Calendar ortodox 14 noiembrie. Ce sfânt este sărbătorit chiar de Lăsatul Secului

Ziua de 14 noiembrie este una foarte importantă. Mâine este Lăsatul Secului, ultima zi în care mai putem mânca de dulce, deoarece de duminică începe postul Crăciunului, care va dura 40 de zile. Mai mult, un mare sfânt este rememorat mâine. Este vorba despre Sfântul slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Filip, unul din ceata dintâi a celor doisprezece.

14 noiembrie- zi de mare sărbătoare

Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. El l-a urmat pe Dumnezeu încă de la început, cu inima curată, fără a se împotrivi și fără a refuza o clipă să facă voia Domnului.

Sfântul Apostol Filip a avut un rol important pentru religia noastră, el fiind chiar cel căruia Iisus i-a spus că nimeni nu va crede în El până nu își va da viața pentru toți oamenii. De-a lungul vieții sale, Sfântul Apostol Filip a făcut multe minuni și chiar a înviat oameni.

Sfântul Filip a propovăduit credinţa creştină în Asia și a ajuns chiar și în Dobrogea, alături de Sfântul Andrei, unde au propovăduit Evanghelia. El murit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, unde a fost răstignit cu capul în jos.

Tot la 14 noiembrie are loc și Lăsatul Secului. După această zi, începe postul Crăciunului, ce va trebui respectat timp de 40 de zile, cu excepția zilelor în care sunt dezlegări. Astfel, nu se mai consumă ouă, lapte sau carne și va trebui să ne rugăm mai mult, să facem fapte bune și să ținem postul cu sufletul curat, pentru că nu este decât o curățenie a trupului, ci și a minții, a sufletului.

De Lăsatul Secului, oamenii țin cont de mai multe tradiții, pentru a se asigura că anul va fi unul bun. Astfel, se pregătesc diferite preparate, precum sarmale, friptură, iar oamenii petrec și chefuiesc toată ziua, ca înainte de post. Se fac vizite la nași, se pregătesc plocoane și copiii fac focuri purificatoare care vor gonii lupii și spiritele rele.

Tot pe 14 noiembrie, femeile spală toate vasele pentru a le pregăti de post, ca nu cumva să rămână urmă de alimente care nu sunt destinate postului. Mai mult, ele nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli. Fii atent și nu da din casă nimic pe 14 noiembrie, pentru că vei rămâne păgubit tot anul.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com