Când începe, de fapt, sezonul tornadelor în România și care sunt cele mai predispuse zone la astfel de fenomene meteo

Sezonul tornadelor este tot mai aproape și multe zone din România sunt predispuse la astfel de fenomene extreme. În țara noastră au avut loc peste 200 de tornade în ultimii 400 de ani, dintre care 100 în ultimii 15 ani, motiv pentru care specialiștii analizează atent acest subiect. Vezi ce trebuie să faci în caz de tornadă și care sunt cele mai predispuse zone din țară.

a

Când încep tornadele în România

În țara noastră, sezonul tornadelor începe în luna mai. Acest lucru înseamnă că trebuie deja să ne pregătim pentru ceea ce va urma și să știm ce avem de făcut într-o astfel de situație. Totuși, tornadele pot apărea și mai târziu, pentru că totul depinde de evoluția contextului sinoptic, așa cum spun specialiștii, însă este bine să fim pregătiți și să știm cum să acționăm când tornada ne prinde afară.

Specialiștii susțin că în intervalul mai-iulie ar trebui să ne așeptăm la tornade, însă în anul 2020, țara noastră a fost foarte ferită de astfel de evenimente neplăcute și nu au fost înregistrate pagube în acest sens. Zonele cele mai afectate ar putea fi cele din sud-estul țării, precum județele Ialomița, Călărași și Constanța.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanța sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo.

Ce facem în caz de tornadă

Pentru a ne asgura că totul este în regulă, este bine să verificăm mereu prognoza meteo înainte de a pleca la drum. Specialiștii care analizează aceste fenomene sunt informați și află când ar putea izbucni unul. Când aflăm de astfel de situații, cel mai bine este să nu plecăm de acasă.

Mai mult, nu trebuie să încercăm să surprindem momentul, să facem fotografii și să ne apropiem de tornadă. Deși nu realizăm, poate fi destul de periculos și viețile noastre sunt în pericol.

„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc.”, a declarat Antonescu.

Cel mai important este ca, atunci când suntem înăuntru, să ne adăpostim în pivniță sau beciuri, sub un birou sau o masă solidă și să evităm să ieșim afară sau să stăm pe hol sau aproape de ușă.

În cazul în care suntem afară, trebuie să stăm departe de  copaci, ziduri, linii de electricitate şi alte obiecte care pot fi periculoase. Mai mult, nici mașina nu e un loc bun, dar în cazuri extreme de putem afla chiar într-un autovehicul.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com