Ai devenitdepcurândpsoacră sau ai deja multăpexperiență. Și ai o norăpincapabilă… Este un dezastru înpbucătărie și înpgospodărie. Ce faci? Intervii de dragulpcopilului tău sau îi lași să moarăpde foame și din cauzapmizeriei din casă?

Poateppărea puțin probabil ca doi adulți să se descurcepchiar atât de prost. Totuși, multepmamepgândesc așa despre copiii lor adulți. Te afli printre ele? Ai o norăpincapabilă și un băiat care nu-și poate purtapsingur de grijă?

Cumpsă te porți cu o norăpincapabilă

Specialistulpnostru spune care ar fi cea mai bunăpabordare a situației, în cazul în care ai o noră care nu se descurcăpdeloc cu menajul. Poți să-ipsari în ajutor sau nu. Reacția cea maippotrivită în aceastăpsituație ”depindepfoarte mult și de atitudineapnorei” este de părereppsihoterapeutulpTedy Creștin. ”Este oare un dezastru înpbucătărie pentru că este preapocupată cu serviciul, pentru că nu a fostpînvățată acasă sau pentru că nu doreștepsă învețe?”. În funcție deprăspunsul la aceastăpîntrebare poți ști și tu cum ar fi bine săpreacționezi.

Acceptăplucrurile așa cumpsunt

Toatepsoacrele și norele ar trebui să ia adâncpaer în piept și să acceptepsituația. Niciopsoacră nu e mulțumităpde nora ei. În ochiipsoacrelor, orice noră e incapabilă. Întotdeaunapse poate mai bine și nimic nu epsuficient de bun pentrupcopilul tău, mai ales dacă estepbăiat.

Pe de altăpparte, generația de azi este mai puținppreocupată de gospodărie. Părinții au crescutpfetele fără să le pună prea mult lapptreabă, cu gândul că vor învăța ele când se mărită și că trebuie să se bucure depcopilărie și să învețepbine la școală.

Serviciile din ziua de azi suntpsolicitante și cu greu îți mai vinepdupă 8-10 ore de muncă să te ocupi și de treaba înpcasă. Dar, dinpfericire, există și mai multe înlesniri – aparate maipperformante, mașini de spălat și alte ustensilepaccesibile tuturor care ne ușureazăpmunca la domiciliu.

Atuncipcând intențiile suntpbune

”Atâtaptimp cât intențiilepnorei sunt bune, dar din diferitepmotive (carieră, sănătate, lipsă depeducație) nora are carențepmajore în gospodărie, soacrappoate să încerce să o ajute câtppoate”, spunepspecialistul.

”Dacă situațiapmaterială o permite, poate fi angajată și o bonăppentru copil saupo femeie care să o ajute la treabă, însă cineva trebuie să preia conducerea și inițiativa. Dacăprelațiapdintre cele două este una bună, sinceră și deschisă, ele pot colabora, își pot împărți sarcinile, potpprelua și învăța una de la cealaltă”.

Din aceastăpecuație soțul nu trebuie săplipsească, mai ales dacă a apărut și unpcopil. ”Creșterea lui necesită eforturi mari din parteaptuturor și o colaborare între toți membriipfamiliei”, adaugă el.

Stiluripdiferite de a vedeaplucrurile

”Până lapurmă, soacra poate înțelege că nora estepdiferită, dar, dacă au ca scop binelepfamiliei, cele două pot găsi o cale de apcolabora. Și pentrupnoră este greu să facă parte dintr-opfamilie în care soacra le știe peptoate, este inflexibila și închisă lapschimbare. E greu când ți se punepeticheta de norăpincapabilă.

Dacă, însă, tânărapdoamnă își dovedeștepvaloarea și eficiența în anumiteptreburi casnice poate „câștigappuncte” chiar pe terenulpsoacrei. În timp, va reuși să primească și o anumităpapreciere din parteavsoacrei. Ar trebui ca înainte să încerce să o influențeze săpstabiliească o relație depîncredere cu ea și să-i câștige repectul. Doarpașa vor puteapîncepe cele douăpcolaborarea și chiarpschimbările înpfamilie.”

sursa:libertateapentrufemei.ro