Calendar Ortodox 11 aprilie 2020. Cruce Roșie în calendar. Pomenirea Morților

Calendar Ortodox 11 aprilie 2020. Cruce Roșie în calendar. Pomenirea Morților. Avem dezlegare la ulei și vin. Îi pomenim pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântului Farmutie. Este considerată Sâmbăta lui Lazăr. Tot în această zi facem pomenirea Sfântului Antipa, episcopul Pergamului.

a

Cine este Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

S-a născut în București în 1787, pe 8 octombrie. Sub numele de Constantin ajunge la mânăstirea Cernica de lângă București la vâsrta de 20 de ani. În anul 1808 la 12 noiembrie, duhovnicul său îl numește monahul Calinic. La această mânăstire a fost ieromonah, preot și stareț 31 de ani. A refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei. A fost ales fruntea episcopiei Râmnicului în anul 1850. A păstorit aici până în 1868.

Mânăstirea Frasinei este locul unde femeile nu au acces. Aceasta se numără printre înfăptuirile sale de seamă. Se spună că Sfântul Calinic a pus pe drumul spre mânăstire o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”.
În perioada comunistă acea bornă a fost scoasă, iar acum e păstrată în mânăstire.

În 1861 a înființat o tipografie la Râmnic. A tipărit aici cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Timp de 30 de ani a tipărit atât de mult încât Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitala tipografilor”. Înmormântarea i s-a făcut așa cum și-a dorit-o – în tinda Bisericii ”Sfântul Gheorghe”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc în data de 21-23 1955 la Mânăstirea unde a slujit. Prăzduirea a fost fixată pe data când a trecut la Domnul, 11 aprilie. Moaștele Sfântului Calinic se află la Mânăstirea Cernica.

Învierea lui Lazar

Se sărbătorește cu o zi înainte de Florii. Lazăr era fratele Martei și al Mariei. Tot din Evanghelie aflăm că locuia în Betania, localitatea se afla în Țara Sfântă. În timpul patimilor lui Lazăr Iisus se afla dincolo de Iordan. Acolo a primit vestea că Lazăr se lupta cu o boală gravă, deși nu se specifică se crede că era o boală fără de leac. Hristos a plecat spre Lazăr la două zile după ce a aflat veștile. A ajuns în Betania împreună cu ucenicii săi la a patra zi după moartea lui Lazăr.

sursa : readctia.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com