină numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare și data durabilităţii minimale.

Atenție! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile.

Carnea de miel, precum și orice alt tip de carne se cumpără doar din locuri autorizate, nicidecum de la marginea drumului, din portbagajele mașinilor. Nu vă puneți sănătatea în pericol.

În ceea ce priveşte achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar, spune directorul ANPC.

Nereguli grave descoperite în urma controalelor ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor intensifică, în această perioadă supravegherea pieței, în ceea ce privește comercializarea produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. În urma controalelor efectuate până acum la nivelul întregii țări au fost aplicate amenzi contravenționale în valoarea totală de 380.000 de lei.

Dintre cel mai des întâlnite nereguli, de către comisarii ANPC: neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat, comercializarea unor ouă cu data durabilității minimale depășită, comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă, comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme.

Comisarii ANPC au descoperit în multe cazuri că ouăle erau depozitate în spații cu rugină, scurgeri de conținut, erau expuse la vânzare în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, dar și că nu se respecta regimul de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE