Calendar ortodox 28 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră. Roagă-te la Sfântul zilei

Calendar ortodox 28 octombrie 2021. După două sărbători cu cruce roșie, Biserica Ortodoxă marchează astăzi sărbătoarea Sfântului Iachint de Vicina, ultimul mitropolit al Vicinei și primul mitropolit al Țării Românești. Tradiția spune că acest mare sfânt, căruia i se face pomenirea în fiecare an pe 28 octombrie, a organizat viața bisericească din Țara Românească, a zidit biserici și a hirotonit preoți.

a

Cine a fost Sfântul Iachint de la Vicina

Sfântul Iachint de la Vicina este cel care l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viața din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos și a purtat de grijă și românilor transilvaneni, cărora le-a trimis misionari și persoane hirotonite.

Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veșnice în anul 1372 și a fost îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeș. Sărbătoarea Sfântului Iachint este marcată în Calendarul Ortodox cu cruce neagră.

Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Iachint de la Vicina, dar nu înainte de a citit Rugăciunile Începătoare și Rugăciunea zilei de joi.

Troparul Sfântului Iachint de la Vicina 

Vrednic următor al ierarhilor dobrogeni și întâiule între mitropoliții Țării Românești, Sfinte Ierarhe Iachint, te-ai arătat mărturisitor al dreptei credințe, lucrător al virtuților și rugător pentru sufletele noastre.

Sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox joi, 28 octombrie

În afară de Sfântul Iachint de la Vicina, Biserica Ortodoxă cinstește astăzi mai mulți Sfinți care și-au dedicat viața dreptei credințe. Astfel, credincioșii ortodocși îi pomenesc astăzi pe: Sfântul Iov de la Poceaev, Sfinții Mucenici Terentie, soția sa, Neonila, cu fiii lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie și Evnichi, Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul.

Citește și: Rugăciunea zilei de joi. Tradiții și superstiții pentru ziua de joi

De asemenea, tot astăzi sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie și alți treizeci și șase, Sfântul Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei, și Melhion, dascălul și preotul Antiohiei, Sfântul Mucenic Chiriac; a Anei, mama Sfântului Chiriac, Sfânta Fevronia, fiica împăratului Heraclie,
Sfântul Cuvios Atanasie, patriarhul Constantinopolului și Sfântul Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com