Calendar ortodox 4 martie 2023. Sărbătoare mare sâmbătă!

Sărbătoare mare la data de 4 martie! Astăzi are loc pomenirea Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan.

a

Calendar ortodox 4 martie 2023. Viața Sfântului Gherasim de la Iordan

Sfântul Gherasim de la Iordan s-a născut într-o familie de credincioși din Asia Mică și de mic a avut o preocupare deosebită pentru cunoaștere. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a avut încă din tinerețe dorința de a fi duhovnic. El și-a trăit toată viața în pustiu viețuind nu mai cu Dumnezeu. În timpul împăratului Teodosie cel Tânăr, acesta s-a stabilit în Iordan, iar în jurul său s-au strâns mulți ucenici și s-a întemeiat o mănăstire acolo. La vremea aceea, biserica și credința erau tulburate de erezia lui Nestorie și unii eretici s-au ridicat împotriva a sinodului al patrulea ecumenic.

În vremea împăratului Marcian (450-457) a mers în Palestina, unde a întemeiat o mănăstire pe malul râului Iordan, după mulți ani în care a trăit în singurătate și și-a dedicat viața Domnului. Cei ce i s-au alăturat se rugau în chiliile lor cinci zile din săptămână, iar sâmbăta şi duminica participau la sfintele slujbe şi se împărtăşeau cu Sfintele Taine. Se spune că avea graiul vorbirii, iar cuvintele lui reușeau să-i aducă pe toți pe calea cea dreaptă. Mai mult, se crede chiar că fiarele sălbatice se linișteau atunci când li se adresau, motiv pentru care avea un leu care-i stătea alături. Când Sfântul a murit, leul și-a dat și el ultima suflare.

Calendar ortodox 4 martie 2023. Rugăciunea care se spune în vreme de război

„Dulce Isuse al meu, îndepărtează războaiele care distrug omenirea.

Protejează-i de suferință pe cei nevinovați.

Ocrotește sufletele care încearcă să aducă adevărata pace.

Deschide inimile celor afectați de durerea războiului.

Protejează-i pe cei tineri și vulnerabili.

Salvează toate sufletele ale căror vieți sunt distruse de război.

Întărește-ne, Isuse drag, pe noi toți cei care ne rugăm pentru sufletele copiilor lui Dumnezeu și dă-ne harul de a rezista suferinței de care poate vom avea parte în timpul conflictelor.

Te implorăm să oprești răspândirea războiului și să aduci sufletele în Refugiul Sfânt al Inimii Tale.

Amin!”

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce in toata vremea si in tot ceasul Esti inchinat si marit, auzi-ne si ne asculta rugaciunea noastra a pacatosilor, in acest ceas de grea cumpana. Ocroteste cu sfintii Tai si pe noi, intrarmeaza-ne cu puterea crucii Tale, ca oarecand pe ostirea Sfantului si marelui imparat Constantin, impotriva lui Maxentie si a lui Licinie, spre a invinge pe toti vrajmasii tarii noastre, care incearca a ne incalca drepturile si pamantul stramosesc. Ajuta-ne cu puterea Crucii Tale a pune pe fuga pe toti potrivnicii nostri, ca totdeauna sa-L laudam si bine sa cuvantam Preasfant Numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.
Degrab ne intampina pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru, pana ce nu ne robim, cand vrajmasii Te hulesc pe Tine si ne ingrozesc pe noi. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, ca sa cunoasca ei cat poate credinta pravoslavnicilor. Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule iubitorule de oameni.
Amin!”, potrivit doxologia. 

Pe data de 4 martie  în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniţi:

  • Sfinţii Mucenici Pavel şi Iuliana, sora lui;
  • Sfinţii Mucenici Codrat, Acaciu şi Stratonic;
  • Sfântul Grigorie, episcopul Asului, din Anatolia.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com