Calendar ortodox 29 martie. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi duminică

Calendar ortodox 29 martie – ce Sfinți sunt notați în calendarul respectat de creștini. Duminică este o zi importantă pentru cei care au în familie persoane cu numele Sfântului sărbătorit!

La 29 martie în calendarul ortodox sunt pomeniţi

Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor;
Sfântul Mucenic Chiril, diaconul;
Sfinţii Mucenici Iona, Varahisiu şi a nouă mucenici, împreună cu dânşii;
Sfântul Cuvios Eustaţiu, episcopul Chiului Bitiniei;
Sfinţii Apostoli Sosten, Apolo, Chifa şi Epafrodit;
Sfântul Diadoh, episcopul Foticeii, în Epir.

Sfântul Mucenic Marcu este prăznuit la data de 29 martie în Calendarul ortodox

Sfântul Mucenic Marcu este un sfânt care a păstorit creștinii în vremea lui Constantin cel Mare. În vremea aceea pe mulţi păgâni a sfătuit întorcându-i spre dreapta credinţă şi creştinii păstoriţi de el au dărâmat un templu păgân, fapt ce a adus asupra lui ura celor ce încă îi mai iubeau pe diavoli. Când s-a schimbat din nou stăpânirea iar sub conducerea lui Iulian Apostatul păgânii şi-au stăpânit ura pentru o vreme dar sfântul Marcu o simţea clocotind şi s-a gândit să fugă, nu de frică, ci pentru a asculta porunca lui Dumnezeu, prin care ni se porunceşte să părăsim cetatea şi să facem loc prigonitorilor.

Creştinii nu a fugit la timp şi păgânii cei-i ruţi l-au prins. Deşi era bătrân şi cinstit de mulţi a fost purtat prin cetate de cetăţeni de toate rangurile şi de toate vârstele şi nu aveau decât o grijă să nu fie întrecuţi de un altul în cruzimea şi mânia lor. Şi a fost Sfântul Marcu târât prin noroi, tras de păr şi ocărât, împusn cu suliţe sau cu cuţite, iau jupuit picioarele şi şi-au smuls unchiile cu aţe de in. L-au uns cu miere şi grăsime şi l-au lăsat legat în arşiţa zile ca să atragă insectele.

În tot timpul ăsta, chiar dacă era bătrân a arătat puterea unuia tânăr în a răbda chinurile şi chipul lui a rămas zâmbitor în timp ce se ruga şi-i mulţumea lui Dumnezeu. Astfel cei ce căutau răzbunare nu au găsit-o deoarece ei ar fi vrut să-l vadă umilit şi cerşind îndurare pentru că a dărâmat templul dar aşa ei nici o răsplată nu primeau. Ba mai mult unii dintre ei, chiar chiar egumenul cetăţii Aretuselor, văzând puterea Sfântului i-a luat apărarea şi în cele din urmă toţi au văzut puterea lui Hristos şi s-au ruşinat eliberându-l pe bătrânul sfânt, şi mulţi s-au făcut creştini.

💥Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, + invitat special Fotograf Alex Harabagiu 💥 💥 Subiectul emisiunii: Avantajele si dezavantajele de a avea un business de succes. 💥

Sfântul Mucenic Chiril, diaconul, sărbătorit pe 29 martie

În acelaşi timp cu Sfântul Marcu, la hotarul Libanului în cetatea Ilipolis unde sălăşuia şi un popor de păgâni care-l urau pe Dumnezeu l-au prins pe diaconul Chiril şi şi-au amintit de Chiril diaconul, care a avut multă râvnă în a sfărâma idoli şi a dărâma temple. Şi atât de mult l-au urât încât după ce l-au chinuit şi l-au ucis, ba mai mult l-au spintecat şi cu dinţii au muşcat din măruntaiele lui. Iar în Gaza şi în cetăţile Palestinei preoţii, călugării dar şi călugăriţele au fost spintecaţi, li s-a umplut pânecele cu orz şi i-au aruncat la porci.

Iar cei care au făcut asta şi-au primit pedeapsa. Mai întâi le-a putrezit limbile în gură şi m-ai apoi au orbit şi toţi au căzut ucişi.

Sfinții muceniți pomeniți pe 29 martie au primit cununile birunțe. Prin rugăciunile lor mântuiesc și acum sufletele credincioșilor. În casele cu persoane cu numele Marcu sau Chiril, 29 martie e zi de pomenirea numelui, de sărbătoare și de rugăciune.

sursa : rol.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com