Ce ți se poate întâmpla dacă dai mașina unui șofer care a băut. Regula pe care trebuie să o respecte toți românii

Șoferii care își împrumută mașina unei persoane, iar aceasta din urmă consumă alcool sau chiar substanțe interzise, atunci și cel care i-a dat autoturismul va fi sancționat. Potrivit unei hotări a Instanței Supreme, cei care își dau mașina unei persoane care va fi depistată cu alcool în sânge va primi o amendă serioasă.

a

Ce poate păți unșofer care își împrumută mașina unei persoane care a consumat alcool

Mai mult decât atât, Instanța Supremă a decis ca cei care își împrumută mașina unei persoane care a consumat alcool riscă inclusiv crearea unui dosar penal.La fel, drept sancțiune aceștia pot primi amenzi foarte mari.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca proprietarul mașinii să fie și el tras la răspundere, fiind vinovat că i-a dat autovehiculul celui care băuse. Totuși, potrivit actului normativ, cei care conduc mașina respectivă sub influența băuturilor alcoolice, trebuie să aibă în sânge o alcoolemie ce depășește valoarea de 0,80 grame pe litru.

Desigur, în conformitate cu regulile impuse de Codul Rutier și șoferul care conduce beat va suporta consecințele faptelor sale.

Ce au decis magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Este pedepsit proprietarul mașinii și în cazul în care el știe că un alt șofer a consumat alcool înainte de a-i împrumuta mașina. Înainte de această decizie a Instanței Supreme, Codul Penal nu prevedea o limită de alcoolemie. Acum, însă, alcoolemia trebuie să depășească 0,80 grame pe litru.

Acest lucru a fost clarificat după un caz din Oradea, în care șoferul, altul decât proprietarul mașinii, a fost sancționat.

Acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”, este întrebarea ce a avut nevoie de clarificare.

Astfel, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca persoanele care încalcă această prevedere să fie sancționate dacă au o alcoolemie de peste 0,80 grame pe litru. Decizia este obligatorie pentru toți șoferii români după publicarea în Monitorul Oficial.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com