AD

CREDINTA

Calendar ortodox 10 mai 2021. Tradiții stricte de Paștele Blajinilor sau Lunea Morților

todaymai 9, 2021

Background
share close
AD
AD

După Săptămâna Luminată urmează Săptămâna Neagră, în prima zi sărbătorindu-se Paştele Blajinilor, cunoscut şi sub denumirea de Lunea Morţilor sau Paştele Rohmanilor, conform calendarului ortodox de pe 10 mai. La fel ca în Săptămâna Luminată, și acum se sărbătorește fiecare zi și se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Superstiții importante de Paștele Blajinilor

După Paște, urmează Săptămâna Neagră. În lunea de după Săptămâna Luminată se sărbătorește Paștele Blajinilor, numit și Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştele Mic, Paştele Rohmanilor sau Mătcălăul. În folclor, blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani. Sărbătoarea are mare legătură cu cei morți, pentru că tradiția spune că este Paștele celor care nu mai siunt printre noi și au murit fie ei pregătiți — spovediți, împărtășiți și cu lumânare — sau nepregătiți.

Paştele Blajilor sau Paştele Morţilor se ţine în lunea de după Duminica Luminată, la o săptămână şi o zi după Învierea Domnului. Se spune că femeile merg luni la cimitir, depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde, totul în amintirea celor morți.

Blajinii ar fi oamenii de demult, care nu țineau cont de noțiunea timpului și sărbătoreau Paștele întârziat. Se spune că ei află de sărbătoare luni, după ce oamenii merg și aruncă pe apă cojile ouălor ciocnite de Paștele ortodox.

Ce să nu faci de Paștele Morților

Nu ai voie sa coși, să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul astfel produs îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Ce ai voie să faci este să pui găinile la clocit, pentru că așa vor ieși puii frumoși și sănătoși.

Se spune că, în anumite zone ale țării, preoții citesc pomelnice cu numele celor morți și femeile duc la biserică bucate pe care slujitorii Domnului se sfințesc, după care sunt împărțite celor nevoiași.

De asemenea, nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus, chiar dacă nu ai fost în relații tocmai bune cu aceștia, pentru că morții bârfiți pot face necazuri în casele oamenilor. Se spune că morții pot da foc grajdurilor, ucid animalele din ogradă și provoacă multe rele.

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com