Calendar ortodox 5 iunie 2021. Ce este bine să faci sâmbătă, dacă ai rude decedate

Calendar ortodox 5 iunie 2021. Sâmbăta este ziua în care se fac parastase. Credincioșii care au rude decedate merg la biserică și sfințesc bucatele pregătite pentru pomană, apoi le împart celor nevoiași. Dacă în timpul anului, parastasele se pot săvârşi şi în alte zile în afară de sâmbăta, cum ar fi marţi sau joi şi mai puţin miercurea sau vinerea, care sunt zile de post, în Postul Mare parastasele se fac de regulă numai sâmbăta.

Cum se face un parastas

Parastastul este, de fapt, slujba de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi. În general, ziua de sâmbătă este dedicată morților. Se pregătește, într-un coșuleț, un colac, colivă, vin și lumânări care se duc la biserică pentru sfințire. Unii mai pun și fructe, dulciuri sau prăjituri. După ce preotul citește pomelnicul cu cei trecuți în neființă, credincioșii pot să împartă bucatele celor nevoiași.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 5 iunie 2021

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului. Acest Sfânt a trăit în timpul domniei împăratului Liciniu. El a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până în vremea împăratului Iulian Apostatul, când a fost ucis pentru că a refuzat să jertfească idolilor.

Sfântul Dorotei a avut parte de o educație aleasă în tinerețe. De-a lungul vieții sale, învățătura sa a fost pusa în slujba Bisericii. El a scris foarte multe cărți în greacă și în latină. Cea mai cunoscută scriere a lui este Syntagma greco-latina.

Citește Troparul Sfântului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 4

💥 Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, invitata Psiholog Educational Irina Stanciu 💥 Subiect: rolul de parinte in viata unui om. 💥 .

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Alți Sfinți sărbătoriți pe 5 iunie: Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu și Pamvon, Sfântul Mucenic Hristofor, Sfântului Mucenic Conon și Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Săptămâna viitoare, joi, 10 iunie 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com