Babele din martie – tradiții și obiceiuri

Babele din martie – cum se aleg în fiecare an și ce tradiții și obiceiuri se respectă!

Este cunoscută tradiția populară conform căreia primele 9 zile din luna martie sunt denumite „babe”. Săptămâna viitoare începe această perioadă, așa că redactia.ro îți spune tot ce trebuie să știi despre obiceiurile care se respectă între 1 și 9 martie.

Fiecare om își alege o babă

Există mai multe metode pentru a alege baba. În anumite zone, pur și simplu, se alege o zi la întâmplare, iar această zi se schimbă în fiecare an. În alte zone, însă, baba se alege în funcție de ziua nașterii. Dacă ziua este între datele 1 și 9, atunci aceea va fi și ziua babei. Dacă ziua e compusă din două cifre, se adună cifrele. De exemplu, cineva născut pe 26 va avea baba 8 (2+6=8).

Cum e baba, așa e și sufletul omului

De regulă, cele 9 zile sunt foarte schimbătoare și vreemea e deosebit de capricioasă. Tradiția spune că dacă vremea nu e bună, înseamnă că baba e rea. Se consideră că după data de 9 martie vine vremea călduroasă.

Babele din martie reprezintă o tradiție străveche, născută dintr-una dintre cele mai cunoscute legende populare. Este vorba despre Povestea Babei Dochia.

Se spune că Baba Dochia era o soacră rea, care își chinuia nora. Odată, a trimis-o pe aceasta să spele lâna oilor. Dar nu oricum, ci să facă din lână neagră, lână albă. Nora este ajutată de un înger care îi dă o floare albă, magică, cu care va spăla lâna.

💥 Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, invitata Psiholog Educational Irina Stanciu 💥 Subiect: rolul de parinte in viata unui om. 💥 .

Când o vede pe nora sa cu floarea în mână, Baba Dochia se gândește că a venit primăvare. Decide să plece cu oile pe munte. Își pune pe ea ea 9 cojoace și pornește la drum. Pe drum, este ba prea cald, ba prea frig, ba ploua și se udau cojoacele. Rând pe rând, Baba Dochia își dă jos cojoacele, până rămâne doar în cămașă. Și, chiar atunci, vine gerul și o îngheață. Așa că ea este transformată în stâncă, alături de oile ei.

Este considerat că numele Babei Dochia provine de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de Biserica pe 1 martie. Data de întâi, când încep Babele din martie, reprezintă un hotar între anotimpul rece și cel călduros. Primele 9 zile din lună reprezintă tranzitul către primăvară.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com