Calendar ortodox 31 iulie 2021. Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii. Ce se respectă astăzi cu sfințenie

Calendar ortodox 31 iulie 2021. Biserica Ortodoxă marchează astăzi Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii care se face în fiecare an pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie.

a

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii

Pe 31 iulie se lasă sec pentru Postul Sfintei Marii. Este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca bucate de dulce, pentru că de duminică începe postul care este aspru.

Cuvantul sec, din sintagma “lăsatul secului”, este înțeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Cu toate astea, secul pe care îl cere postul ortodox este seculum (saeculum), adică lumea împătimită.

Postul trebuie să fie și alimentar și spiritual.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seama de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.

De asemenea, nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor. Marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică, credinicioșii ortodocși au dezlegare la untdelemn și vin.

Sfântul Evdochim, sărbătorit în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 31 iulie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Evdochim, mult milostiv cu cei nevoiași. Cărțile bisericești scriu că acest sfânt s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. Datorită virtuților sale, curăție trupească și sufletească, grabnic ajutător al celor în suferință, a fost numit de împărat guvernator al Capadociei.

Sfântul Evdochim a trecut la cele veșnice la vârsta de 33 de ani. A fost îngropat în Capadocia, iar moaștele sale au fost mutate la Constantinopol.

Alți sfinți pomeniți pe 31 iulie: Înainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci, Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne, Sfântul Iosif din Arimateea și Sfinții doisprezece mucenici romani.

Canon de rugăciune către Sfântul și Dreptul Evdochim

Troparul Sfântului și Dreptului Evdochim, glasul al 4-lea:

Cel Ce te-a chemat pe tine de pe pământ la cereştile locaşuri păzeşte şi după moarte nevătămat trupul tău, sfinte; că tu, cu curăţie şi cu cinstită viaţă, fericite, ai vieţuit, nespurcându-ţi trupul, pentru aceasta, cu îndrăznire roagă pe Hristos Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com