Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Interzis în săptămâna Filipilor de toamnă

Luna noiembrie este una importantă din punct de vedere religios. Conform calendarului ortodox, la data de 12 noiembrie are loc o sărbătoare extrem de importantă, când este rememorat unii dintre cei mai mari sfinți. Din data de 10 noiembrie a început și săptămâna Filipilor, plină de tradiții și obiceiuri.

a

Sărbătoare 12 noiembrie

Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 noiembrie. Sfinţii năsăudeni au fost apărători ai dreptei credinţe şi ai neamului românesc, fiind canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe în 2007. Sunt foarte iubiți în rândul creștinilor și au avut un rol important pentru religia noastră.

Au fost unii dintre cei mai mari sfinți, care au murit pentru Dumnezeu. În vremuri de luptă, au refuzat să renunțe la iubirea lor pentru Dumnezeu, motiv pentru care au fost uciși. Se spune că cei trei îi apără pe cei sărmani și îi ajută să treacă peste probleme.

Tradiții săptămâna Filipilor de toamnă

De la 10 noiembrie începe săptămâna Filipilor, care durează exact 7 zile. Primii Filipi sunt sărbătoriți înainte de începutul Postul Paștelui. Filipii sunt descrişi ca nişte apostoli care, pe vremea prigonirilor creştinilor, au fost aruncaţi într-o groapă cu lupi, de unde au scăpat nevinovaţi.

De Filipi nu e bine să torci, pentru că vin lupii. În plus, nu trebuie să mai duci animalele la păscut, pentru că lupii pot veni să le mănânce.

În aceste zile, ale Filipilor de toamnă, se obișnuiește, la sate, să se fiarbă porumb și să se împartă prin vecini turtă coaptă în vatră. În plus, se organizează strigători pentru tinerii căsătoriți și chiar se aprind focuri de la un capăt la altul al satului. În jurul focurilor se adună flăcăi și strigă cam o oră, apoi, fiecare dintre ei, coboară din deal cu șomoioage de foc până acasă, unde le sting.

Cine nu ține Filipii se poate îmbolnăvi. Există chiar și o expresie în popor, de care foarte mulți oameni din mediul rural se tem: ”L-a lovit din Filipi”!

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com