Ce nu ai voie să faci astăzi, în Miercurea Luminată. Cele mai importante tradiții

Săptămâna de după Paște se numește Săptămâna Luminată. Această perioadă este una extrem de importantă, cu mare încărcătură spirituală, dar și foarte multe tradiții și obiceiuri de care trebuie să ținem cont. Vezi ce este interzis în această zi și ce rugăciune trebuie să rostim spre seară.

a

Interzis în Miercurea Luminată

Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de „Sfânta Mercure”, dar în popor i se spune și „nunta şoarecilor”. În această zi, credincioșii și persoanele mai superstițioase țin cont de mai multe tradiții.

Astfel, în prima zi de miercuri de după Paște, bărbaţii se întorc să muncească la câmp, însă femeilor le este interzis să facă acest lucru. Se spune că femeia are muncește de nunta șoarecilor aduce rozătoarele în casă și nu va avea bucate să mai pună pe masă.

De asemenea, astăzi este dezlegare la pește și la fel și în Vinerea Luminată. Astăzi nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi casnice.

Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise pentru toată lumea, conform unor vorbe din bătrâni. Și cântările de la slujba de Înmormântare sunt adaptate acestei perioade.

Spre deosebire de alte perioade, în Săptămâna Luminată, credincioșii nu au voie să stea în genunchi, să facă mătănii în timpul slujbelor, ci doar închinăciuni. Ușile Împărătești stau deschise, astfel încât toți cei care merg la biserică pot privi în Sfântul Altar.

Rugăciunea din Miercurea Luminată

Rugăciunea din Miercurea Luminată se rostește seara, după Apusul Soarelui. Este una dintre cele mai puternice rugăciuni din această perioadă, care chiar face minuni. Poate fi rostită în oricare dintre aceste zile din perioada luminată, până la Înălțarea Domnului la Cer.

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.

Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.

Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău.

Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruieste în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com