Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Ce se face în Ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, o sărbătoare care apare consemnată în calendarul creștin ortodox roman cu cruce neagră încă din anul 1997. Credincioșii țin post și se roagă acestui mare Sfânt, pregătindu-se trupește și sufletește pentru sărbătoarea Cuvioasei Parascheva de la Iași marcată pe 14 octombrie.

a

Sărbătoarea de miercuri, 13 octombrie 2021

În Calendarul Ortodox de miercuri, 13 octombrie, pe lângă Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, sunt cinstiți și Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica. Este o zi de mare însemnătate pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni, fiind sărbătoare cu cruce neagră, zi în care este bine, pentru cine poate, să țină post și să se roage.

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași s-a întâmplat în anul 1996 când racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost de la Catedrala Mitropolitană din Patras, Grecia.

Foarte important de menționat este faptul că la propunerea Înaltpreasfințitul Mitropolit Daniel, astăzi Patriarhul BOR, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca în data de 13 octombrie să se facă pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi.

Cine a fost Sfântul Mucenic Carp, pomenit de Biserica Ortodoxă pe 13 octombrie. Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul sau. Tradiția spune că aceștia au pătimit în locul nașterii lor, adică în cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius și a proconsulului Valerius.

Agatodor era servitorul lui Carp, iar Agatonica era sora Sfântului Carp. Au fost supuși la nenumărate chinuri pentru că au mărturisit că sunt creștini. Și-au asumat toate ororile care aveau să li se întâmple și în cele din urmă și-au dat duhul.

Alți Sfinți pomeniți în această zi: tot astăzi facem pomenirea: Sfântului Mucenic Florentie, Sfântului Mucenic Dioscor, Sfântului Nichita Patriciu, mărturisitorul, Sfântului Mucenic Veniamin, diaconul, a Sfântului Mucenic Antigon și a Sfintei Mucenițe Hrisi.

La o zi după sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași – ocrotitoarea Moldovei. Această sărbătoare este marcată în calendar cu o cruce roșie.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com