Când începe primăvara astronomică. Ce se întâmplă, mai exact, la echinocțiu

Primăvara astronomică începe odată cu echinocțiul de primăvară, care anul acesta are loc pe 20 martie, la ora 9.37. Este un eveniment important care vine cu zile mai lungi și nopți mai scurte. Echinocțiul reprezintă momentul în care soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

a

Primăvara astronomică și echinocțiul de primăvară

În 2021, echinocțiul de primăvară se întâmplă pe 20 martie, la ora 9.37. Atunci începe și primăvara astronomică. Începând de la această dată, durata zilei față de cea a nopții va fi în continuă creștere, iar cea a nopții față de cea a zilei în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Sărbătorim venirea primăverii la începutul lunii martie, dar de fapt, din punct de vedere astronomic, primăvara începe odată cu echinocțiul de primăvară.

Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.

Cuvântul “echinocţiu” derivă din cuvântul francez “équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.

Când are loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

Echinocțiul de primăvară nu are loc la aceeași dată, asta pentru că anul calendaristic nu este egal cu anul tropic. În următorii patru ani, echinocțiul de primăvară va avea loc la următoarele date și ore:

Echinocțiul de primăvară 2022 – 20 martie, ora 11:37;

Echinocțiul de primăvară 2023 – 21 martie, ora 23:24;

Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie, ora 05:06;

Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie, ora 11:01

În timpul anului calendaristic mai este un echinocțiu. El are loc în jurul datei de 23 septembrie și marchează momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică. Atunci, pentru emisfera sudică are loc echinocțiul de primăvară, în timp ce pentru emisfera nordică are loc echinocțiul de toamnă.

Încă din anul 1582 de când a fost alcătuit calendarul gregorian, echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar mai des pe 22 sau 23 septembrie.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com