Avertisment! Lămâi tratate cu substanțe periculoase, pe rafturile magazinelor din România

Magazinele din România au la vânzare lămâi aduse din Turcia care sunt tratate cu substanțe periculoase. Lămâile aduse din Turcia pot produce cancer, potrivit informațiilor date de Asociația Pro Consumatori. 

Anchetă în cazul lămâilor puse la vânzare

Organizația a fost certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică. Mai mult, aceasta a desfășurat o anchetă în urma solicitărilor de informare venite din partea a zeci de consumatori care au observat că este ceva în neregulă. Consumatorii au făcut solicitări cu privire la calitatea și siguranța lămâilor comercializate în unele unități comerciale de tip hipermarket, dar nu numai.

„Experţii APC au găsit la vânzare lămâi având ca ţară de origine Turcia, iar unele loturi din această ţară erau tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv orthophenylphenol, tiabendazol şi imazalil”, scrie în comunicatul Asociației Pro Consumatori.

În ceea ce priveşte fungicidul orthophenylphenol, o serie de studii  arată că această substanţă este carcinogenă. Studiile pot fi găsite pe site-ul National Library of Medicine-National Center for Biotechnology Information din Statele Unite ale Americii.

Substanțele cu care sunt tratate pot provoca cancer

Conform studiilor și în urma cercetărilor efectuate pe șoareci arată că fungicidul orthophenylphenol, dacă este ingerat, poate provoca cancer la vezica urinară.

Pe de altă parte, imazalul găsit în lămâile comercializate poate produce cancer hepatic și de tiroidă. Mai mult, este ;i un puternic iritant pentru ochi.

.

Doza maximă de imazalil stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi.Și tiabendazolul cu care sunt tratate lămâile este clasificat ca fiind pesticid toxic. Astfel, efectele supraexpunerii acute la acest fungicid includ amețeli, anorexie, greață, vărsături, mâncărime, erupții cutanate, frisoane și cefalee.„Până la 89% din cantitatea inițială de fungicid aplicată pe citrice rămâne la nivelul cojii, în timp ce diferenţa până la 100% ajunge în interiorul fructului. În comerț se găsesc și lămâi ceruite cu E904 și E914. E904 Shellac (șelac) este o rășină secretată de insecta numită kerria lacca și se folosește pentru a da strălucire lămâilor, produce iritații la nivelul pielii. E914 ceară de polietilenă oxidată. Având în vedere că această ceară este de origine petrochimică, este recomandată evitarea sa sau spălarea mâinilor după ce ați decojit fructele tratate”, mai apare  în comunicat.

Ce spun experții

Experții sunt de părere că fructele ar trebui să fie spălate înainte de a fi consumate. Mai mult, experții recomandă și alegerea atentă a fructelor și a legumelor din rafturile magazinelor.

,,Un sfat vechi referitor la fructe sugera că acolo unde există semne de viață în fruct (un măr viermănos, adică) e semn că produsul e „bio“. Numai că, de mai mulți ani, toate fructele comercializate sunt „de post“, semn al alinierii la o cerință explicită de salubritate din partea consumatorilor, salubritate care are însă un preț pentru sănătate. În contextul completat cu problematica organismelor modificate genetic – OMG, au apărut sfaturi care invită consumatorul la evitarea fructelor cu aspect impecabil și alegerea acelora care au mici semne ale vizitei vreunei insecte sau alte vietăți”, mai apare în comunicat.

Mai mult, se recomandă curățarea fructelor de coajă. Trebuie luat în considerare și faptul că învelișul conține mare parte din vitamine și mineralele de care corpul are nevoie.

„Din aceste alăturări de reguli, a rezultat că spălarea fructelor și legumelor este bine să se facă temeinic, chiar cu o perie (unde este posibil), în apă rece (fără produse de spălare!), apoi menținerea produselor spălate în apă rece încă 1-2 minute; sfatul de a adăuga puțin bicarbonat de sodiu în apa de repaus este pertinent, la fel ca și cel de a pune puțin oțet în apa respectivă”, a transmis și Asociația Pro Consumatori.

Pentru ca stratul de lămâie să fie îndepărtat, lămâile trebuie să fie scufundate timp de 20-30 de secunde în apă caldă la o temperatură de 75-80 de grade celsius. Acest proces trebuie să fie urmat de o spălare energică cu apă rece și lăsarea lămâilor în apa rece pentru câteva minute.

Sursa: redactia.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com