Calendar ortodox 4 mai 2021. Tradiții în a treia zi de Paște. Ce nu ai voie să faci în Marțea Albă

Calendarul ortodox al zilei de marți, 4 mai 2021 vine cu a treia și ultima zi de Paște – sărbătoarea luminii și a bucuriei, când este cinstită și Sfânta Muceniță Pelaghia. Suntem în Săptămâna Luminată, săptămâna de după Învierea Domnului, în care zilele de miercuri și vineri sunt zile cu Harți în care Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Calendar ortodox marți, 4 mai 2021. Ce nu se face în a treia zi de Paște

Există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din străbuni de care oamenii țin cont în a treia zi de Paște. De exemplu, se consideră că de la Învierea Domnului și până la Rusalii nu se fac metanii, ci doar închinăciuni, nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase.

A treia zi de Paște se mai numește și Marțea Albă și este considerată zi nelucrătoare în care nu se spală, nu se calcă, nu se face curat în casă, sau ordine în gospodărie.

În ultima zi de Paște se întorc vizitele din prima zi a Paștelui, iar femeile dau de pomană pască și vin roșu, rămase de la masa de Paște.

Sfânta Muceniță Pelaghia, în Calendarul din 4 mai 2021

În Calendarul Ortodox este pomenită astăzi Sfânta Muceniță Pelaghia din Tars care credea în idoli, dar renunțat la ei odată ce l-a descoperit pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Pentru că a refuzat să se căsătorească cu un împărat, Sfânta Muceniță Pelaghia a fost arsă de vie.

💥Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, + invitat special Fotograf Alex Harabagiu 💥 💥 Subiectul emisiunii: Avantajele si dezavantajele de a avea un business de succes. 💥

Sfânta Pelaghia a refuzat oferta împăratului cu dispreț, spunându-i:

„Ești nebun, împărate, să-mi spui mie acestea. Nu-ți fac voia și urăsc căsătoria murdară pe care mi-o propui pentru că eu îl am pe Hristos Mire, Împăratul Cerurilor”.

Sfinți pomeniți pe 4 mai 

Tot astăzi se face pomenirea următorilor Sfinți:
Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin;
Sfântul Cuvios Ilarion, făcătorul de minuni;
Sfântul Cuvios Nichifor, egumenul Mănăstirii Midichia;
Sfântul Cuvios Nichifor Isihastul;
Sfântul Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
Sfinților Cuvioși Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian și Macrovie, și a celor ce împreuna cu ei au mărturisit în Schitopoli (Palestina).

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com