Ce să nu faci de Miercurea Albă. Este complet interzis și aduce ghinion

Prima zi de miercuri de după Învierea Domnului se numește Miercurea Albă din Săptămâna Luminată. De această zi se leagă mai multe obiceiuri, tradiții și chiar superstiții din moși-strămoși, pe care unii oameni încă le mai respectă. Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, în Miercurea Albă.

a

Ce este interzis să faci în Miercurea Albă

Se spune că femeile au interzis să meargă la muncile câmpului în Miercurea Albă. În această zi doar bărbații pot să se ocupe de aceste treburi, iar femeile trebuie să rămână acasă. Din bătrâni se crede că femeia care merge la câmp în Miercurea Luminată se va întoarce acasă cu șoarecii și alte rozătoare care vor mânca grânele din gospodărie.

Miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt zile cu harți, adică zile în care se mănâncă de dulce. Se spune că cei care mor în această săptămână, până la Duminica Tomii, adică prima duminică de după Paște, ajung direct în Rai.

De altfel, slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt speciale. În loc de Veșnica Pomenire, preoții cântă Hristos a Înviat și Canonul Învierii Domnului.

Foarte important: în Miercurea Albă și în Săptămâna Luminată în general, nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți în neființă.

În Miercurea Albă femeile au voie să spele rufe, activitate care, conform tradiției, le-a fost interzisă până acum.

După această zi urmează Joia Verde în care se cinstesc grădinile și tocmai de aceea nu se muncește câmpul. Se spune că cine încalcă tradiția aduce secetă în gospodărie.

Vinerea Luminată și Izvorul Tămăduirii

Vineri, 7 mai 2021, credincioșii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Oamenii merg la biserică, se roagă și așteaptă ca preotul să sfințească apa, cunoscută sub numele de Aghiasma Mică.

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta/ Biruință binecredincioșilor creștini, asupra celui potrivnic dăruiește/ și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău, spune preotul când face Aghiasma Mică.

În ziua de Izvorul Tămăduirii nu se face treabă nici în casă, nici în gospodărie, sau pe câmp. Este sărbătoare cu cruce roșie. Din bătrâni se spune că cine nu respectă tradiția și se apucă de treabă, va avea ghinion tot anul.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com