Cât timp supraviețuim fără somn. Ce se întâmplă când nu dormim suficient

Somnul suficient ne ține sănătoși. Dacă ne odihnim atât cât trebuie și avem un program de relaxare potrivit, atât mintea, cât și trupul nostru vor fi sănătoase. Totuși, mulți se confruntă cu probleme de somn și pierdem multe nopți degeaba, dar organismul nostru rezistă. Totuși, nu trebuie să profităm de asta, ci să luăm imediat măsuri.

Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost diferențiată pe șase categorii de vârstă:

nou-născuți (vârstă de la 0 la 3 luni) durata recomandată de somn a fost restrânsă între 14 și 17 ore, anterior era între 12 și 18 ore

sugari (între 4 și 11 luni) intervalul de somn recomandat este de 12 – 15 ore, anterior între 14 și 15 ore

copii mici (1 – 2 ani) durată de somn recomandată între 11 și 14 ore, anterior 12-14 ore

preșcolari (de la 3 la 5 ani) între 10 și 13 ore de somn pe zi, anterior între 11 și 13

copii școlari (între 6 și 13 ani) necesarul recomandat este de 9 – 11 ore, anterior 10-11 ore

adolescenți (vârstă între 14 și 17 ani) durată de somn recomandată între 8 și 10 ore, anterior 8,5 – 9,5 ore

În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă între 7 și 9 ore de somn, adulții (26 – 64 ani) între 7 și 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn.

Chiar dacă recomandările actuale pentru tineri și adulți sunt identice în valori absolute, distincția între aceste două categorii ar putea orienta cercetările viitoare, în special în privința studenților.

Este foarte important să deprindem obiceiuri sănătoase care să ne permită să ne odihnim. Mai jos va prezentăm câteva motive pentru care trebuie să acordaţi o foarte mare atenţie obiceiurilor voastre legate de somn!

Cercetatorii spun ca 8 ore de somn nu sunt suficiente pentru femei

Femeile trebuie sa aiba mai mult somn pentru ca au mai multe activitati ale creierului. De asemenea, s-a remarcat ca un somn echilibrat pentru femei ar putea contribui la frumusetea lor.

Ce se întâmplă dacă nu dormim

Deși pare că organismul rezistă mult fără somn, efectele lipsei de odihnă sunt unele grave. După numai trei sau patru nopți fără somn, pot apărea halucinațiile. Lipsa prelungită a somnului poate duce la:
– tulburări cognitive
– iritabilitate
– halucinații
– paranoia
– psihoză.

Dacă un om nu doarme 24 de ore, efectele nu sunt deloc unele grave pentru majoritatea oamenilor, așa cum arată studiile. În schimb, dacă devine un obicei, pot apărea problemele de sănătate.

Posibile efecte după o zi nedormiți sunt: somnolență, iritabilitate, dificultate de a lua decizii, dificultăți de raționare, percepții schimbate, deficit de memorie, dificultăți de auz, coordonare defectuoasă mână-ochi, tensiune musculară, tremor, risc de accidente.

Dacă nu ne odihnim, creierul nu mai funcționează deloc așa cum trebuie, nu mai gândim normal și nu mai putem fi atenți la ce se petrece în jurul nostru. Unele sarcini simple ni se pot părea imposibil de executat.

Cât rezistăm fără somn

Michael Jackson a fost unul dintre cei mai controversați artiști din lume. La fel de controversată a fost și viața lui, care sa sfârșit subit, la 51 de ani. Se pare că acesta suferea de insomnie și medicul care îl monitoriza a declarat că timp de 60 de zile nu mai dormise deloc natural. În schimb, el făcea injecții cu o substanță care îl făcea să se simtă odihnit, dar o supradoză l-a ucis.

Studiile au demonstrat că un om poate rezista fără somn 11 zile. Acest rezultat îi aparține lui Randy Gardner, care în 1964 avea 17 ani și a stat voluntar 264 de ore nedormit pentru un proiect științific școlar.

Nu există studii care să fi stabilit exact un interval de timp și nici care să demonstreze că lipsa somnului duce la moarte. În schimb, un bărbat de 26 de ani a stat treaz 11 zile ca să se uite la toate meciurile de la Campionatul European de fotbal. Totuși, în tot acest timp a consumat alcool și tutun, care i-au făcut rău.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com