Ce sunt armele termobarice, distrugătorul as din mâneca lui Putin.

Rusia a trimis pe câmpul de bătălie o gamă variată de arme și personal, iar dincolo de dispozitivele pe care lumea le-a luat mai degrabă în derâdere, din cauza vechimii, Putin are și câțiva ași de temut în mânecă, probabil unul dintre cei mai importanți fiind armele termobarice.

a

Armele termobarice, între cele mai distructive dispozitive militare

Armele termobarice sunt unele dintre cele mai periculoase pentru câmpul de bătălie, având în vedere modul de funcționare extrem de sofisticat. Reprezintă încă o dovadă că oamenii vor face tot ce le stă în putință pentru a fi cât mai creativi atunci când pornesc la luptă unii împotriva celorlalți.

Ambasadorul ucrainean la Washington este cel care a dat alerta, anunțând public că armata lui Vladimir Putin a folosit o astfel de armă în timpul invaziei. Informațiile oficialului nu au fost confirmate independent, însă, deși există anumite videoclipuri care arată existența lansatoarelor de astfel de rachete pe câmpul de luptă. Dacă armele termobarice n-au fost încă folosite în Ucraina, e doar ”o chestiune de timp” până se va întâmpla asta, conform dr. Marcus Hellyer, analist senior la Australian Strategic Policy Institute. Folosirea unor astfel de dispozitive ar fi interzisă, conform convenției de la Geneva.

Cum funcționează armele termobarice

Armele termobarice mai sunt cunoscute și ca bombe cu vacuum, bombe cu aerosoli sau explozibili combustibil-aer. Funcționează într-un mod complex, reușind să consume tot oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică, la temperaturi ridicate. Astfel, un asemenea dispozitiv are un potențial distrugător mult mai mare, iar ținte aflate în spatele unor protecții convenționale nu mai sunt în siguranță. Au o undă de șoc de durată ridicată, astfel că sunt îndeosebi preferate pentru a ajunge la ținte aflate în fortificații pre cum tuneluri, buncăre și chiar peșteri.

Astfel de proiectile conțin un recipient plin cu un combustibil, iar în mijlocul acestuia se găsește și o mică încărcătură de explozibil care ajută la dispersie. Pentru eficiența armei termobarice, contează deci cât de bine este dispersat combustibilul cu ajutorul explozibilului, dar și cât de rapid se combină acesta cu aerul din atmosferă. Sigur, și combustibilul în sine este important, însă acesta este variabil în funcție de designul armei: se folosesc de obicei metale în stare pudrată, cum ar fi aluminiul sau magneziul, dar pot fi folosite și materiale organice. Cele mai moderne proiectile termobarice folosesc nano-combustibili: un astfel de explozibil reacționează mult mai rapid și odată ce s-a aprins, este foarte greu de stins. În plus, explozia degajă o puternică lumină ultravioletă – cei ce privesc direct o astfel de detonare pot avea probleme grave de vedere.

Armele cu explozibil combustibil-aer au un recipient de combustibil și două încărcături explozive. Prima capsă se detonează și deschide recipientul, astfel că întregul amestec incendiar este împrăștiat pe suprafața dorită, iar cea de-a doua capsă aprinde combustibilul, care la rândul său incendiază și aerul din mediul înconjurător. Rezultă astfel o explozie deosebit de puternică, ce poate nivela chiar clădiri întregi. În spații închise și ranforsate, cum ar fi într-un buncăr, unda de șoc rezultată este absolut devastatoare pentru oameni.

surtsa: fanatik.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com