Calendar ortodox 11 aprilie 2022. Sărbătoare cu CRUCE ROȘIE pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 11 aprilie 2022. Cea de-a șasea săptămână din Postul Paștelui debutează cu o sărbătoare mare, marcată în calendar cu o cruce roșie, pentru credincioșii ortodocși. Astăzi, conform tradiției, nu se spală, nu se calcă, nu se fac treburi gospodărești, sau munci ale câmpului.

a

Sărbătoare cu cruce roșie, 11 aprilie 2022

În prima zi din a șasea săptămână din Postul Mare al Paștelui, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Este zi de mare sărbătoare pentru întreaga ortodoxie. Sfântul calinic a fost cel care a ridicat Mănăstirea Frăsinei, locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frăsinei o bornă pe care scrie:

“Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”.

Borna a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire. O altă mare realizare a Sfântului Calinic a înființarea tipografiei de la Râmnic, în anul 1861, loc în care a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. În perioada 1850-1880, ajunsese să tipăreasc atât de mul, încât l-a făcut pe Nicolae Iorga să numească Râmnicul “capitala tipografilor”.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost îngropat la Mănăstirea Cernica, așa cum i-a fost dorința. Își duce somnul de veci în tinda Bisericii “Sfântul Gheorghe“.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

În fiecare an, la data de 11 aprilie se face prăznuirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. La această dată Sfântul a trecut în neființă. Moaștele acestui mare Sfânt se află la Mănăstirea Cernica. În această zi de mare sărbătoare din Postul Paștelui, marcată în calendar cu o cruce roșie, aprinde o lumânare și citește cu voce tare Troparul Sfântului Calinic de la Cernica.

De Dumnezeu purtatorule, Parintele nostru Calinic, povatuitorule al calugarilor, podoaba cuviosilor si lauda arhiereilor, ajutatorule al celor din nevoi si facatorule de minuni, cu nevointele tale chip de sfintenie te-ai aratat, iar acum cu ingerii in Ceruri te veselesti; cu care roaga pe Milostivul Dumnezeu sa ne daruiasca pace si mare mila.

Mai sunt două săptămâni până la marea sărbătoare de Învierea Domnului. După prăznuirea Sfântului Calinic de la Cernica, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (sărbătoare cu cruce neagră – 12 aprilie) și pe Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin – 14 aprilie 2022). Duminică, 17 aprilie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com