Calendar Ortodox, joi, 9 februarie 2023. Creștinii sărbătoresc un mare sfânt. Citește rugăciunea

Conform Calendarului Creștin Ortodox, la data de 9 februarie 2023, în ziua Odovaniei praznicului Întâmpinării Domnului, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Nichifor.

a

Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în secolul al III-lea. Acesta a fost prietenul preotului creștin Sapriciu. Cei doi au ajuns să nu își mai vorbească, dar Sfântul Nichifor a încercat de multe ori să se împace cu preotul.

În acel timp, preotul a fost condamnat la moarte, cu scopul de a renunța la creștinism. De frică, acesta a acceptat să renunțe la Dumnezeu și să se închine zeilor, pentru a nu fi omorât.

Pentu a-și salva prietenul, Sfântul Nichifor s-a oferit să moară în locul lui, recunoscând credința lui în Iisus Hristos. Astfel, a fost condamnat la moarte prin decapitare și a primit cununa muceniciei, pentru susținerea creștinismului și pentru faptul că l-a salvat pe preot.

„Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui”. Calaii n-au indraznit sa-l ucida fara voia ighemonului si toti se mirau ca de buna voie se ofera mortii, strigand: „Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi”, a spus Sfântul Nichifor.

Cine riscă să se îmbolnăvească de lepră

Sfântul Nichifor este unul dintre cele mai importante personaje religioase, în cinstea căruia au apărut mai multe tradiții și obiceiuri. Se spune că a făcut minuni mari, a vindecat oameni care sufereau de boli crunte, motiv pentru care mulți se roagă și îi cer ajutorul. Majoritatea creștinilor țin post la data de 9 februarie.

Sfântului Nichifor i se mai spune și „Leprosul”, de unde și superstiția că cei care spală rufe sau fac treburi casnice astăzi riscă să se îmbolnăvească de lepră. Este complet interzis și să coși, iar în zona Olteniei, femeilor le este interzis să își spele părul.

9 februarie 2023. Rugăciune către Sfântul Nichifor

Pe Faron cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii și despărțind marea și pe Israel, cel ce fugea și mergea pedestru, l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu. Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Marea vieții înălțându-se și învăluind cumplit luntrea sufletului meu cu supărări și cu patimi, Hristoase, Cel Ce ești Izvorul păcii, ca un Făcător de bine, întru liniște adâncă prefă-o, cu toate rugăciunile Mucenicului Tău Nichifor.

Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu un cuget socotit, preaînțeleptule, ai supus cu evlavie sufletului înțelept patima mâniei; și ai alergat către aproapele Sapriciu, stăruind să te împaci cu el, sfinte, plecându-te, Legilor Mântuitorului.

Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind îmbrăcat cu Puterea Crucii și luptându-te cu vrăjmașul, mucenice, cu multă tărie l-ai surpat și purtător de biruință te-ai făcut, cel ce erai de mai înainte numit cu numele biruinței, Prealăudate Nichifor, mucenice al lui Hristos, pururea pomenite.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.Amin!

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com